Educație

FOTO | Circuit cultural în vestul țării pentru 21 de liceeni din Vrancea

Ziarul de Vrancea
6 aug 2023 1621 vizualizări

În zilele de 27-30 iulie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a organizat o excursie culturală amplă, al cărei traseu a cuprins obiective ale spiritualității monahale românești, monumente ale naturii, precum și elemente de turism urban, în Muntenia voievodală, Oltenia de sub munte, Defileul Jiului, Țara Hațegului și Hunedoara, Munții Apuseni, municipiul Oradea – ținta deplasării –, iar întoarcerea a bifat locuri deosebite din regiunile Făgărașului, Bârsei și Valea Prahovei.

Cei care s-au bucurat de itinerariul oferit timp de 4 zile, cu 3 nopți de cazare în diferite locații, au fost 21 de liceeni din județul Vrancea, selectați de Inspectoratul Școlar Județean, cu rezultate bune la învățătură, la olimpiadele și concursurile școlare, dar care s-au implicat și în activitățile Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din Eparhia noastră.

Prima zi, joi, a debutat cu vizitarea ansamblului Mănăstirii Curtea de Argeș, reprezentat în special de maiestuoasa biserică voievodală a domnitorului sfânt Neagoe Basarab, învăluită în legendă, precum și de noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, unde tinerii pelerini s-au închinat în fața raclei cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia. În continuare, s-a făcut un popas la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea, ctitorie de secol XV a boierilor Craiovești, în a cărei biserică sunt păstrate moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, după care a fost servită o gustare pregătită de Ceainăria Culturală din Buzău. În județul Gorj nu au fost ocolite monumentele realizate de sculptorul român Constantin Brâncuși în municipiul Târgu Jiu (Coloana Infinitului, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii), apoi a urmat un moment prelung de rugăciune și liniște la „perla Gorjului” – Mănăstirea Lainici, casa Sfântului Cuvios Irodion. Seara de după acest prim drum istovitor a fost petrecută la o pensiune din Hațeg, acea regiune unde poporul nostru cel din vechime – dacii lui Decebal – avea centrul politic și economic, iar pe parcurs, de-a lungul secolelor, românii au rămas de neclintit în credința lor strămoșească.

Periplul a continuat, a doua zi, cu una dintre mănăstirile hațegane cele mai vechi și cunoscute, Prislopul – considerată o ctitorie a Sfântului Nicodim de la Tismana, la începutul secolului al XV-lea –, ca apoi să se coboare spre valea Mureșului și să se treacă în zona Apusenilor. În aceste locuri a fost descoperită o veche, dar, în același timp, înnoită vatră de spiritualitate ortodoxă, o mănăstire situată într-o zonă izolată, dar cu o organizare de excepție – Mănăstirea Izbuc din județul Bihor –, unde tinerii au fost primiți cu brațele deschise de către părinții continuu rugători și ostenitori de aici, au admirat nu mai puțin de 4 biserici din incintă, de lemn și de zid, răcorindu-se cu apa izvorului tămăduitor care curgea în josul altarului bisericii mari a așezământului monahal. Atracția principală a excursiei a fost însă îndepărtata Oradea, în care liceenii au stat din nou la o masă și, după aceea, au luat la pas orașul de pe malul Crișului Repede. Clădirile în stil Art-Nouveau, Secession sau neoclasic (Palatul Vulturul Negru, Palatele Moskovits, Stern și Apollo, Hotelul și Băile Rimanóczy, Hotelul Transilvania – fost Pannonia etc.), de început de secol XX, istoria orașului vechi de 900 de ani, cât și alte curiozități au fost prezentate în cadrul unui tur ghidat al orașului multicultural, o adevărată capitală a Crișanei. De asemenea, au mai impresionat Palatul cu turn al Primăriei, Biserica „cu Lună”, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și istoria Cetății medievale Oradea. Spre seară, grupul a poposit în inima Apusenilor, în satul Ghețari din vestita Țară a Moților, la o cabană aflată în imediata apropiere a Peșterii Scărișoara, obiectiv de vizitat în dimineața zilei următoare.

Formată în urma acțiunii de eroziune asupra rocilor de către cel mai mare ghețar subteran din Europa, spectaculoasa Peșteră Scărișoara este prima care a fost declarată monument al naturii în țara noastră, în anul 1938, părțile ei vizitabile fiind avenul (râpa) cu diametrul de 60 m, „Sala mare” și „Biserica”, restul formațiunii naturale constând într-o rezervație științifică. A urmat Peștera Urșilor (din localitatea Chișcău, Bihor), descoperită în anul 1975, cu un microrelief carstic extrem de variat: coloane, stalactite și stalagmite, în forme uneori de-a dreptul artistice. Secțiunile deschise aici vizitatorilor sunt: Galeria Oaselor, Galeria „Emil Racoviță” și Galeria Lumânărilor, iar însăși denumirea peșterii vine de la numeroasele fosile aparținând urșilor de cavernă (Ursus spelaeus), specie dispărută acum 24.000 de ani. Ziua a treia a fost încheiată cu vizitarea Castelului Corvinilor din Hunedoara și cazarea a fost asigurată în municipiul Deva.

Duminică, în ultima zi a deplasării, grupul a luat parte la slujba Sfintei Liturghii, oficiată la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Frumoasa ctitorie voievodală de la poalele Munților Făgăraș, a sfântului voievod și martir din Muntenia, explică și unitatea de credință de ambele părți ale Carpaților. Drumul a continuat cu Mănăstirea Șinca Veche din apropiere, ca apoi, la Râșnov, grupul să urce până la cetatea medievală de deasupra orașului. La întoarcerea spre casă, Carpații au fost traversați, de această dată, prin trecătoarea de la Pârâul Rece și prin Valea Prahovei, cu o oprire de rugăciune, la ceas de Vecernie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de sub Caraiman. Tinerii pelerini și descoperitori ai atâtor frumuseți naturale, istorice și moderne ale țării noastre au ajuns, spre seară, la Focșani, nu înainte de a-și manifesta recunoștința față de Înaltpreasfinția Sa, pentru purtarea de grijă manifestată față de ei, mijlocită prin pr. consilier eparhial Dan Necula. Unii dintre elevi au așternut în scris gândurile următoare, oferite organizatorilor și posterității:

„Prin intermediul acestui pelerinaj religios și cultural am învățat multe lucruri frumoase despre țara noastră, vizitarea mănăstirilor oferindu-ne prilejul de a ne apropia și mai mult de Dumnezeu. Pășind în astfel de locuri sfinte, am simțit harul Preasfintei Treimi călăuzindu-ne către mântuirea sufletelor noastre!” (Andrei Cristea, clasa a XII-a C, Liceul de Artă ,,Gheorghe Tattarescu” Focșani).

„Acest circuit a fost unul care a creat o comuniune mai puternică între noi și Dumnezeu. Eu una, personal, am visat să merg în unele locuri pe care le-am vizitat în aceste 4 zile, spre exemplu, la Mănăstirea Prislop; dacă ne rugăm și avem răbdare, putem să ne împlinim astfel de visuri, după cum se spune: «Cereți și vi se va da…» (Matei 7, 7). Pe lângă mănăstiri, am vizitat și peșteri, cetăți, sculpturile lui Constantin Brâncuși și orașul Oradea – unde am observat o arhitectură urbană ca în Vestul Europei. În ziua a treia, am vizitat Peștera Scărișoara, la care a trebuit să coborâm 50 de metri ca să descoperim o lume total diferită de cea de afară. Acasă ne-am întors nu doar încărcați de suveniruri, ci și cu prieteni noi, cu amintiri și mai bogați din punct de vedere spiritual și cultural” (Denisa-Andreea Mirodone, clasa a X-a, Liceul Economic „Mihai Kogălniceanu” Focșani).

 „Tocmai ce am încheiat o excursie în care am descoperit locuri de rugăciune și de apropiere față de Dumnezeu – unele necunoscute până la acel moment –, locuri spectaculoase și atractive, pe care nu ni le-am putea imagina. Am observat că însoțitorii noștri au fost niște oameni minunați, plini credință și bunătate. Mulțumim Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei pentru acest dar de suflet!” (Vasile-Paul Calimandruc, clasa a X-a B, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Focșani).

Insp. Ionuț-Romeo Sandu

Sectorul Cultural și comunicații media

Text informații + foto: arhiepiscopiabzvn.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.