Educație

VIDEO!!! Nicio speranţă pentru şcoala din satul Faraoanele

Ziarul de Vrancea
10 sep 2013 2364 vizualizări
Copiii din Vîrteşcoiu vor învăţa tot în condiţii improprii, într-o clădire veche de 100 de ani u autorităţile aşteaptă bani de la Bucureşti, iar părinţii se gandesc cu groază în ce condiţii îşi vor trimite copiii să înveţe de săptămana viitoare

Părinţii din satul Faroanele, comuna Varteşcoiu, se gandesc cu supărare că în acest an copiii lor vor învăţa în aceleaşi condiţii incredibile de ani de zile. 200 de elevi se vor înghesui în două schimburi într-o fostă grădiniţă, din care s-a improvizat o şcoală pentru clasele I-VIII. Occidentalii sigur s-ar minuna şi ar veni să studieze acest experiment romanesc. Cadrele didactice şi părinţii spun că sunt condiţii aproape imposibile de a învăţa. Clasele sunt prea mici pentru numărul elevilor, iar micuţii nu pot ieşi din bancă la tablă pentru că nu este loc. Toaletele sunt  în grădina şcolii, două „gropi” în pămant cimentate, acoperite cu scanduri, asemeni unor coteţe pentru porci. Situaţia durează de cinci ani. “Copiii vor învăţa în fosta grădiniţă care s-a transformat în şcoală. Nu e nicio speranţă să ne mutăm în şcoala nouă”, ne-a spus Maricel Baltă, angajat al şcolii. Nici autorităţile locale nu au nicio spertanţă. “În acest an nu există nicio şansă, după cum vedeţi. Lucrările sunt începute din  2008, pană la această dată s-au alocat doar 50.000 de lei din cei peste 2 milioane, cat este valoarea proiectului. Gigi Becali a dat 25.000 de euro şi cam atat”, ne-a spus Viorel Mîrza, primarul comunei Vîrteşcoiu.


200 de copii şi un şantier

În anul 2008, Ministerul Educaţiei a aprobat proiectul de modernizare a şcolii din satul Faraoanele. Proiectul, în valoare de peste 2 milioane de lei, prevedea reabilitarea a două corpuri de clădire, realizarea de grupuri sanitare, extinderea spaţiilor, amenajarea unui teren de sport şi a împrejmuirilor. Ministerul a alocat, în 2009, suma de 50.000 de lei. De atunci, nimic în plus. Constructorul a sistat lucrările însă a reluat activitatea atunci când patronul echipei Steaua Bucureşti, parlamentarul Gigi Becali, a venit şi a făcut o donaţie. Fondurile s-au dovedit a fi insuficiente iar şcoala este închisă în acest moment. Şcoala Generală cu clasele I-VIII din Faraoanele deserveşte circa 1.800 de locuitori din 3 sate ale comunei Vîrteşcoiu. An de an, 200 de copii din învăţământul preşcolar şi şcolar urmează cursurile acestei unităţi de învăţământ.
 

Prioritatea de la coadă...
 

Oficialii Inspectoratului Şcolar cunosc situaţia dar par să nu aibă soluţii. “În momentul de faţă la şcoala Faroanele nu se poate intra pentru a învăţa. Lucrările nu s-au finalizat, mai sunt lucrări neachitate către constructor. Această şcoală constituie o prioritate a noastră. În momentul în care judeţului Vrancea i se vor aloca fonduri pentru reabilitare şcoli, cu siguranţă şcoala Faraoanele va primi prioritar”, ne-a declarat profesoara Vasilica Zaharia, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Aşadar părinţilor nu le rămane decat să spere şi să privească consternaţi la condiţiile în care îşi vor lăsa copiii să înveţe. “Nu au unde să înveţe... Se întreabă şi părinţii, unde-i dăm şi ce facem cu ei!? Dacă şcoala asta stă de atata timp închisă, dincolo unde-i grădiniţa nu-i spaţiu şi copii mici amestecaţi cu ăştia mari.... Asta nu-i o treabă corectă”, spune cu tristeţe un cetăţean din Varteşcoiu. Pentru lucrările efectuate până acum, firma de construcţii mai are de recuperat debite de 400.000 de lei. Autorităţile au făcut nenumărate demersuri la centru însă Ministerul Educaţiei nu a găsit fonduri pentru continuarea investiţiei. (Aurelian IVAN)
Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea condiţiile în care vor învăţa copiii din satul Faroanele.


Cinci şcoli vor fi inaugurate în cateva zile

Chiar dacă elevii din comuna Vîrteşcoiu se vor chinui şi în noul an şcolar în spaţii improprii, Inspectoratul Şcolar Judeţean are veşti bune pentru copiii din alte sate. Cinci din cele zece unităţi de învăţămant vrancene reabilitate cu bani europeni, care ar fi trebuit recepţionate în această vară, vor fi date în folosinţă în cateva zile. Inspectorul şcolar general a fost ieri în teren pentru a vizita şcolile reabilitate. Profesoara Vasilica Zaharia s-a declarat mulţumită de lucrări şi a anunţat că sambătă vor fi recepţionate şcolile de la Străoane de Sus şi Rotileşti, Campuri, urmand ca luni să fie predate cheile de la şcolile din Tănăsoaia, Homocea şi Pufeşti. Recepţia lucrărilor era programată în luna iulie, însă Guvernul a asigurat tarziu partea sa de finanţare, ceea ce a făcut ca lucrările să treneze. Eventualele retuşuri şi lucrări rămase de terminat vor fi efectuate pe parcurs. Tot în cateva zile va fi dată în folosinţă şi Şcoala nr. 9 din Focşani. La acest moment mai sunt în lucru patru unităţi reabilitate cu fonduri externe, pentru care finanţarea de la Guvern întarzie. (S. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
R.A., acum 3880 zile, 10 ore, 22 minute, 50 secunde
Eu daca eram in locul celor de la Faraoane si aveam un copil la scoala acolo organizam inceputul anului scolar la Ministerului educatiei ,3 autocare cu 200 de elevi in curtea ministerului cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.