Educație

Foto | Întâlnire cu scriitoarea Mihaela Buruiană la Colegiul Tehnic „V. D. Cotea” din Focșani

Ziarul de Vrancea
29 oct 2023 1612 vizualizări

Elevii clasei a XII-a E, științe sociale, din cadrul Colegiului Tehnic V. D. Cotea” Focșani s-au întâlnit pentru a discuta despre cărți și despre experiențele acumulate prin receptarea acestora. Sesiunile de discuții s-au derulat miercuri, 25 octombrie 2023, în Cabinetul de științe sociale al colegiului. Invitatele speciale au fost Mihaela Buruiană, traducător cu experiență, autoarea cărții „Pe cine iubești mai mult?“  și Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autor a editurii Nemira. La eveniment a participat și doamna profesoară Marilena Bărculescu, director adjunct al Colegiului Tehnic V. D. Cotea” Focșani.

 

O persoană care citește știe că o carte împărtășită este terenul pentru descoperire reciprocă, un loc în care  gândurile și trăirile altuia pot să i se deschidă într-un mod minunat. În plus, când este împărtășită, lectura dă startul unei conversații care dărâmă granițele solitudinii și ne leagă unul de celălalt. Discuțiile despre cărți citite reprezintă un mod extraordinar de a petrece timp de calitate, dar pe care trebuie să-l faci o prioritate pentru a avea parte de el. 

 Devenind deja conștienți de impactul lecturii asupra formării personalității noastre, elevii clasei a XII-a E, științe sociale, din cadrul Colegiului Tehnic V. D. Cotea” Focșani s-au întâlnit pentru a discuta despre cărți și despre experiențele acumulate prin receptarea acestora. Sesiunile de discuții s-au derulat miercuri, 25 octombrie 2023, în Cabinetul de științe sociale al colegiului. Invitatele speciale au fost Mihaela Buruiană, traducător cu experiență, autoarea cărții „Pe cine iubești mai mult?“  și Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autor a editurii Nemira. La eveniment a participat și doamna profesoară Marilena Bărculescu, director adjunct al Colegiului Tehnic V. D. Cotea” Focșani.

Mihaela Buruiană s-a născut în 1980, la Focșani, și este licențiată a Facultății de Limbi Străine, secția Engleză-Franceză, modulul de traductologie, din cadrul Universității „Al. I. Cuza“ din Iași. E traducătoare literară (a tradus în jur de 50 de cărți de ficțiune și non-ficțiune, pentru adulți și pentru copii) și cititoare pasionată (despre lecturile ei mai povestește pe pagina de Facebook „Palimpsest“). După mulți ani de citit, de tradus și chiar de scris despre cărțile altora, și-a făcut curaj să transpună pe hârtie propriile povești.  

Eli Bădică și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere din cadrul Universității București, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „Revista Arte și Meserii”, dar și managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu.

Cele peste 20 de proze ale volumului „Pe cine iubești mai mult?“ surprind teme importante precum iubirea, moartea și singurătatea, teama ocazională și marile frici, copilăria și bătrânețea, diverse traume (pierderea mamei, batjocura colegilor de clasă, marginalizarea celor diferiți, însingurarea urbană, destrămarea familiei),  prin care trecem la diferite vârste. Mihaela Buruiană reușește să surprindă o incredibilă complexitate a lumii interioare, cu frământări, speranțe, decizii de luat…

Întâlnirea a avut loc într-o atmosferă caldă, prietenoasă, dominată de un soare blând și luminos, elevii trăind cu emoție și bucurie privilegiul de a se afla într-un asemenea context cultural. Activitatea a fost coordonată de doamna  profesoară de limba și literatura română Oana Săcăluș.  În cadrul celor două ore, Mihaela Buruiană a vorbit despre activitatea de traducător, dar și despre mecanismele creației, provocările și satisfacțiile vocației sale, despre importanța literaturii în societatea contemporană. Elevii au fost încurajați să intervină cu întrebări personale, la care invitatele au răspuns cu plăcere și sinceritate.  La finalul întâlnirii participanții au primit autografe, pe care scriitoarea le-a oferit cu generozitate.

Iată câteva dintre impresiile elevilor prezenți la activitate:

Fiind prima mea întâlnire față în față cu un scriitor, nu prea știam la ce să mă aștept, însă Mihaela Buruiană mi-a făcut această primă experiență cu adevărat memorabilă. Ne-a permis să-i adresăm diverse întrebări la care ne-a oferit răspunsuri ample, îmbinând literatura, filosofia, lecții de viață, experiență personală, fapte reale. Timpul petrecut împreună a trecut fără să îmi dau seama. Mulțumesc mult și doamnei profesoare de limba și literatura română Oana Săcăluș care a știut întotdeauna să ne îndemne să citim, stârnindu-ne curiozitatea prin prezentări captivante și facilitându-ne astfel calea spre preocupări utile spiritului.”-Elena Ganea clasa a XII-a E, Colegiul Tehnic „V. D. Cotea“

Cu ocazia acestei întâlniri, Mihaela Buruiană a prezentat câteva pasaje din cartea sa, dezvăluind detalii despre modul în care a fost conceput. Precizările și lecturile au contribuit la alcătuirea impresiei de bine și, prin intermediul lor, am descoperit personalitatea autoarei. În final, pot spune că am fost plăcut surprins și că întâlnirea a fost o reușită, o motivație pentru a rămâne aproape de lumea cărții. O persoană amuzantă, deschisă la comunicare, pe care am descoperit-o într-o zi de octombrie blând.”-Alex Chirilă clasa a XII-a E, Colegiul Tehnic „V. D. Cotea“

Întâlnirea cu prozatoarea și traducătoarea Mihaela Buruiană a definit o zi de toamnă cu multe sentimente și emoții. Un eveniment inedit, nonconvențional, o experiență unică. O întâlnire inedită, al cărei dialog a avansat natural și neașteptat. Acestea sunt câteva dintre cuvintele ce creionează evenimentul de astăzi. O carte cu nuanțe autobiografice incontestabile, care reușește să reînvie amintiri ale copilăriei și tinereții autoarei. Idei precum cea în care scrisul este un produs al unei munci intelectuale, un produs al lecturii intense, mai degrabă decât al unui talent înnăscut, ne-au sedus în totalitate.”-Alex Podoiu clasa XII-a E, Colegiul Tehnic „V. D. Cotea“

Text informații + foto:colegiulcotea.ro

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.