Educație

Copil depistat cu scarlatină la Școala "Duiliu Zamfirescu" Focșani

Mihaela Vlădescu
31 ian 2018 2720 vizualizări

Copilul se trateaza acasa. Clasa a fost igienizată și colegii acestuia verificați.

Un elev de clasa I de la Școala  "Duiliu Zamfirescu " Focșani a fost diagnosticat cu scarlatină, acesta fiind reținut acasă de părinți, unde se tratează. Colegii săi de clasă sunt sub observație acum, scarlatina fiind o boală contagioasă. "Ne-a anuntat DSP- ul că există un copil diagnosticat cu această boală. Copilul se tratează acasă, iar noi am igienizat clasa imediat, am aerisit, iar copiii au fost verificați de asistentul medical. Pe unii i-au dus părinții la medic și le-au făcut exudat faringian pentru a fi siguri că nu au contactat boala", ne-a declarat directorul Școlii  "Duiliu Zamfirescu", profesorul Petrică Moraru. De curând cu scarlatină au fost diagnosticați și trei elevi ai Școlii  "Ștefan cel Mare " Focșani.

Ce este scarlatina

Scarlatina este o boală eruptivă infectocontagioasă, mai frecventă în rândul copiilor sub 10 ani. Părinții trebuie să știe că boala debutează brusc cu febră, stare generală modificată, angină şi erupţie de bubiţe foarte mici roşii-rozalii. Boala este provocată de streptococul beta hemolitic de grup A, însă doar de unele serotipuri ale acestuia. Streptococul răspunzător provoacă o inflamaţie locală şi eliberează o toxină în sânge. După perioada de incubaţie, care poate dura de la 3 până la 5 zile, apar alte semne, precum febra de 39-40 de grade, dureri de cap, vărsături, durere în gât, ritm cardiac accelerat, ganglioni umflaţi. Mai mult decât atât, limba devine zmeurie de la vârf spre bază- adică este mai roz decât de obicei, cu papile roşii, iar mai în spate prezintă un depozit albicios. În următoarele 24 de ore de la debutul bolii, apar pe burtica copilului nişte bubiţe mici şi aspre, care par mai degrabă o iritaţie. “Practic, aşa se deosebeşte de celelalte boli ale copilăriei, care debutează, de obicei, cu bubiţe în partea de sus a corpului – gât, umeri, spate”, explică medicii pediatri. În următoarele două zile, bubiţele se extind în zona axilelor, pe picioare şi pe faţă, cu excepţia palmelor şi a tălpilor. Erupţia nu este contagioasă. În mai puţin de o săptămână, petele roşii dispar, iar pielea începe să se cojească. Streptococul beta hemolitic se transmite doar prin salivă – strănut, tuse, secreţii nazale sau prin intermediul obiectelor contaminate (jucării, pahare). (M.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.