Educație

Învățământul vrâncean de acum 29 de ani: Cercul de geografie-climatologie și Stația de Meteorologie Didactică Năruja

Titel-Toader CHIRILĂ
8 iul 2021 2643 vizualizări

Pentru că atunci programa școlară pentru gimnaziu rezerva puține ore de studiu privind vremea și clima, îndrăgirea cunoștințelor s-a făcut și cu ajutorul Cercului de geografie-climatologie înființat la Năruja în 1992, sub îngrijirea profesoarei pe atunci de istorie-geografie Neta Chirilă.

Acesta a avut drept scop consolidarea și lărgirea orizontului de cunoștințe generale, dar mai ales formarea deprinderilor de a cunoaște fenomenele atmosferice, cauzele care le determină și efectele lor asupra producției agricole.

Baza materială era formată dintr-un teren geografic cu platformă meteorologică ale cărei dimensiuni erau de 10/10 metri, și un cabinet de lucru unde elevii în timpul liber făceau observații și calcule pentru aflarea valorilor medii zilnice, lunare, anuale, a temperaturii aerului, a precipitațiilor, a presiunii atmosferice, a vântului în diferite etape ale anului.

În incinta platformei erau amplasate, conform ”Instrucțiunilor pentru stație și posturi meteorologice”, vol. I, Buc. 1963, următoarele: termometre obișnuite, termometru de maximă, termometru de minimă, adăpostite în ”Căsuța meteo” fixată pe stâlpi de beton și scară, heliograf – machetă, pe stâlp din beton, giruetă fixată pe stâlp de brad înalt de 7 metri, care pe parcurs a fost înlocuit cu un stâlp metalic de 11 metri, două perechi pluviometre, fixate pe stâlpi din beton, patru rigle fixe pentru zăpadă, chiciurometru fixat pe țevi metalice cu scară și balustrată, parcelă pentru observațiile asupra evoluției temperaturii în sol (prevăzută cu două termometre – unul de suprafață și unul de sol, de 0,25 ml), o masă din fier pentru însemnări ale profesorului, indicatoare de orientare privind meridianul locului, distanțele calculate de la Năruja până la: Polul Nord, Ecuator, Meridianul 0, Meridianul 180°, Focșani (reședința județului) și București (capitala țării), gazeta meteo metalică și pancartă cu denumirea ”Stația Meteorologică Didactică Năruja”, amplasată la loc vizibil în partea stângă a fațadei școlii.

Platforma meteo împrejmuită la început cu plasă de sârmă pe stâlpi de beton și portiță metalică la intrare iar ulterior gardul a fost confecționat în stil tradițional din lemn.

Foto: Profesoara de istorie-geografie Neta Chirilă, sub îngrijirea căreia a lua ființă și a funcționat la Năruja, în urmă cu 29 de ani, Cercul de geografie-climatologie 

Aparatura și materialele auxiliare au fost realizate prin contribuția doamnei profesoare Neta Chirilă și a familiei sale.

Într-un asemenea cadru emulativ, membrii Cercului de Geografie-Meteorologie dobândeau unele cunoștințe, propice descifrării tainelor atmosferice și își formau un obicei în observarea și înțelegerea corectă a complexității factorilor naturali care determină schimbări în evoluția vremii.

Am considerat să amintesc ce a cuprins dotarea platformei meteo didactice, singura în acea perioadă pe județ și se vehicula de către părinții elevilor, ca Stația Meteorologică-Didactică să poarte cândva numele profesoarei Neta Chirilă.

Dar stația meteo respectivă a fost demolată, afirmându-se că va fi amplasată în alt loc, dar nu în fața școlii.

                                A fost cândva,

                                A fost frumos,

                                A fost ca într-o poveste,

                                A fost dar nu mai este.

Foto: Profesorul Toader-Titel Chirilă, fostul director al Căminului Cultural din Năruja, soțul profesoarei de istorie-geografie Neta Chirilă, sub îngrijirea căreia a luat ființă și a funcționat la Năruja, în urmă cu 29 de ani, Cercul de geografie-climatologie 

Toader-Titel Chirilă

 Năruja

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.