Educație

Galerie foto | Ṣcoala “Nicolae Iorga”, gazdă Erasmus+

Ziarul de Vrancea
14 mar 2020 1932 vizualizări

Şcoala Gimnazială “Nicolae Iorga” din Focşani a fost ȋn perioada 1-6 martie gazdă în proiectul de parteneriat strategic Erasmus+ “Diferent Colours of Us” (2019-2021), Acţiunea cheie KA229, cu ocazia organizării unei activităţi de ȋnvăţare pentru elevi. Oaspeţi au fost elevi şi cadre didactice de la Pärnu Waldorfkool din Pärnulinn, Estonia şi din două școli din Marea Britanie – The AbbeySchool din Faversham și Hexham Priory School din Hexham.

Tema centrală a mobilităţii(“Different Coulours of Traditional Folk Art”) a fost educaţia socială prin artă și artizanat popular tradițional.

Elevii şi cadrele didactice au aflat despre tezaurul folcloric cu care ţara noastră se mândreşte,participând la ateliere organizate de şcoala gazdă – au confecţionat mărţişoare, au pictat costumul tradiţional românesc, au decorat linguri de lemn ȋn costum popular şi au realizat ȋmpletituri de sfoară. Unii dintre ei au efectuat şi asistenţe la ore pentru a spori schimbul de bune practici ȋn procesul de predare-ȋnvăţare ȋntre şcolile partenere.

Ȋn cadrul parteneriatului cu Ansamblul Folcloric “Țara Vrancei” a avut loc un spectacol muzical-coregrafic la Sala Balada, unde oaspeţii au admirat crâmpeie din muzica şi dansurile noastre populare promovate de doamna Maria Murgoci şi ȋntregul colectiv artistic. A fost un moment inedit ȋn special pentru copiii englezi, care nu au mai ȋntâlnit o astfel de cultură tradiţională, ȋncărcată cu legende şi istorie locală transpuse cu atâta patos ȋn cântec şi joc.

Ȋn parteneriat cu Consiliul Județean Vrancea și Centrul Cultural Vrancea, au fost organizate ateliere de lucru cu doi meşteri populari autohtoni de excepţie, domnul Ṣerban Terţiu, renumit meşter de măști din comuna Nereju şi doamna Marcela Mărăşteanu, din comuna Câmpuri, iscusit meşter popular ȋn ţesutul  păretarelor și ștergarelor pe care le înfrumusețează cu diverse motive tradiționale. Oaspeţii au ȋncercat ţesutul la război, precum şi realizarea de măşti din piele de oaie. Ȋn special copiii au fost impresionaţi să vadă pentru prima dată ȋn viaţă un război de ţesut şi au participat la activitate cu entuziasm. Profesorii estonieni au propus o activitate interculturală de a cânta un cântec tradiţional estonianȋmpreună, acompaniaţi de un instrument muzical tradiţional estonian numit “kannel”, ceea ce a contribuit la creşterea coeziunii interculturale ȋntre participanţi.

Atelierele de “escape room” şi “treasure hunt”, precum şi vizitele de documentare la Castelul Bran şi centrul istoric al Braşovului au completat gama variată de activităţi organizate de şcoala gazdă. Bucătăria tradiţională românească a fost, de asemenea, apreciată ca fiind unicăpurtând rezultatul sintetizării, în timp, a gusturilor și obiceiurilor gastronomice specifice poporului român.

În urma acestui schimb, participanții implicați şi-au dezvoltat sentimentul de comunitate, respectul faţă de culturile ţărilor implicate, gândirea critică, discutând problemele socialecot la cot cu colegii lor europeni și luând în considerare soluții posibile. De asemenea, şi-au dezvoltat creativitatea, comunicarea în limba engleză, gândirea activă, autonomia, precum şi abilitățile interpersonale și antreprenoriale, sporindu-le astfel încrederea în sine. Elevii şi-au făcutnoi prieteni europeni, ceea ce a făcut ca această experiență să fie și mai semnificativă, ȋncurajându-i să participe şi pe viitor ȋn proiecte europene de acest gen.

“Țin să mulţumesc tuturor celor care au contribuit la succesul activităţii şcolii noastre – doamnei director Trandafir Daniela, colegilor mei şi partenerilor noştri, doamnei Maria Murgoci, director al Ansamblului Folcloric “Țara Vrancei” şi domnului Liviu Nedelcu, director al Centrului Cultural Vrancea, precum şi elevilor claselor a VI-a A, a VI-a C, a VII-a A, a VII-a B şi părinţilor acestora, care ne-au sprijinit ȋn toate eforturile de a face activitatea din România memorabilă. Ne-am bucurat să ȋi auzim pe oaspeţii noştri că au fost impresionaţi de cultura noastră folclorică, promiţându-ne că aceasta a fost doar prima vizită ȋn România, nu şi ultima.” a declarat coordonatoarea proiectului, profesoara Nicoleta Dănilă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.