Educație

REZULTATE BAC 2013

Ziarul de Vrancea
10 iul 2013 3038 vizualizări
Profesorul Octavian Stănăşilă: „Nu sunt medii normale. Subiectele la matematică - pomana ministerului pentru generaţia 2013”





REZULTATE BAC 2013. Notele de la Bacalaureat nu respectă legea naturală de distribuţie a mediilor aşa cum ar trebui în mod normal, arată specialiştii în matematică contactaţi de gândul. 

În mod normal, spun matematicienii, cele mai multe note trebuiau să fie între 7 şi 7.50. Măsura este dată de legea normalităţii  sau de curba lui Gauss, care ar trebui să arate grafic asemenea unui clopot. Din graficele realizate pe baza datelor oficiale publicate pe EDU.RO, Gândul a verificat corectitudinea mediilor obţinute de elevi. Graficele de mai jos arată că atât pentru fiecare filieră în parte, cât şi pentru toate notele nu se poate realiza o curbă a lui Gauss.

Distribuiţia mediilor pentru fiecare dintre cele trei filiere la care s-a susţinut examenul de BAC 2013 arată deformări ale Curbei lui Gauss// Grafic gandul

Pe categorii de medii, rezultatele de la BACALAUREAT 2013 arată că la filiera tehnologică 7.377 de elevi au obţinut  intervalul 6-6.49, 5.962 de candidaţi au luat medii între 6.5 şi 6.99, 4.783 de elevi au luat medii între 7 şi 7.49, 3.733 au luat medii între 7,5 şi 7,99, 2.973 au medii între 8 şi 8.49, 2.111 de elevi au primit medii între 8.5 şi 8.99, 1.312 au primit medii între 9 şi 9.49 , iar 387 au primit medii între 9.5 şi 9.99, în timp ce 4 au luat 10 pe linie.

REZULTATE BACALAUREAT 2013. La filiera vocaţională, 1.260 de candidaţi au medii cuprinse între 6 şi 6,49, 1.212 au luat între 6.5 şi 6.99, 1.133 au obţinut între 7 şi 7.49, 1.105 cu luat medii cuprinse între 7,5 şi 7,99, 1.020 de candidaţi au obţinut medii între 8 şi 8,49, 933 de absolvenţi au obţinut 8.5 şi 8.99, 780 de elvi au luat între 9 şi 9,49, iar 4 absolvenţi au obţinut media 10.

REZULTATE BACALAUREAT 2013. La filiera teoretică, 5.931 de candidaţi au luat medii intre 6 şi 6.49, 6.791 de absolvenţi au obţinut medii între 6.5 şi 6.99, 7.749 de elevi au luat între 7 şi 7,99, 8.558 au luat între 7.5 şi 7.99, 9.162 au luat între 8 şi 8.49, 9.403 au luat între 8.5 şi 8.99, 8.529 au obţinut între 9 şi 9.49, iar 4.498 au obţinut între 9.5 şi 9.99, în timp ce 114 elevi au luat media 10.

Sursa: Ministerul Educaţiei

Octavian Stănăşilă, profesor emerit  la Facultatea de Automatică şi Calculatoare la Universitatea Politehnica din Bucureşti, a analizat pentru gândul rezultatele de la BAC 2013 şi consideră  că  rezultatele obţinute de elevii care s-au  prezentat la examen nu se pot încadra la „normalitate”. După cum se poate observa, spune matematicianul, legea naturală prin care se poate măsura orice fenomen, celebra curbă a lui Gauss, nu reiese deloc din grafice.

„Un examen de Bacalaureat poate fi interpretat şi ca un fenomen social statistic, al cărui caracter aleator este dat de mai mulţi factori independenţi: pregătirea candidaţilor, motivaţiile, comisiile de concurs, emoţiile. Din aceasta cauză, matematic vorbind,  rezultatele respective urmează o lege a naturii, numită legea normalităţii, sau pe scurt celebra curbă Gauss”, explică profesorul Octavian Stănăşilă. Acesta argumentează că  un examen de Bacalaureat este considerat normal pentru o promoţie dacă notele repartizate de la 1 la 10 se stabilizează între 7 şi 7.50.

„În acest interval ar trebui să se plaseze cele mai multe dintre mediile obţinute de elevi, adică vârful clopotului lui Gauss să fie plasat aici. Orice alt rezultat este o abatere de la normalitate, de la o lege a naturii. Această abatere de la clopotul lui Gauss poate trăda unele intervenţii de tip politic, comercial, penal sau poate arăta că îi laşi pe copii să copieze unii după alţii”, mai spune profesorul, care mai arată  că pentru rezultatele la toate cele trei filiere, teoretic, tehnologic şi vocaţional se pot trage nişte concluzii despre corectitudinea şi normalitatea examenului.

Aşa  arăta  curba lui Gauss

Stănăşilă este de părere că nu poate fi vorba de un clopot al lui Gauss, ci de cu totul altceva. Acest lucru are loc pentru că distribuţia  mediilor a fost deformată. „După cum arată distribuţia notelor celor care au promovat, la filierea vocaţională şi la cea tehnologică nu se poate trasa un clopot al lui Gauss, ci doar un fel de husă peste toate notele de la 6 la 10. De ce acest lucru? Pentru că manifestă uniformitate, mediocritate. Nu e nicio distincţie între grupa 6-6.5, 7-7,5, totul e otova. E limpede că s-au dat subiecte simplisime la vocaţional şi tehnologică”, argumenteză profesorul universitar.

Nici la filiera teoretică situaţia nu este cu mult schimbată. „La  teoretică se obţine un clopot deplasat cu media spre 8.50, ceea ce reprezintă evident o abatere de la normalitate. Putem spune că proba de matematică a fost ca „pomana lui Baboi”. Subiectele au fost alcătuite cu vădită avantajare a tututor candidaţilor, un fel de cadou de la minister către promoţia 2013. Iar aceste subiecte uşoare arată în mod clar intenţia autorităţilor de a mări în mod superficial notele. Nu sunt medii normale”, mai spune Octavian Stănăşilă.

Ce este Curba lui Gauss

Curba lui Gauss este reprezentarea grafică a (probabilităţii) repartizării unor valori în funcţie de o medie standard. Acest instrument este denumit după autorul ei Carolo Friderico Gauss, matematician, fizician şi astronom german, celebru pentru lucrările de matematică, în domenii precum integralele multiple şi magnetism, dar şi pentru curba care-i poartă numele.

Cine e Octavian Stănăşilă

Octavian Stănăşilă, 72 de ani, este profesor universitar emerit la Universitatea Politehnică din Bucureşti, unde conduce doctorate în matematică. De patru ani a ieşit la pensie, dar este unul dintre cei mai respectaţi profesori de către studenţi, după cum arată un top al studenţilor.

 Este specializat în analiză matematică complexă. A publicat zeci de culegeri de probleme şi  manualele de matematică, după care au învăţa generaţii întregi. A fost invitat să susţină cursuri la universităţi de prestigiu precum Universitatea din Pisa - Italia, Universitatea din Nisa - Franţa sau Institutul de Tehnologie din Massa­chusetts- SUA.

REZULTATE BAC 2013. Datele de la Ministerul Educaţiei arată că promovarea la examenul de BACALAUREAT 2013, sesiunea iunie-iulie, este de 55,4%  înaintea contestaţiilor. După publicarea rezultatelor pe EDU.RO,  au promovat bacalaureatul 62 la sută dintre absolvenţii de clasa a XII-a din promoţia 2012 - 2013 şi 30,6 la sută din absolvenţii promoţiilor anterioare

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.