Educație

Galerie foto | Concursul național de poezie pentru copii „Oana-Diana Renea”, văzut și apreciat de juriu

Costică NEAGU
2 mar 2019 2601 vizualizări

Concursul de poezie pentru copii ,,Oana-Diana Renea” a împlinit șapte ani - ,,șapte ani de-acasă”. Se profilează în Școala vrânceană o activitate de creație literară care a început timid, dar încet și sigur. Făclia creației a fost aprinsă de părinții Oanei-Diana Renea, profesorii Afrodita și Victor Renea.

Nimeni mai mult decât aceștia n-au trăit mai intens, drama fiicei lor, poeta Oana-Diana Renea, care exact în momentul în care și-a deschis aripile, avântându-se în sferele astrale ale frumosului, a fost fulgerată în lumina ochilor. Chiar și orfană de lumina zilei, poeta a continuat să citească, deprinzând alfabetul nevăzătorilor (Braille) și să creeze așa încât frumusețile din copilărie, rămase pe retină și în sufletul ei sensibil au continuat să prindăchip poetic.

Când părea că Oana-Diana și-a găsit echilibrul în creația sa, când părea că zborul ei a început o nouă ascensiune, dar și recunoașterea valorii (devine membru al Uniunii Scriitorilor; deschide o fereastră în limba engleză – Poemsandriddles - Povestiri și poezii), a căzut trăsnetul care a trimis-o pe Oana-Diana Renea la cele veșnice în data de 4 februarie 2010.

De la această dată a început postumitatea poetei Oana-Diana Renea, o postumitate întreținută de părinții săi, adevărate vestale ale templului ridicat de poetă (4 volume postume: Povestiri și poezii, Omul de zăpadă, Suflet de păpușă, Întuneric și lumină etc.; se dezvelește bustul poetei la ,,Casa cărții” – Biblioteca Județeană, Secția pentru Copii și Tineret).

La acest efort dramatic al familiei, s-a alăturat prin tot ce a făcut, întregul personal de la Biblioteca Județeană ,,Duiliu  Zamfirescu” din Focșani, cea care a aprins ,,focul viu și veșnic” al creației de pe acest meleag, lansând Concursul de creație literară pentru copii ,,Oana-Diana Renea”.

După 7 ani de la prima ediție, observăm că în tot acest timp, Biblioteca a clădit ,,carte cu carte”, palatul cărții, tărâmul lecturii, organizând recitaluri de poezie și chiar mici ,,creații” prin care copiii au creat și ei mici poezii pe care le-au recitat și le-au prezentat la concurs sau cu alte ocazii.

Ca participanți în comisia de jurizare la mai multe ediții și susținută prof  dr. Teodora Fîntînaru (director Biblioteca Județeană  2000-2018), actualul director,Margareta Tătăruș și mai ales Maria-Cristina Olaru, șefa Secției pentru Copii și Tineret –organizatoarea celor șapte ediții a concursului, cărora li s-au alăturat profesori și bibliotecari școlari de laColegiul Național Cuza(prof. Camelia Ciobotaru),  Școala nr. 3 Focșani(înv. Emilia Batog., bibliotecar Elena Cașu), Școala Ștefan cel Mare (înv. Daniela Lupu,  bibl. Elena Blănaru), Școala Duiliu Zamfirescu (prof.  Pompilia Bărbosu), am fost impresionați de strălucirea unor imagini izvorâte din sufletul și mintea copiilor de 7-15 ani.

 Chiar dacă va trebui să mai treacă timp până când aceștia vor putea să dea chip unor idei poetice, important este că dascălii, părinții, bibliotecarii etc. le-au creat gustul pentru lectură, pentru frumosul din viață și din natură, vă prezentăm un mozaic reținut din fluxul lecturii: E frig, e ger și-n suflet și afară; Potop de amintiri te-au devastat; Poate acum a  merge la bunici e o povară,/ Noi mergeam la strâns nuci în câmp,/ În fiecare seară.;Și-mi sorb din colț de geană, o lacrimă uscată; Dorule,/ Tu ai patrie?/ Care e numele mamei tale?/ Unde îți zburdă copiii?; Codrule, tăcut mai ești/ Ca-ntr-o lume de povești,/ Codrule, de ce ești trist/ Eminescu nu s-a stins.; În căsuța din poveste/ Multă, multă lume este,/ Se dansează și se cântă/ Și pe rege îl încântă. etc.

În cele șapte ediții ale concursului, au participat elevi din gimnazii, colegii sau licee de artă din mai mult de jumătate din țară. În două ediții, Marele Premiu a fost câștigat de o elevă din Botoșani și, respectiv, un elev din Galați, fapt de mare importanță pentru consacrarea Oanei-Diana Renea și a Bibliotecii Județene ,,Duiliu Zamfirescu” la nivel național.

Concursul de anul acesta a venit cu noutăți organizatorice care îi vor asigura o creștere valorică întocmai ca viteazului din poveste. Cred că prin atribuirea numelui ,,Oana-Diana Renea”, Școlii Gimnaziale nr. 3 din Focșani, Concursul are o ,,casă” a lui... care îi asigură o viață îndelungată și cu rezultate pe care le dorim a fi foarte bune.

Dacă tot vorbim despre parteneriate întru educație și cultură, ar trebui ca Școala ,,Oana-Diana Renea” să ceară în continuare ajutorul Bibliotecii ,,Duiliu Zamfirescu”, al familiei poetei, prof. Afrodita și Victor Renea și colaborarea Asociației Nevăzătorilor din România, Filiala Vrancea.

După cum se știe, după evenimentele din 1989, așa numita ,,revoluție șchioapă”, școlile și-au atribuit nume ale unor personalități locale și naționale cu intenția declarată de crea o puternică emoție în sufletele elevilor și părinților, îndemnându-i pe aceștia către școală și pregătindu-i pentru viața care-i așteaptă. S-a vorbit și se vorbește despre valori, despre tradiții, despre cultură. Cu destul de multă tristețe amintim că am constatat cu diverse ocazii că nu numai elevii, ci chiar și profesorii nu știu sau nu-i interesează aproape nimic despre patronii unităților de învățământ în care învață, ca să nu mai vorbim de comunitățile locale și de mediul familial.

O vorbă românească spune apăsat că ,,omul sfințește locul”, dar... ,,îl și otrăvește”. Simion Mehedinți afirma că ,,Școala este unitatea de măsură a valorii relative a statelor și a popoarelor” și am adăuga noi: ,,De la preot, de la dascăl și de la doctor, se așteaptă mai mult decât de la un funcționar”.

Nu dorim ca prin aceste afirmații să dojenim pe cineva, pentru că scăderi avem cu toții, dar dorim să ne educăm generația tânără pentru ziua de mâine și nu pentru cea de azi sau pentru ieri.

Astăzi, tot mai mult își face loc ideea că educația se sprijină pe trei piloni: școală, familie, comunitate. Orice ignorare a unuia dintre cei trei factori, va face ca educația să șchioapete, pentru că fiecare are contribuția sa hotărâtoare, în creația emulației care, în final, duce la iluminație. Astfel, dacă la finalul unui concurs, când câștigătorul primește laurii, nu amintești și profesorul îndrumător, cel care i-a sădit dragostea pentru lectură, pentru frumos, cel care i-a sădit curiozitatea care l-a împins spre ,,a face”, atunci înseamnă că nu ai apreciat și... dascălul. Întotdeauna marii creatori și înțelepți și-au adus aminte și au evocat cu emoție nedisimulată, mentorii și magiștrii.

Astăzi când am cules roadele ediției a VII-a a Concursului de Poezie pentru Copii ,,Oana-Diana Renea” felicităm copiii, îndrumătorii, organizatorii și sperăm că prin această activitate, acum de șapte ani, să vedem în viitor un proiect care să dăinuie ani și ani, un proiect care ducă mai departe munca Oanei-Diana Renea, sacrificiile familiei Renea, efortul Bibliotecii ,,Duiliu Zamfirescu” și misiunea asumată a Școlii Gimnaziale ,,Oana-Diana Renea” din Focșani.

Sugerăm ca pentru potențarea acestui concurs, Catedra de limba și literatura română să înființeze un cenaclu literar/ cerc de literatură, o revistă literară, să editeze anual sau periodic câte o plachetă cu cele mai bune creații literare sau chiar din alte domenii și preocupări ale elevilor și dascălilor școlii. Ar fi un prim exemplu de unitate școlară care își organizează activitatea educativă cu gândul la patronul care îi înnobilează numele.Patronul școlii, fiind născut pe 2 decembrie 1968, Ziua Națională a României ar putea fi un prilej de a se fixa și Ziua școlii în preajma marii sărbătorinaționale.

Să facem din fiecare ediție a Concursului, un prilej de întâlnire și sfat cu Biblioteca Județeană și bibliotecarii școlari, cu profesorii îndrumători, măcar cu cei ai laureaților și ai celor mai apropiați, să luăm exemplu de la înaintași (înainte de 1989),care au editat câteva culegeri de creații ale școlarilor, sub genericul ,,Tinere condeie”.

Am fi bucuroși dacă alături de inițiatorii Concursului de Poezie am vedea Inspectoratul Școlar (inspectorii de specialitate, inspectorul de la învățământul primar și preșcolar, precum și profesorii de limba și literatura română) și chiar conducerea instituției județene. Ar fi un semn că acest concurs este una dintre cele mai importante inițiative și colaborări dintre Biblioteca Județeană ,,Duiliu Zamfirescu” și Școala Vrânceană.

În încheierea acestor câteva opinii și sugestii, adăugăm lista câștigătorilor Concursului de Poezie pentru Copii, ,,Oana-Diana Renea”, ediția a VII-a, februarie 2019 și felicitările noastre pentru laureați, profesori îndrumători și organizatori.

Marele Premiu

Cezara POPESCU, clasa a II-a,  Școala nr. 7, Focșani;

Clasele I-IV

 I - Victoria-Maria PRIPON, 9 ani, clasa a III-a, Școala „George-Emil Palade”, Buzău;

II - Miruna-Adriana COSTAN,  clasa a IV a,  3 lucrări  Șc. nr. 3, Focșani;

III - AlbertGAFTON, clasa a II, Școala nr. 7 Focșani;

Clasele V-VIII

I –Roger-Ioan SPIRIDON, clasa a V-a, Vrancea, Sc. ,,Duiliu Zamfirescu” Focșani,

II - Bogdan-Paul TRIFAN, clasa a VII a, Vrancea, Șc.Țifești     

III - Crina MUNTEANU,  cls a VI,  Liceul de Arte ,,Dimitri Cuclin”, Galați.

 

Valeriu ANGHEL

Costică NEAGU

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.