Educație

”Carte frumoasă ,cinste cui te-a scris”

Janine VADISLAV
24 aug 2017 5555 vizualizări

Comuna gălăţeană Lieşti, a fost gazda unei interesante lansări de carte, ai cărei protagonişti au fost 3 oameni de cultură născuţi  în Lieşti, cel de-al patrulea - preotul Ion Croitoru - fiind  un vrâncean get beget  care, datorită profesiei, a ajuns să slujească în biserica unei parohii locale. Părintele spune că se simte acasă şi în Vrancea şi în Galaţi şi acest fapt se datorează  spiritului său pozitiv, prezenţei sale, harului şi talentului literar.

 

Începem însă  cu un autor născut şi crescut  la Lieşti - domiciliat astăzi în Tecuci - intim legat de această localitate de câmpie, pârguită de soare, care are farmecul ei. Este vorba despre criticul, istoricul literar şi eseistul Ionel Necula, care a prezentat  ultimul său volum, „Personalităţi tecucene în Academia  Romăna”, aş aminti doar de lingvistul Iorgu Iordan, istoricul, arheologul, epigrafistul  şi eseistul Vasile Pîrvan, Ion Petrovici, filozof, eseist, memorialist, scriitor, orator și om politic, profesor la Universitatea din Iași, fost Ministru al Educaţiei Naţionale  şi pictorul Gh. Petraşcu.

 

„Cartea este alcătuită din medalioanele a 14 academicieni  care au intrat în cultura românească din arealul fostului judeţ Tecuci. Am lucrat doi ani la această carte  documentată in arhive. Este un prim pas probabil, într-o ediţie viitoare  o voi completa cu celelalte elemente  absente în aceasta ediţie”.

-  Ce înseamnă această carte pentru dumneavoastră?

 

„Înseamnă foarte mult. Între localităţi, ca şi între oameni, există  o anumită competiţie. Fiecare localitate  crede că este superioară altor localităţi din mediul rural. Atunci, se pune întrebarea, din ce punct de vedere este ea superioara altei localităţi? M-am gândit că este nevoie de anumiţi indicatori, de anumite criterii. Eu am luat drept criteriu apartenenţa la Academia Româna. Importanţa unei localităţi  este direct proporţională  cu numărul  şi mărimea personalităţilor  pe care le-a generat şi le-a furnizat culturii  naţionale: academicieni, scriitori, generali. Comuna Lieşti are 14 academicieni”.

Cu acest volum neobositul om de cultură Ionel Necula , completează lista sa,  care cuprinde un număr de alte 47 de   volume publicate după 1990.

 

„În acest moment  am 7 cărţi în proiect, după care voi reveni la dragostea din-tâi, care a fost şi a rămas, Emil Cioran”, ne-a mai spus profesor Ionel Necula.

 

Autorul este şi un bun prieten al scriitorilor vrânceni despre care a scos deja pe piaţă „Spiritul vrâncean în lecturi elective”, vol. I  şi II, urmând să finalizeze în curând şi vol. III . Cititor avizat, Ionel Necula  ne spune şi care sunt scriitorii săi preferaţi.

 

„Desigur, scriitorii aflaţi în graţia cititorilor formaţi şi cu orientare literară  sunt şi în graţiile mele: Mircea Cărtărescu, H.R. Patapievici,  Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Nicolae Breban. S-au ridicat acum  câţiva prozatori de mare perspectivă, aş putea menţiona mai multe nume, Emilian  Marcu, Lina Codreanu, Ion Manea, dar printre ele  figurează  şi numele  Janinei Vadislav pe care o creditez şi îi anticipez un viitor în literatura românească.”

 

-  Dacă ar fi să recomandaţi o carte, este încă vacanţă, care ar fi aceea?

 

„Aş recomanda o carte de Aforisme a tecuceanului Vasile Ghica., o carte plină de înţelepciune.”

 

Părintele Ion Croitoru, născut şi crescut în localitatea vrânceană Mărăşti, stabilit de mulţi ani în Lieşti, a venit în faţa iubitorilor de literatură cu un roman, dacă nu inedit, cel puţin special prin tematica abordată şi personajele sale care sunt rudele, consăteni, prietenii săi.  Romanul „Vremuri  în  flăcări”,  s-a născut din  poveştile spuse de tatăl sau care, În 1917 avea 8 ani, suficient ca să nu uite toată viaţa prin ce au trecut mărăştenii  în timpul cumplitului război, la început de secol XX.

„Cartea mea tratează  viaţa militarilor, ţăranilor, târgoveţilor, oamenilor simpli din timpul Primului Război Mondial. Dacă stau să mă gândesc, aceştia au dus tot greul în timpul războiului.”

 

- A contat faptul că v-aţi născut la Mărăşti?

 

„ A contat foarte mult. Tata avea  8-9 ani când a fost luat cu toată familia, cu 7 copii  şi trecut în spatele frontului, pe teritoriul ocupat de nemţi, unde au fost lăsaţi de izbelişte. Tatăl meu, care avea o memorie extraordinară, mi-a povestit toate suferinţele îndurate. El este povestitorul din romanul meu, eu sunt doar cel care a pus în pagină cele relatate. După război oamenii au început să se strângă din nou la clacă, la hore, la şezători unde spuneau tot felul de poveşti din care nu lipsea niciodată ceea ce se întâmplase  în zona Mărăşti. În roman am trecut doar întâmplări care s-au petrecut cu adevărat”, ne-a spus părintele Ion Croitoru

 

- Cui se adresează acest roman?

„Cartea se adresează şi este dedicată tuturor vrâncenilor care s-au jertfit pentru ţară. Se adresează nepoţilor care vor afla cât au suferit moşii lor şi toată  truda  de  a-şi păstra vatra strămoşească, de unde n-au dat bir cu fugiţii. Mi-aş dori ca tânăra generaţie să nu-şi lase pământul strămoşesc, să nu plece, să rămână înrădăcinată în pământul  sfânt al Vrancei.”

 

Despre cei doi autori a vorbit poetul şi redactorul şef al revistei gălăţene  „Porto Franco” , Stelian Vicol, membru USR, filiala Iaşi.

„Preotul Ion Croitoru  a devenit, după mulţi ani, fiu al comunei Lieşti. M-a impresionat cartea, aseară am terminat-o de citit şi  vă spun sincer că poate sta - ca tematică  şi mod de abordare - alături de alte cărţi care tratează tema războiului: „Pădurea Spânzuraţilor”, de Ion Rebreanu, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu, „Întunecare”, de Cezar Petrescu.  Cartea părintelui scriitor este o adevărată cronică a războiului, iar eroul principal este satul însuşi cu oamenii lui. Sunt personaje multe cu drag de pământ şi glie. E o carte care m-a impresionat.  L-am felicitat şi i-am spus, „Domnule, ai vână de scriitor, de prozator, de romancier!”

 

Cât despre Ionel Necula  pot să spun că este un eseist de marcă, critic literar, istoric al culturii şi filozofiei româneşti. îl ştiu de ani şi ani de zile, este membru USR, consacrat deja. Îl felicit din  toată inima  pentru minunatele sale cărţi  şi neobosita sa activitate”,  a mai spus poetul Stelian Vicol, din Galaţi.

„Am citit mărturiile din cartea preotului Ion Croitoru şi m-au impresionat grozăviile, durerea şi lipsurile pe care le-au trăit şi suportat  vrâncenii în general şi locuitorii  satului Mărăşti în special, în timpul Primului Război Mondial. Părintele a reuşit să redea cu multă sensibilitate şi talent  mărturiile  cumplite ale tatălui sau care, copil fiind, a trăit momente grele, într-o vreme în care copiii  nu aveau şanse  să supravieţuiască foamei, frigului, fricii, bolii.  Felicitări”, a spus şi  prozatorul vrâncean Petre Abeaboeru, prezent la Lieşti.

O notă aparte în cadrul  evenimentului găzduit de Căminul Cultural din localitate a  făcut colecţia de cărţi poştale adunate într-o carte de către ing. Nicolae  Stan, sub genericul „Starea  ţăranului ilustrată în cărţile  poştale,  1894 - 1943.”

„Fiecare are un stil aparte, de la cartea de specialitate, aşa cum este cartea mea, sau a domnului  conf. univ. dr.  Aurel Stan de la Universitatea „AL. I.  Cuza”  Iaşi, care a prezentat astăzi  „Tratat  de psihologie”, la preot Ion Croitoru,  cu romanul său „Vremuri în flăcări” şi până la  Ionel Necula, un istoric si critic literar recunoscut. Toate aceste personalităţi sunt  date de o comuna gălăţeană, Lieşti, spre marea bucurie a localnicilor, majoritatea agricultori. Fiecare îşi face treaba cât mai bine şi astăzi  suntem aici să sărbătorim acest lucru”, a spus şi ing. Nicolae Stan.

Comuna Lieşti îşi iubeşte şi respectă creatorii de frumos, îşi ţine intelectualii alături. Întâlnirea de suflet, găzduită de Căminul Cultural din localitate, unde se află şi o frumoasa bibliotecă, a fost organizată de Primăria Lieşti, moderator fiind însuşi primarul comunei, Iulian Boţ.  ( Janine VADISLAV )

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.