Educație

Anul 2018 începe în învățământul vrâncean cu procese pe rol și școli folosite drept săli de petrecere a Revelionului

Mihaela Vlădescu
2 ian 2018 3444 vizualizări

Elevii din clasele terminale susțin probele de competențe din cadrul Bacalaureatul mai devreme. Anul acesta va fi introdus manualul unic, iar majorările salariale ale cadrelor didactice de fapt nu există

Învățământul vrâncean a traversat în 2017 un an în care a avut de toate: demiteri la nivelul conducerii IȘJ, procese în instanță, scandal în desfășurarea olimpiadei județene de limba și literatura română, proiecte nefinalizate, școli fără autorizații și scandal la nivelul conducerii IȘJ în ceea ce privește acordarea unui aviz pentru un proiect al Primăriei Mărășești.

După toate premisele, nici anul 2018 nu va fi unul liniștit. A debutat deja cu un scandal în care este implicată Școala Jitia, ce a fost folosită, chiar în prima zi a anului, drept Cămin Cultural pentru localnicii care nu au dorit să petreacă Revelionul acasă. Aceștia s-au dezlănțuit, cu acordul conducerii școlii și al primăriei, încălziți bine de paharele de vin, la dans chiar lângă tabla la care învață elevii să scrie.

Procese noi se anunță anul acesta în instanță pentru cadrele didactice. Nerespectarea drepturilor băneşti, la indemnizațiile şi aşa la limita existenţei, a determinat organizaţiile sindicale să ia atitudine. Astfel, organizaţia SIP-FEN Vrancea are pe rolul instanţelor de judecată trei procese. Sindicatul doreşte să obţină acordarea sporului pentru cadrele didactice care predau la grupe simultane în învăţământul preşcolar, conform Legii 153/2017, plata gradaţiei de merit şi pentru orele suplimentare şi calcularea sporurilor și indemnizațiilor prin raportare la salariul de bază majorat din luna ianuarie 2017 şi nu la salariul de baza din luna decembrie 2016. Sumele pierdute de cadrele didactice îndreptăţite să primească salariile conform legilor în vigoare, diferă de la caz la caz, în funcţie de încadrare şi vechime, însă ele sunt calculate undeva între 400 şi 600 lei lunar, potrivit reprezentanţilor SIP-FEN.  

Și SLI Vrancea are pe rolul instanțelor mai multe procese prin care încearcă recuperare drepturilor bănești pentru membri de sindicat. De altfel, liderii Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Vrancea au anunţat că vor executa silit unităţile de învăţământ pentru a recupera drepturile salariale câştigate în instanţă, dar neachitate de către MENCŞ, după cum s-a convenit în graficul de eşalonare. Executată silit va fi și Primăria Slobozia Bradului care nu a decontat naveta cadrelor didactice în ultimii trei ani și nici nu a respectat graficul de eșalonare convenit cu sindicatul.

Uite majorarea, nu e majorarea!

Anul 2018 vine pentru cadrele didactice cu schimbări în ceea ce privește modul de salarizare. În timp ce guvernanții susțin o majorare de 25% a salariilor, sindicatele susțin că aceasta este numai pe hârtie. În realitate, creşterea venitului va fi de fapt infimă, în medie cu 4 procente, iar asta pentru că banii pentru mărire vor fi înghiţiţi de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Pentru elevi anul 2018 aduce schimbări majore. Printre acestea se află introducerea manualului unic și modificarea susținerii examenului de  bacalaureat. Una dintre cele mai importante schimbări în educație este introducerea manualului unic pentru elevi.

Practic, Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Editura Didactică şi Pedagogică (editură de stat), va elabora câte un manual pentru fiecare disciplină în parte. Examenul de bacalaureat va fi susținut după o nouă schemă. Mai exact, competenţele lingvistice şi cele digitale vor fi susţinute în perioada 12-22 februarie, și nu cu câteva zile înainte de probele scrise, cum a fost până acum. De asemenea, s-a luat în calcul reintroducerea probei sportive la Bac.

Crește costul standard per elev

Costul standard pentru fiecare elev/preşcolar pentru învăţământul preuniversitar de stat, particular şi confesional acreditat, pentru anul 2018, creşte de la 3.740 lei/an la 4.413 lei, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern pe final de an 2017. Finanţarea de bază a unei unităţi de învăţământ preuniversitar rezultă din multiplicarea costului standard per elev/preşcolar cu coeficienţi specifici unităţii de învăţământ preuniversitar şi cu numărul de elevi. Costul standard per elev/preşcolar se aplică pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora.

De asemenea, pentru anul 2018, valoarea costului standard pentru fiecare elev/preşcolar privind cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor, precum şi cheltuielile prevăzute la articolul bugetar „Bunuri şi servicii” creşte de la 330 de lei la 355 de lei.   Majorarea costului standard pentru fiecare elev/preşcolar pentru învăţământul preuniversitar de stat, particular şi confesional acreditat, precum şi pentru învăţământul profesional, are loc în condiţiile creşterii salariilor în sistemul de învăţământ, precizează Guvernul.


Încep cursuri de ”Robotică Educațională” la Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau”

Pe plan local, luna aceasta încep cursurile de Robotică Educațională la Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau” Focșani. Pentru a participa la curs liceenii pasionaţi de robotică educaţională trebuie să depună cereri la secretariatul colegiului, zilnic între orele 09 – 16,00, până pe  15 ianuarie 2018. Cursul va începe pe data de 15 ianuarie 2018, ora 15, 00 la Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau”. Coordonatorul Centrului de Robotică Educaţională de la Focşani, profesorul Săndel Agache, a anunţat că selecția participanților la cursurile Centrului de Excelență pentru Robotică Educațională se va realiza după o lună de cursuri și va cuprinde două probe: una teoretică și una practică.

Spre finalul lui 2017 echipa ”Memento 12”, coordonată de profesorul vrâncean, a intrat în top 20 mondial la World Robot Olympiad ce a avut loc în Costa Rica. Proiectul realizat a fost ”Stație robotizată pentru fabricarea panourilor sandwich din deșeuri presate și materiale compozite, izolate cu geocel, utilizate în construcția de locuințe”. Elevii Centrului de Excelență în Robotică Educațională de la Focșani au reprezentat pentru al treilea an consecutiv România la faza internațională a  World Robot Olympiad, cea mai mare competiţie de robotică educaţională din lume care îşi propune sa susţină dezvoltarea învăţământului bazat pe conceptul STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică), probele de concurs fiind foarte dificile, desfăşurate pe categorii de vârstă.

Inspector nou la IȘJ

Anul 2018 vine cu un inspector nou în IȘJ Vrancea, dupa ce profesoara Silvia Chelariu a pierdut definitiv procesul avut cu institutia vranceana care ii desfacuse contractul de munca în urma scandalului de la olimpiada județeană de limba și literatura română unde fusese avantajat copilul unei profesoare din comisia de corectură. IȘJ va numi zilele acestea un nou inspector de limba și literatura română, după ce profesoara Marilena Găucan, care a fost în instituție o perioadă, pe această funcție, ar fi anunțat că nu mai dorește să revină. Nu este exclus ca în anul 2018 să se încerce aducerea unui nou inspector general, având în vedere șicanele la care este expus actualul inspector Dorin Cristea. Acesta a fost înlocuit în vara lui 2017 cu Lauriana Ailincuței, dar a revenit în funcție în urma procesului câștigat cu MENCȘ. (M. V.)

Citiți și:Paranghelie de Revelion într-o școală din Vrancea! S-a întâmplat în satul Jitia de Jos, cu aprobarea primarului și a directorului

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.