Educație

“La Traviata” de Giuseppe Verdi, încantare pentru publicul focşănean

Silvia Vrînceanu Nichita
24 mar 2013 5730 vizualizări
Galele Teatrale continuă cu “Sirena şi Victoria” de Alecksandr Galin, în interpretarea actorilor de la Teatrul “George Ciprian” Buzău

“Traviata”, una dintre cele trei mari opere care i-au adus celebritatea compozitorului Giuseppe Verdi, evident într-o formulă mult simplificată, impusă de micuţa sală a Ateneului Popular, s-a jucat aseară la Focşani, în faţa unei săli arhipline şi entuziaste. Acompaniaţi de Orchestra de Cameră Unirea, sopranele Simonida Luţescu, în rolul Violetta Valery, şi Cristina Eremia (confidenta Violettei), tenorul Andrei Lazăr (Alfredo Germont, iubitul Violettei) şi baritonul Vasile Chişiu (Giorgio Germont, tatăl lui Alfredo) au pus în scenă La Traviata, celebra operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi, inspirat după romanul lui Alexandre Dumas-fiul, Dama cu camelii.

Muzica divină si dramatismul acţiunii sunt ingredientele perfecte care fac din "Traviata" o operă valoroasă şi nemuritoare, de care s-au bucurat aseară, în debutul Galelor Teatrale Focşănene, şi spectatorii din Vrancea. Regia şi scenografia spectacolului a fost semnată de Marcel Stănciucu. La Traviata este drama Violettei Valery, personaj real, al secolului XIX, inspirat de Rose Alphonsine Plessis, care se prostituiază să se poată întreţine. La 18 ani devenise una din cele mai scumpe curtezane. Îl cunoaşte pe Alexandre Dumas-fiul care se îndrăgosteşte de ea şi care îi devine iubită pâna la prematura ei moarte care intervine în urma unei tuberculoze la numai 22 ani (1846). Dumas publică în 1848 romanul autobiografic care a servit ca sursă de inspiratie pentru opera lui Giuseppe Verdi, unul dintre cei mai populari compozitori din lume. Puţini ştiu că în vremea sa Verdi oferea publicului “o marfă” şi nu a pretins niciodată că este muzician erudit. “Sunt cel din urmă erudit printre compozitorii trecuţi şi prezenţi.”, spunea el într-o scrisoare. Galele Teatrale îşi ridică din nou cortina în această seară, la Teatrul Municipal, de la ora 19.00, cand este programată piesa “Sirena şi Victoria” de Alecksandr Galin, în interpretarea actorilor de la Teatrul “George Ciprian” Buzău. Cat priveşte Orchestra Unirea, artiştii au programat luni, 22 aprilie, de la ora 19:00, un concert dedicat Învierii Domnului, unde vor performa alături de Corul Pastorala. De asemenea, vineri, 12 aprilie, de la ora 19:00, în sala mare a Ateneului, este programat un recital de Arii din opera, în interpretarea sopranei Alina Lăduncă Coban, focşăneancă la origine, care va fi acompaniată de pianista Crimhilda Cristescu. (Silvia VRÎNCEANU)

  


Cine sunt artistii care au jucat in “Traviata”

 


Soprana Simonida Luţescu este absolventă a Facultăţii de Interpretare secţia Canto din Bucuresti la clasa profesoarei Maria Slătinaru Nistor. Din 2002 devine solistă a Operei Nationale Bucuresti. “Ludovic Spiess, pe atunci directorul Operei, m-a văzut la Conservator si m-a chemat. La Operă am cântat intr-un concert, apoi am sustinut multe auditii si pană la urmă, m-a angajat” Participă la foarte multe concerte si festivaluri in ţară şi în străinătate. Din repertoriul său fac parte urmatoarele roluri: Gilda din Rigoletto, Nannetta din Falstaff si Violetta din Traviata de G. Verdi, Pamina din Flautul fermecat, Dorabella din Cosi fan tutte si Contesa din Le Nozze di Figaro de W. A. Mozart si altele.

  
Tenorul Andrei Lazăr este absolvent al Facultăţii de Interpretare secţia Canto din Bucuresti. Este solist colaborator al Operei Naţionale Bucureşti şi al Studioului Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess”. Din repertoriul său fac parte rolurile: Tamino şi Monostatos din “Flautul fermecat,  Vogelsang din “Directorul de teatru” Don Ottavio din “Don Giovani” de W.A. Mozart, Eisenstein din “Liliacul” de J.Strauss, Nemorino din “Elixirul dragostei” de G.Donizetti şi multe altele.

Baritonul Vasile Chişiu este absolvent al cursurilor de master ale Univ.Naţ.de Muzică Bucureşti la clasa prof. Olimpia Urs. A urmat cursuri de masterclass cu Mariana Nicolesco, Ludovic Spiess, Bern Riedel, Jutta Schlegel s.a. Din 2005 este solist al Operei Nationale Bucureşti şi a susţinut concerte în Germania, Lituania, Italia şi Ungaria.Din repertoriul său fac parte roluri ca: Rigoletto din opera cu acelaşi nume, Ping Mandarinul din “Turandot”, Figaro din “Bărbierul din Sevilla”, Schaunard din “Boema” şi multe altele.


Soprana Cristina Eremia este licenţiată a Univ.Naţ.de Muzică Bucureşti, specializarea Interpretare Muzicală la clasa prof.Marina Mirea. Este solistă a Operei Nationale Bucureşti din 1994. A concertat pe scene din Elveţia, Spania, Grecia. Din repertoriul său fac parte rolurile: Sofia din “Il Segnor Bruschino” şi Rosina din “Bărbierul din Sevilla” de  G. Rossini, Norina din “DonPasquale” şi Adina din “Elixirul dragostei” de G.Donizetti, Zerlina din “Don Giovani”, Blonde din “Cosi fan tutte” şi Susana din “Nunta lui Figaro” de Mozart şi altele dar şi repertoriu vocal-simfonic.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
OPERETA LOW-COST, acum 4056 zile, 12 ore, 58 minute, 53 secunde
Am dat acest titlu gandindu-ma la un Boeing aproape nou ce este folosit de o companie aeriana ieftina,la care se ataseaza niste servicii slabe,un personal relativ pregatit si un biscuit oferit pe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.