Educație

Senatul Universităţii Bucureşti confirmă că Victor Ponta a plagiat şi îi cere Ecaterinei Andronescu să ia măsurile legale

Ziarul de Vrancea
12 sep 2012 1015 vizualizări
Senatul Universităţii din Bucureşti a dezbătut astăzi cazul lucrării de doctorat a lui Victor Ponta. În baza hotărârii Comisiei de Etică a Universităţii, care a stabilit că lucrarea de doctorat a premierului este un plagiat, dar şi a unui raport de expertiză care spune acelaşi lucru, Senatul Universităţii a decis că va transmite Ministerului Educaţiei şi Cercetării solicitarea "să ia măsurile care se impun în acest caz".

<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F54070533&show_artwork=true"></iframe>

În paralel, o altă comisie a Senatului Universităţii din Bucureşti va realiza un punct de vedere juridic asupra posibilităţii ca Universitatea din Bucureşti să solicite Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului anularea titlului de doctor al domnului Victor Ponta, se arată într-un comunicat al Universităţii.

Adrian Cioroianu, decanul facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, prezent la dezbatere, a declarat că cel mai probabil o decizie în privinţa plagiatului se va lua peste o lună. „Eu am propus rectorului să ceară Consiliului Naţional de Etică să poată aplica măsurile legale. Este prima dată când aflu că există prevederi ale Consiliului Naţional de Etică care se aplică doar în cazul demnitarilor. Am avut impresia că prevederile Consiliului Naţional de Etică şi cele ale legii educaţiei se bat cap în cap”, a spus Adrian Cioroianu.

Marian Preda, decan de la Facultatea de Sociologie, din cadrul Universităţii Bucureşti, prezent şi el la dezbatere a declarat că cei trei jurişti din Comisia Juridică a Universităţii au ajuns la concluzia că în cazul Ponta a fost plagiat. Decanul a spus că rectorul va trimite la ministerul Educaţiei concluziile la care a ajuns comisia şi va cere să ia măsurile legale. „Pe 28 septembrie Senatul se va întruni din nou şi va discuta despre măsurile pe care le poate lua Universitatea în cazul Ponta, pentru că acum legal nu puteam să luăm vreo decizie, legea nu dă niciun drept senatului”, a spus Preda.

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti a declarat că luni va trimite ministerului Educaţiei raportul Comisiei juridice a Universităţii şi o scrisoare în care va propune ca ministerul să ia măsurile prevăzute de lege în cazul plagiatului. „Comisia format din doi jurişti francezi şi unul român, a ajuns la concluzia că lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta este plagiat. Astăzi, Senatul a luat act de acest raport, care a ajuns în linii mari la aceleaşi concluzii ca şi Comisia de etică a Universităţii”, a spus Mircea Dumitru. Rectorul a mai precizat că în scrisoarea adresată ministerului Educaţiei vor fi punctate din punct de vedere etic eroriler comise în lucrarea de doctorat a premierului. 

www.gandul.info

 

 

Raportul stiintific cerut de Universitatea Bucuresti asupra tezei de doctorat a premierului Victor Ponta: Teza constituie un plagiat vadit

 

 

  Universitatea din Bucuresti a facut publica expertiza stiintifica a tezei de doctorat semnata de prim-ministrul Victor Ponta. Acest raport de expertiza stiintifica a fost realizat de trei specialisti in drept, "personalitati de talie nationala si internationala, la solicitarea rectorului Universitatii din Bucuresti", fiind vorba despre prof. dr. Simina Tanasescu - Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti,  prof. dr. Vlad Constantinesco - Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg, conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand - prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII.


Amintim ca Universitatea din Bucuresti s-a autosesizat in cazul Victor Ponta pe 22 iunie, cand a anuntat printr-un comunicat de presa ca teza de doctorat a prim-ministrului va fi analizata de Comisia de Etica a universitatii si de catre o comisie formata din experti internationali. Aceasta din urma trebuia sa fie constituita de Facultatea de Drept, care a decis insa ca "nu are competenta legala sa verifice daca acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta". 

Comisia de Etica a decis pe 20 iulie ca Victor Ponta a plagiat. "Comisia nu a facut decat sa certifice incalcarea normelor de integritate academica. UB a anuntat in primul ei comunicat faptul ca va apela la experti. Lucrul acesta se intampla. (…) Comisia de Etica s-a ocupat de forma, ori expertii se uita la continut", explica pe 20 iulie Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica.

Ce spune Expertiza stiintifica a tezei de doctorat

Expertiza tehnica a fost publicata astazi, 12 septembrie, de catre Universitatea din Bucuresti. "O parte substantiala din teza prezentata si sustinuta de domnul Victor Ponta nu ii apartine, caci autorul ei si-a insusit intr-o maniera necinstita afirmatii care nu ii apartin, ceea ce constituie, conform definitiei general admisa, plagiat".

www.hotnews.ro

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.