Educație

ATASAMENTE!!!Profesorii nu-şi pot înscrie prichindeii la şcolile unde predau

Ziarul de Vrancea
1 apr 2013 3197 vizualizări
Directorii de şcoli au fost atenţionaţi ieri să respecte criteriile înscrierii la clasele pregătitoare şi I, mai ales că vor fi monitorizaţi de două comisii speciale.Directorii sunt nemulţumiţi de eliminarea criteriului privind întaietatea copiilor cadrelor didactice.„Alte categorii sociale şi-au stabilit tot felul de facilităţi, dar la noi nu se poate nici măcar să ne aducem copiii în şcolile în care predăm”, au spus dascălii nemulţumiţi.Anul acesta este ultimul în care se poate sări peste clasa pregătitoare

Astăzi încep înscrierilie pentru clasa pregătitoare şi clasa I. Părinţii pot vizita şcolile şi grădiniţele care organizează clasă pregătitoare pană pe 7 aprilie cand fiecare unitate organizează Ziua porţilor deschise. A fost deschisă şi linia specială Tel Verde unde sunt furnizate informaţii privitoare la înscriere, pentru judeţul Vrancea aceasta fiind 0800816237, zilnic între orele 8,00 – 16,00. Pentru anul şcolar următor IŞJ Vrancea are în plan înscrierea a 2.909 copii în 167 clase pregătitoare şi a 2.297 de copii ce vor învăţa în 126 de clase I. Înscrierea în clasa pregătitoare se va face în două etape astfel: 2 - 22 aprilie şi 8-17 mai 2013, prin completarea unei cereri tip ce trebuie validată direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului, însă pot fi completate şi online, pe un formular disponibil pe site-ul Ministerului Educaţiei. Actele necesare la înscriere sunt: cerere-tip de înscriere, copii după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal, certificatul de naştere al copilului, documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare sau alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice.

Copiii cadrelor didactice nu constituie prioritate

Directorii de şcoli şi grădiniţe care organizează anul acesta clase pregătitoare au fost chemaţi ieri la IŞJ pentru a fi puşi la punct cu metodologia. Inspectorul general adjunct Luminiţa Balaban, care este preşedintele comisiei judeţene de înscriere, a cerut respectarea metodologiei şi a reamintit criteriile de prioritate: copii care deţin certificat de handicap, orfani de unul sau ambii părinţi, dacă au fraţi înscrişi la aceeeaşi unitate. „A fost eliminat criteriul existent anul trecut potrivit căruia au prioritate copiii cadrelor didactice, considerandu-se că acesta este discriminatoriu”, a transmis inspectoarea. De altfel, tocmai acest aspect a creat nemulţumiri în randul directorilor care au stabilit acest criteriu ca fiind specific unor unităţi, dar fără să primească avizul de legalitate al avocatului IŞJ. În această situaţie sunt mai multe şcoli, precum „Ştefan cel Mare”, „Duiliu Zamfirescu”, „Alexandru Vlahuţă”, „Ion Basgan” din Focşani dar şi şcolile din Adjud, singura unitate care a primit aviz de legalitate fiind Liceul „Al Ioan Cuza” Panciu. „Dacă mai aveţi timp să stabiliţi alte criterii şi să le treceţi prin CA e bine, dar să ţineţi seama că maine (n.r. astăzi) încep înscrierile”, le-a transmis directorilor inspectorul general Vasilica Zaharia. Principalul criteriu specific hotărat la nivelul unor şcoli se referea la copiii cadrelor didactice. „Alte categorii sociale şi-au stabilit tot felul de facilităţi, dar la noi nu se poate nici măcar să ne aducem copiii în şcolile în care predăm”, ne-a spus supărat directorul Şcolii „Duiliu Zamfirescu”, Petrică Moraru.

Înscrierile vor fi monitorizate

Situaţiile în care părinţii copiilor sunt plecaţi peste hotare trebuie transmise la IŞJ dacă sunt neînţelegeri, a cerut inspectorul Ion Ionaşcu, iar părinţii ai căror copii au 6 ani trebuie consiliaţi bine astfel încat înscrierea celor mici să fie în clasa potrivită. Copiii care împlinesc 6 ani între 1 septembrie – 31 decembrie vor fi testaţi psihosomatic dacă părinţii doresc să-i înscrie în clasa pregătitoare, evaluarea făcandu-se între 2 şi 19 aprilie de către psihologii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională. Programul de înscriere în fiecare şcoală va fi zilnic între 8,00 – 20,00, inspectoarea Luminiţa Balaban anunţand că vor fi monitorizări permanente din partea membrilor comisiei judeţene precum şi a celei naţionale.

Şefa IŞJ: „Consideraţi preînscrierile drept recensămant”

Inspectorul general al IŞJ, Vasilica Zaharia, le-a atras atenţia directoarelor de grădiniţe să îndrume corect părinţii copiilor din grupa mare. Aceasta a adăugat că listele de înscriere realizate pană acum în unele unităţi nu sunt valabile. „Este bine să nu reţineţi copiii la gădiniţă de dragul de a avea cat mai mulţi. Trebuie să le explicaţi că este ultimul an în care se poate sări pentre clasa pregătitoare. Acolo unde s-au făcut preînscrieri, consideraţi-le doar recensămant. Ţineţi cont de faptul că orice copil de clasa pregătitoare are un loc. Nu vreau să apară situaţii în care copii din circumscripţie nu au loc din cauza altora din afara circuscripţiei”, a spus Vasilica Zaharia, şefa IŞJ. Aceasta a mai precizat că ordinea înscrierii pe liste nu înseamnă criteriu. „Mult succes şi sper să nu apară probleme”, a încheiat inspectorul şcolar general al IŞJ. (Mihaela VLĂDESCU)
Pe portalul www.ziaruldevrancea.ro puteţi găsi cererea tip de înscriere precum şi arondarea şcolilor pe străzi şi la CJRAE pentru obţinerea adeverinţelor necesare.


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
RAZVAN, acum 4041 zile, 16 ore, 2 minute, 56 secunde
Noi am pierdut. Dar voi, voi mai aveti o sansa. Noi am fost fericiti ca am descoperit Coca-cola si bananele si am crezut ca daca noi citim, si ei vor citi. Si ca toti vom progresa si tara o sa aiba citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.