Educație

VIDEO!!!Emblemele Focşaniului: Colegiul Naţional Unirea - liant între generaţii

Ziarul de Vrancea
7 aug 2013 5758 vizualizări

In acest liceu au învăţat şi au profesat personalităţi de renume precum Anghel Saligny, Simion Mehedinţi sau Duiliu Zamfirescu

Colegiul Naţional Unirea din Focşani este prima instituţie de învăţământ secundar din această regiune a ţării şi printre primele din România. Liceul a luat fiinţă la data de 7 ianuarie 1866, prin Ordin Domnesc. Puţini ştiu că imobilul în care funcţionează liceul din anul 1900 a fost utilizat ca sală de box, sală de cinema şi spital, în anii ocupaţiei germane din Primul Război Mondial (1917 – 1918) şi în cea de-a doua conflagraţie mondială. În timpul războiului clădirea a înregistrat pagube însemnate, numeroase cărţi şi materiale didactice fiind pierdute. Cu toate acestea, exceptând perioadele de război, liceul a funcţionat fără întrerupere. Pentru aspectul inedit al clădirii, meritele revin arhitectului C. Baicoyano, care a proiectat edificiul devenit astăzi monument naţional, fiind ajutat de antreprenorii Anghelescu şi Schwartz, ale căror nume tronează pe cupola de la intrare. În cadrul instituţiei şi-au avut sediul Liga Culturală, Societatea Literară (1898), Revista noastră, Milcovia (1930), dar şi primul Muzeu de Istorie şi Etnografie din ţinutul Putnei. Terenul pe care a fost ridicat edificiul a fost cumpărat în timpul mandatului primarului din Dimitrie Caian (1899 - 1901).


Renume de la o generaţie la alta


Graţie rezultatelor deosebite obţinute de elevi pe parcursul anilor, Ministerul Educaţiei a atribuit instituţiei titlul de ”Colegiul Naţional Unirea” în 1997. Colegiul se laudă cu educarea a numeroase personalităţi ale ştiinţei şi ale culturii, dar şi cu oameni de seamă care au profesat ca dascăli aici. Dintre toţi, merită amintiţi: Dumitru Caian – autorul primei monografii a oraşului Focşani, Ovid Densusianu, C. C. Giurăscu, Anghel Saligny, Simion Mehedinţi, Ion Mincu, Duiliu Zamfirescu, Ştefan Longinescu. De-a lungul timpului, Colegiul s-a remarcat prin rezultatele deosebite obţinute la olimpiade şi concursuri, dar şi prin spiritul unirist al celor care au absolvit această instituţie de învăţământ.


Matematica restaurării colegiului


În prezent, Colegiul se află în proces de renovare. Directorul instituţiei, Cornel Noană, susţine că scopul reparaţiei este de reînviere a faţadei iniţiale şi, astfel, de renaştere a impactului estetic. ”Este prima reparaţie de amploare, în sensul revenirii faţadei liceului la imaginea avută în anul 1901, la inaugurare. E vorba de acoperişul de sticlă, e vorba de refacerea ornamentelor, de curăţarea faţadei, pentru că, pe interior, liceul a fost consolidat, în perioada 1996-2004. Deci partea de rezistenţă fusese asigurată, partea de estetică, însă, din păcate, nu. Istoria de peste 100 de ani a acestei clădiri a lăsat destule urme în diverse zone. Problema acestei reparaţii este o problemă destul de punctuală, sunt foarte multe chestiuni de detaliu care apar de la metru pătrat la metru pătrat, adică nu există o soluţie universală şi, din această cauză, e ca la problemele dificile de matematică (eu fiind profesor de matematică, pot să fac această comparaţie): fiecare problemă aşteaptă o altă soluţie, pentru care e nevoie de imaginaţia rezolvitorului. Din fericire, firma care se ocupă de aceste reparaţii dă dovadă de imaginaţie şi, deocamdată, a reuşit să găsească mijloacele tehnice pentru a rezolva chestiunile de detaliu, pentru că sunt foarte multe lucruri deteriorate de-a lungul timpului”. Renovarea colegiului a început la 1 martie şi se va finaliza cel mai probabil în martie 2014. Mai mult decat ca un liceu cu elevi şi profesori de elită, care s-au remarcat, de-a lungul anilor, prin rezultate excepţionale, Colegiul Unirea este apreciat ca una dintre puţinele instituţii de învăţămant care reuşesc să menţină spiritul de solidaritate peste ani. (Alina-Elena VASILIU)

Liceul Unirea la 1911

Liceul Unirea la 1911

Liceul Unirea în anii 1930

Liceul Unirea în anii 1970


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.