Educație

Elevii claselor primare de la Școala Gimnazială Vînători, pe urmele eroilor care au contribuit la crearea României Mari

Didina CRĂCIUN
14 nov 2018 3458 vizualizări

În perioada 5-9 noiembrie, clasele primare de la Școala Gimnazială Vînători au desfășurat diverse activități în cadrul Programului Național “Școala Altfel”.
Elevii claselor a III-a și a IV-a, coordonați de doamnele profesoare Sîrbu Virginica și Stoian Elena Lăcrămioara, au vizitat marți, 6 noiembrie, Mausoleul Mărăști și Mausoleul Soveja, fiind însoțiți și de un ghid care le-a povestit copiilor despre luptele din Primul Război Mondial, despre vitejia și eroismul soldaților români și mai ales depre semnificația acelor vremuri.

Primul popas a fost la Monumentul Sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, care este amplasat în comuna Străoane, pe partea dreaptă a drumului către Soveja. Monumentul are un soclu si o reprezintă pe Ecaterina Teodoroiu, care a căzut eroic în luptele pentru apărarea Patriei, la 22 august 1917. Copiii au depus o coroană în memoria eroinei și au ascultat cu sufletul la gură povestea ei, spusă cu mult tact și dăruire de d-nul Iliescu, ghidul grupului.

 A urmat satul Mărăști, un loc plin de istorie, unde a fost înălțat un MAUSOLEU ce adăpostește osemintele eroilor români căzuți în bătălia de la Mărăști, în vara anului 1917. Reprezentantul Mausoleului făcut o scurtă incursiune în istoria luptelor de la 1917, povestind copiilor despre importanța luptelor de la Mărăști. Micii vizitatori au aflat povești cutremurătoare despre eroismul și dăruirea de care au dat dovadă românii ce au luptat în aceste locuri, contribuind la formarea ROMÂNIEI MARI.

În drum spre Soveja grupul de excursioniști s-a oprit la în localitatea Cîmpuri pentru a vizita și Casa memorială Ion Roată. Ei au fost impresionați de stilul vechi, autentic, ce caracteriza interiorul: patul cu cergă, masa cu blide, cofa de apă, putineiul pentru unt, o icoană foarte veche, iţarii moşului, dar şi o pereche de desagi.


Excursia a continuat la Soveja, cu vizitarea Mausoleului și a Muzeului din localitate, două așezăminte de mare semnificație istorică, de un mare prestigiu, care trezește în sufletul oricărui vizitator, un sentiment de profundă înălțare morală. Aici s-a ținut un moment de reculegere în memoria eroilor căzuți la datorie. Intr-o clădire situată în spatele Mausoleului, s-a amenajat un Muzeu în care este expus material  foto – documentar și armament folosit de ostașii români în timpul luptelor din Primul Război Mondial, un loc atractiv pentru copii, dornici fiind de a afla cât mai multe lucruri despre acele vremuri istorice.

Elevii au fost încântațí de această excursie, care a fost pentru ei o lecție de istorie și patriotism. Ei au spus că au trăit o experiență unică, emoționantă și au înțeles că aceste Mausolee s-au ridicat ca semn de recunoștință în cinstea ostașilor români, care s-au jertfit pentru poporul nostru, aici odihnindu-se toți eroii pentru eternitate. (D. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.