Educație

Anul şcolar debutează cu şcoli în ruine, fără conduceri şi fără cadre didatice

Ziarul de Vrancea
16 sep 2012 10267 vizualizări
Zeci de şcoli vrancene îşi deschid astăzi porţile în spaţii improvizate.Deşi vacanţa de vară a fost lungă, iar Inspectoratul Şcolar are o nouă conducere de aproape patru luni, nu s-a reuşit rezolvarea problemelor ce ţin de reparaţii.Peste 2 mii de copii păşesc în experimentul ”clasa zero” .Cu bune cu rele, peste 50.000 de copiii păşesc azi cu emoţie în clase.Ziarul nostru vă propune astăzi, pe langă o radiografie a şcolii vrancene, şi cateva mesaje speciale: un text opinie, de la o invitată din Suedia, o părere pertinentă despre şcoală a unei eleve de clasa a XII-a, dar şi mesajul conducerii IŞJ către elevi

Chiar dacă vacanţa de vară a fost prelungită cu o săptămană, anul şcolar debutează cu stangul pentru mii de elevi vranceni. Autorităţile locale nu au profitat de răgazul avut pentru a finaliza lucrările la şcoli astfel încat elevii să înveţe în condiţii normale. În aproape 40 de şcoli sunt şantiere, lucrări începute în urmă cu ani buni fiind sistate din lipsa finanţării. Unele lucrări au început în 1997, cum este cazul corpului B al Şcolii 3 din Focşani, iar altele în 2006 şi 2007, cum sunt Şcoala Ireşti, Şcoala Tâmboieşti, Şcoala Lespezi, comuna Homocea, Şcoala Muncelu sau Şcoala Faraoanele. Întrucat banii promişi de Ministerul Educaţiei nu au mai ajuns, aproape 250 de elevi din din Lespezi, comuna Homocea, încep anul şcolar în căminul cultural, iar alţi mai bine de 400 vor învăţa în grădiniţă. Înghesuiţi în grădiniţă vor fi şi cei 200 de elevi ai Şcolii Faroanele, comuna Varteşcoiu, deoarece şcoala a început să fie reeabilitată în 2007, însă lucrările au fost sistate şi aici din lipsa finanţării. O altă localitate fară şcoală este Chiricari, comuna Nereju. După ce a luat foc nu s-au mai găsit fonduri pentru finanţarea unei şcoli noi. Astfel, cei aproape 100 de elevi vor învăţa într-o casă particulară. Cum aceasta are numai patru camere, şi acelea foarte mici, elevii vor merge la cursuri în două schimburi. “E o sumă modică pe care o plătim chirie, însă spaţiul nu este tocmai unul potrivit. Avand în vedere că sunt numai patru camera o clasă va învăţa după-amiaza”, ne-a declarat primarul din Nereju, Ion Păucă. Şi la Brădăceşti elevii au învăţat anul trecut într-o clădire improprie, anul acesta autorităţile locale preferand să amane festivalul anual al comunei pentru a schimba acoperişul şcolii.


Satul fără grădiniţă


În mai multe schimburi, chiar trei, învaţă şi elevii din Slobozia Bradului. Orele vor fi de 45 de minute pentru cei 1.200 de copii ai comunei, iar pauza de numai 5 minute. Situaţia cea mai gravă este la Cornetu unde cadrele didactice au improvizat sălile de clasă pe…hol, unde o anexă a şcolii, veche de zeci de ani, stă să se prăbuşească. La Lieşti 250 de copii nu vor merge la grădiniţă pentru că ... nu au unde.  “Avem proiecte aprobate din anii trecuţi pentru ridicarea unei grădiniţe, dar nu s-a dat nici un ban pană acum”, ne-a declarat primarul Valerică Zamfirescu. Prin urmare, copiii din Lieşti merg direct la şcoală, în clasa I, sărind peste anii de grădiniţă. În trei schimburi vor învăţa şi în acest an şi cei aproape 1.200 de elevi ai Şcolii “Duiliu Zamfirescu” din Focşani. Situaţia aceasta, veche de mulţi ani, nu pare să nemulţumească pe cineva, atata vreme cat IŞJ şi Primăria nu iau măsuri, iar părinţii continuă să-şi înscrie copiii aici.


Toaletele din fundul curţii…


Spre surprinderea tuturor, nici măcar şcolile din Focşani nu stau foarte bine la capitolul pregătirea pentru debutul noului an şcolar. Aproape toţi directorii au cerut bani Consiliului Local pentru a repara ce se mai poate pană la debutul sezonului rece. Astfel, la Colegiul Unirea plouă în vestiarele sălii de sport, iar cazanele centralei termice trebuie înlocuite, în timp ce la Colegiul “Edmond Nicolau” instalaţia sanitară trebuie înlocuită, iar acoperişul reparat. Interesul aleşilor focşăneni pentru şcoală s-a văzut în ultima şedinţă de CL cand au decis să amane alocarea fondurilor necesare pentru o dată ulterioară. Poate era mai bine dacă anunţau din timp că nu sunt bani la buget pentru copii şi dădeau măcar o mană de ajutor doamnelor educatoare şi învăţătoare care s-au căţărat pe geamuri punand singure perdelele şi frecand parchetul pentru ca cei mici să găsească sălile de clasă ca la carte. La capitolul autorizaţii sanitare, în Vrancea numai 20% dintre şcoli deţin acest document, cauza fiind lipsa apei curente şi existenţa toaletelor din fundul curţii.


Mii de elevi nu-şi vor cunoaşte astăzi toţi profesorii


Debutul noului an şcolar găseşte multe catedre fără titular. Anul acesta s-a experimentat examenul de titularizare pe centre, ceea ce a însemnat lăsarea fără catedră a unor candidaţi cu nota 10, în timp ce alţii care au obţinut cu trei puncte mai puţin s-au titularizat. Mai mult, în învăţămant au intrat suplinitori cu note de 5 pe posturi care şi-ar fi găsit titularii dacă aceştia ar fi susţinut examen în centrul care trebuia. 17 septembrie a prins multe şcoli, majoritatea din rural, dar destule chiar în Focşani, fără cadre didactice. Din cauza nereuşirii angajării în sistem a absolvenţilor de facultate pe toate posturile disponibile şi apropierii rapide a anului şcolar, un ordin emis de ministrul educaţiei a făcut lumină: cele peste 100 de posturi vacante vor fi ocupate la nivelul şcolilor. Astfel, directorii nou-numiţi pot da o paine de mancat favoriţilor lor, îndiferent cat sunt aceştia de competenţi sau nu, că doar elevii oricum nu mai învaţă, iar rezultatele dezastruoase de la evaluarea naţională şi bacalaureat din ultimii ani nu pot fi mai slabe decat pană acum. Înlocuirea a 34 de directori cu numai o săptămană înaintea noul an şcolar a bulversat şi mai mult învăţămantul local. Nu că unii nu ar fi meritat, dar poate că această schimbare, care se anunţă şi la nivelul liceelor şi şcolilor din Focşani, asta dacă demisiile nu vor continua, ar fi trebuit făcută ceva mai devreme. Că nu se reuşeşte să se ajungă la un numitor comun, ca urmare a multiplelor implicaţii pe care le are orice schimbare, a dovedit-o şi revenirea în aceeaşi zi asupra schimbării directorilor din Bordeşti şi Rugineşti. Jocurile de culise par a fi şi de această dată mult mai importante decat interesele învăţămantului.


Părinţii, preocupaţi de siguranţa elevilor


Poliţiştii au atras atenţia asupra infracţiunilor ce ar putea fi comise de elevi, pe baza unui raport din ultimul an. Astfel, potrivit cifrelor IPJ, în ultimul an au fost 13 infracţiuni în care au fost implicaţi elevi, din care opt au fost săvârşite în incinta şcolilor şi cinci în zona adiacentă. Acestea se referă însă la delincvenţa juvenilă şi accidentele de circulaţie. Nu se vorbeşte nimic însă despre cazurile de consum de substanţe interzise, deşi este cunoscut faptul că există un adevărat fenomen în acest sens. Nu de mult Ziarul de Vrancea a publicat un articol despre dependenţa elevilor vranceni, iar bacalaureatul din acest an s-a remarcat şi prin eliminarea unui candidat care a intrat în examen cu etnobotanicele în buzunar. Şcolile şi grădiniţele au fost incluse în itinerariile de patrulare ale Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei Locale, pentru ca lucrătorii acestor instituţii să fie prezenţi la intrarea şi ieşirea elevilor de la cursuri, iar părinţii catorva şcoli au recurs la angajarea unor firme de pază.


Clasa zero, o necunoscută pentru toţi


Introdusă de anul acesta ca un experiment, clasa pregătitoare se vrea un altfel de învăţămant. Cursurile se vor desfăşura, spun oficialii IŞJ, mult mai lejer, elevii învăţand prin joc, nu există note, manuale, cataloage şi nici uniforme. Din păcate însă nu există nici mobilier adecvat şcolarilor. Deşi Ministerul Educaţiei a alocat pente 400 mii lei judeţului pentru achiziţionarea de mobilier şcolar, mai multe şcoli nu l-au primit la timp. Şcolile Ţifeşti, nr. 2 Mărăşeşti, Panciu, Fitioneşti şi Străoane au anulat contractele iniţiale, fiind nevoite să contracteze altă firmă care urmează să aducă mobilierul pană la finele acestei luni. De altfel nici mobilierul comandat special pentru ei nu corespunde normelor de sănătate pentru varsta de 6 ani, după cum au atras atenţia medicii şcolari. Materialul didactic necesar acestei clase întarzie şi el. Necunoscutele clasei zero au condus la o balbaială în pregătirea anului şcolar, mulţi dintre părinţi retrăgandu-şi copiii. Rămane de văzut cum va funcţiona clasa zero, probleme fiind mai ales în mediul rural unde elevii acestei clase vor învăţa în aceleaşi săli de clasă cu copiii mai mari, în regim simultan. În judeţ vor funcţiona 172 clase zero, dintre care 85 sunt simultane, în care sunt înscrişi 2.067 elevi.


Ce spune şefa IŞJ


Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea recunoaşte existenţa problemelor din sistem. “Sunt probleme destule. Sunt lucrări începute şi nefinalizate întrucat nu au mai fost finanţate. Sunt probleme cu apa curentă şi toaletele, dar este nevoie şi de înţelegerea autorităţilor locale care ar trebui să dea o mană de ajutor prin forarea unor puţuri. Însă acolo unde sunt probleme s-au găsit soluţii şi au fost amenajate corect spaţii în care să poată funcţiona şcoala”, ne-a declarat inspectorul general al IŞJ, Vasilica Zaharia. Cu toate acestea, anul şcolar 2012-2013 începe astăzi pentru 50.998 de copii şi peste 6.000 de cadre didactice. Cu mici, cu mari trăim emoţiile debului de an şcolar alături de cei dragi, remomerand anii copilăriei noastre. (Mihaela VLĂDESCU)

În Vrancea sunt:


-535 de unităţi de învăţămant, dintre care 86 în mediul urban, iar 449 în mediul rural;
-doar 20% dintre şcoli autorizate sanitar şi numai 89 sunt păzite (33 au pază proprie, 5 au încheiat contracte cu firme de specialitate, iar 48 au sisteme video de supraveghere);
-50.998 elevi: - preşcolari: 9.189
     - elevi în ciclul primar: 15.926 (10.404 în rural şi 5.522 în urban)
     - elevi de gimnaziu: 14.053 (9.226 în rural şi 4.827 în urban)
     - liceeni: 11.830 (703 în rural şI 11.127 în urban);
-172 clase zero (85 sunt simultane) în care sunt înscrişi 2.067 elevi;
-64 microbuze pentru transport şcolar (cate 3 microbuze la Grupul Şcolar Dumitreşti şi Şcoala Vidra, cate două la Şcolile Chiojdeni, Cîmpuri, Dumbrăveni, Jitia, Vizantea şi Liceul Teoretic Panciu, şi cate un microbuz alte 46 de şcoli)

Există şi veşti bune


Două unităţi de învăţămant vor fi inaungurate astăzi: Şcoala Gugeşti, realizată cu fonduri locale, aleşii de aici demostrand că pentru ei educaţia este importantă, şi Şcoala Jariştea, cu fonduri europene. De altfel în Vrancea alte nouă unităţi sunt finanţate cu fonduri europene, dar cu termene diferite de finalizare, printre care şi Şcoala Rotileşti, comuna Cîmpuri. Clădirea veche era construită din paiantă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
SORINA, acum 4239 zile, 4 ore, 20 minute, 3 secunde
nu mai tot scrieti despre clasele ZERO... ele sunt pregatitoare... e ca si cum ati afirma despre acei copii, ca ar reprezenta un mare zero... ei sunt doar scolari in pregatire... si nu e asa o mare citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.