Educație

FOTO & VIDEO | Ionuţ, băiatul din satul Hotaru, comuna Andreiașu de Jos, care parcurge 14 km pe jos pentru a merge la școală

Janine VADISLAV
20 apr 2022 19800 vizualizări

Munţii Vrancei, care ţin ca în palmă localitatea Andreiaşu de Jos, sunt de o frumuseţe rară. Viaţa însă nu-i uşoară aici, iar copiii se învaţă de mici cu greutăţile de tot felul. De mai bine de 10 ani, din cauza numărului scăzut de copii, o parte din şcoli au lacătul pe uşă, clasele V-VIII, funcţionând într-o singură clădire, la intrare în comună. În fiecare dimineaţă şcolarii pornesc peste deal, prin pădure, din trei direcţii diferite, pentru a ajunge la locul stabilit, de unde sunt preluaţi de microbuzul şcolii. Numai că, până la microbuz copiii merg pe jos kilometri buni, fie iarnă, fie vară, fie ploaie, sau ninsoare. Dorinţa de a învăţa carte, de a ajunge ceva în viaţă, îi mobilizează şi pe copii şi pe părinţi.

La cât trebuie să fii la şcoală? întreb

„La 8 jumătate”, spune băiatul pregătind ghiozdanul.

Am venit dis -de- dimineaţă la Hotaru, cu gândul să-l însoţesc pe băiat în drumul lui zilnic. Am lăsat maşina după ce s-a încins pur şi simplu tot accelerând la urcuş. La marginea cătunului, atât de drag mie, nu-mi mai simţeam picioarele, dar ambianţa era de o mare frumuseţe.  În jur căsuţe răsfirate, care par părăsite, deşi nu sunt, linişte, nu bate nici vântul. În curtea părinţilor lui Ionuţ, paznic e un câine fioros, obişnuit cu sălbăticiunile pădurii, dar nu cu camera mea. În casă e cald şi bine, semn că activitatea începe în zori. Mama lui Ionuţ mesteca mămăliguţa care a aburit toată încăperea. Pe masă caiete şi cărţi ...

Aici ziua începe cu noaptea-n cap şi se termină când se-ntunecă afară. Ionuţ are 13 ani şi nu se teme să plece de acasă, să meargă - singur, singurel, pe margine de pădure, 7 km până la locul de întâlnire cu microbuzul şcolii. 

„La 5 suntem in picioare”, spune mama lui Ionuţ . 

- Da-i întuneric..., spun

„Ce-avem să facem altceva? Facem focul, mai spălăm o farfurie...”

La 6:30 se trezeşte şi Ionuţ, care se pregăteşte să plece la şcoală.                

- Câţi kilometri  face până la şcoală, întreb. 

„7 km doamnă”. 

- Mai merge vreun copil de-aici? 

„Numai el...” 

- Nu vă este teamă? 

„Mă mai duc cu el în deal. Acum l-am lăsat singur, că am treabă, pui nişte arpagic şi eu în grădină”, mai spune mama băiatului.

- Cum e să mergi  pe jos atâţia kilometri, întreb.

„Nu ştiu, spune Ionuţ,  Dumnezeu ştie... ” 

- Singur, singurel, nici n-ai cu cine schimba o vorbă. 

„Da. Până-n vale şi-napoi fac 14 km”, spune băiatul.

În sătucul uitat de lume, alţi copii nu mai sunt. Ajungi să te întrebi cum e să creşti fără un prieten. Dacă Ionuţ nu are prieteni, în schimb are o mare pasiune, desenează şi pictează ore întregi, iar inspiraţia şi-o găseşte la biserică, unde merge în fiecare duminică. 

„Visul meu este să fiu pictor, spune sigur pe el Ionuţ Cristea, elev la Şcoala Gimnazială din Andreiaşu de Jos.

Ionuţ nu-i singurul care merge pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la şcoală. Vin copii din satul Titila, din satul Arşiţa, sau din Butucoasa. Cu toţii spun că, deşi se tem în drum spre şcoală, n-ar lipsi de la ore.

„Eu vin din satul Titila, spune o fată frumoasă”. 

- Câţi kilometri faci dus, întors, pe jos? 

„12 km”. 

„De la Arşiţa vin, 6 km dus, întors”, spune altă codană. 

„Şi eu tot de la Arşiţa, şi fac tot 6 km dus. întors”, spune cea de-a treia fată din grup.

 - Cum e când plouă, sau ninge? întreb

„E mai greu atunci, că venim pe jos”. 

- Dar veniţi la şcoală! 

„Da, venim, e foarte importantă şcoala pentru viitorul nostru”.

- Sunt copii buni, învaţă? îl întreb pe directorul şcolii. 

„În general sunt copii care vin la şcoală, frecventează fără probleme, unii mai bine, alţii mai puţin, dar încearcă să depăşescă nivelul şi condiţia de la care au plecat”, spune dl prof. Aurel Nicodei, directorul Şcolii Gimnaziale din comuna Andreiaşu de Jos. 

Chiar dacă drumul spre şcoală este unul cu probleme pentru elevii din Andreiaşu de Jos, ei au puterea să viseze şi ambiţia să lupte pentru împlinirea lor. Un „obstacol” nu le poate sta în cale.( Janine VADISLAV )

Urmăriți în înregistrarea VIDEO de mai jos, între minutele 29:34-32:00, știrea transmisă pe acest subiect de ediția din 13 aprilie 2022 a emisiunii Focus Prima TV 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.