Educație

"Dialog pentru Educație" la Focșani, organizat de USR

Dana Lepădatu
1 apr 2018 1816 vizualizări

Profesori, învățători, psihologi, părinți și elevi și-au dat întâlnire, sîmbătă, la Focșani, la ”Dialogul pentru Educație”, cu parlamentarii USR Silvia Dinică, Lavinia Cosma și Cristina Iurișniți.

VIDEO preluat de pe contul de facebook USR Vrancea

 

Discuția, care s-a dorit a fi dincolo de zona politică, având în vedere că această temă privește societatea întreagă și nu este apanajul unui anume partid, a fost purtată liber, participanții având posibilitatea de a-și exprima fiecare opiniile. Mai mult decât atât, parlamentarii USR au dorit să cunoască punctul de vedere al celor prezenți pentru ca de la ideile exprimare aici să poată pleca viitoarele discuțiile în comisiile parlamentare din care aceștia fac parte, în vederea îmbunătățirii calității educației în România. Printre ideile exprimate s-a numărat nevoia de descentralizare a sistemului educațional în România; necesitatea prezenței consilierilor școlari, cu nivel de pregătire adecvată în fiecare școală; respectarea legilor care prevede ca administrația locală să se ocupe de dotarea și utilarea școlilor; bacalaureat diferențiat; alocarea 6% din PIB pentru educație. Participanții au ridicat, printre altele, problema imposturii din sistemul educațional: elevi trecuți clasa an după an, chiar până la terminarea liceului, care continuă să mărească numărul analfabeților funcționali. S-a discutat despre sistemul educațional care descurajează calitatea, profesori care ies foarte bine în evaluările finale, dar a căror rezultate la clasă lasă de dorit, profesori care sunt depășiți de birocratizarea excesivă a actului educațional încât nu mai reușesc să își facă treaba pentru care au fost angajați: să educe copiii, despre necesitatea existenței unui statut al profesorului foarte clar și transparent. De asemenea, s-a discutat despre performanță: care sunt criteriile de definire a acesteia, dacă performanța ar trebui să fie sau nu măsurată în funcție de rezultatele olimpiadelor, și dacă educația în România are sau nu un obiectiv bine definit. Deși dezbaterea nu s-a dorit a fi una politizată, reprezentanții USR nu s-au ferit să noteze faptul că, din cauza faptului că aceasta a fost organizată de un partid politic, nu s-a bucurat de prezența a multor cadre didactice, direct interesate de această problematică. "Societății nu trebuie să îi mai fie frică, este nevoie ca aceasta să se implice, să fie vocală, să ceară administrației coerență, parlamentarilor consens în problema educației și primăriilor să respecte legea, bugetând corect școlile! Problemele educației afecteză întreaga societate, de aceea este datoria și responsabilitatea tuturor celor implicați în procesul educațional de a identifica aceste soluții. Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, iar colaborarea oamenilor responsabili poate construi un sistem sănătos, meritocratic, care să ajute la dezvoltarea țării. România a fost făcută de oameni care nu au stat deoparte!", au concluzionat organizatorii. (D.L.)· 

Iată ce spun organizatorii despre dezbaterea "Dialog pentru Educație"

”A fost inițiată de USR Vrancea, dar purtată dincolo de zona politică, deorece aceasta este o temă care nu privește un partid politic sau altul, ci societatea în ansamblul său.

A fost o atmosferă liberă, fără menajamente, fără ipocrizie, în care toți participanții și-au exprimat opiniile, dar și frustrările față de realitatea crudă din educația românească a anului 2018.

Profesori, învățători, psihologi, părinți și elevi ne-am întâlnit astăzi la ”Dialogul pentru Educație” organizat de USR Vrancea, în prezența unor parlamentari din noua generație, deschiși către dialog: Silvia Dinică, Lavinia Cosma, Cristina Iurișniți.

Câteva dintre ideile exprimate de participanții la această întâlnire: avem legi pentru educație, dar nu sunt aplicate; nu există transparență; din cauza sistemului care descurajează calitatea, cadrul didactic este forțat să îndeplinescă un cumul nesfârșit de roluri care nu au legătură cu actul didactic; sistemul funcționează dominat de o gândire stalinistă; e nevoie de depolitizare; ne lipsesc obiectivele asumate; suntem victimile unor reforme perpetue, incoerente; trebuie să depășim orgoliile politice în interesul noii generații.

Concluzia: 

Societății nu trebuie să îi mai fie frică, este nevoie ca aceasta să se implice, să fie vocală, să ceară administrației coerență, parlamentarilor consens în problema educației și primăriilor să respecte legea bugetând corect școlile! Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, iar colaborarea oamenilor responsabili poate construi un sistem sănătos, meritocratic, care să ajute la dezvoltarea țării.

România a fost făcută de oameni care nu au stat deoparte!”-Sursa:USR Vrancea-contul de facebook


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.