Educație

Bucăţi din satul romanesc, de vanzare la Balada

Ziarul de Vrancea
25 ian 2013 6759 vizualizări
Dorul de satul natal poate fi alinat dacă vizitaţi expoziţiile de excepţie deschise în aceste zile la Balada.Exponatele, tablouri naive şi figurine din lut, au preţuri preţuri mult sub cele practicate la targurile mari din ţară

Cinematograful Balada găzduieşte în aceste zile două expoziţii deosebite, de unde puteţi cumpăra exponatele. Prima aparţine lui Gheorghe Ciobanu, pictor naiv din judeţul Iaşi, care aduce în prim-planul vrancenilor universul satului romanesc reclădit din propriile amintiri şi trădand diferite trăiri. Gheorghe Ciobanu nu are studii de specialitate, dar  are talent, iar criticii de specialitate spun că în cazul lui „trecerea printr-o academie ar fi însemnat, probabil, pierderea ingenuităţii care-i individualizează creaţiile”. Obişnuieşte să participe la targurile populare organizate de Muzeul Ţăranului Roman şi de Muzeul Satului din capitală, iar zilele acestea a acceptat invitaţia Mariei Murgogi de a expune, pentru prima dată, în Vrancea. Pictorul a adus la Focşani 17 lucrări care reflectă imagini ale satului copilăriei sale, Bălţaţi, ce trădează propriile emoţii. „Sunt atatea doruri în satele noastre, ale ţăranului roman care-şi făcea în casă de la opinci la căciulă şi muncea pămantul cu carul cu boi, dar era mult mai demn şi sănătos”, declară pictorul. Acesta consideră că se deosebeşte de alţi pictori naivi prin viziunea pe care o are asupra satului şi a naturii văzute ca un cosmos rotund. „Aceste universuri ale satului le închid în modele rotunde, sferice, anume pentru a se vedea, progresiv, detaliile, de la cocoşul care cantă dimineaţa, pană la zorile trandafirii care se ridică deasupra valcelelor din marginea satului şi dezgolesc turla ascutiţă a bisericii. Prin concentrarea mea asupra detaliului vreau să arat perfecţiunea lucrului lui Dumnezeu, frumuseţea şi poezia Creaţiei Sale”, declară artistul pentru care armonia culorilor este esenţială. Expoziţia de la Focşani este cu vanzare, iar preţurile practicate sunt mult sub cele pentru care vinde online tablouri. Mărturiseşte că vanzarea cea mai bună este pe internet, unde primeşte numeroase comenzi, pe care le trimite apoi clienţilor prin curierat, la preţuri de 700-800 lei. Picturile pe care le-a adus la Focşani variază între 150 şi 600 lei, iar cel care vede de aproape un tablou al lui Gheorghe Ciobanu cu siguranţă nu va pleca cu mainile goale.


Creaţii în lut, marca Nicolae Diaconu


Meşterul în lut Nicolae Diaconu se află şi el la Focşani în aceste zile cu o expoziţie cu vanzare deschisă tot la Sala Balada. De loc din Codlea, Braşov, meşterul în lut este renumit pentru aducerea modelării în lut la rang de artă. Satul romanesc este tema proponderentă a creaţiilor meşterului, care însă nu s-a dat la o parte din a modela şi personalităţi publice şi politice ale momentului. Nicolae Diaconu nu se află pentru prima dată la Focşani, vrancenii fiind interesaţi de creaţiile sale deşi nu întotdeauna au achiziţionat din acestea, însă i-au dat o notă bună muncii meşterului. Expoziţia de la sala Balada este cu vanzare, vrancenii putand cumpăra una dintre creaţiile meşterului la preţuri ce variază între 5 şi 300 lei. Ambele expoziţii sunt deschise pană duminică, de la ora 9,00 pană seara. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.