Educație

Bacalaureatul adolescentului miop

Ziarul de Vrancea
12 iun 2012 1283 vizualizări
O adolescentă va susţine examenul de bacalaureat cu ajutorul unei lupe speciale, întrucat suferă de miopie

Oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean au parte de o situaţie specială la bacalaureat: unul dintre candidaţi trebuie să intre în examen cu un dispozitiv special de vedere. Tanăra este absolventă a Colegiului Tehnic  “Gheorghe Asachi” Focşani, suferă de miopie şi are nevoie de un aparat special pentru a reuşit să vadă să scrie. Conducerea liceului a informat Inspectoratul Şcolar care, la randul său, a solicitat aprobarea Ministerului Educaţiei pentru ca absolventa să poată intra în examen cu o lupă specială. La proba A, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba romană, eleva s-a descurcat fără dispozitivul de vedere întrucat s-au tipărit subiecte ce aveau caractere mai mari, dar la probele scrise nu se poate descurca fără acesta. „Am solicitat Inspectoratului Şcolar să ne permită să redactăm textul cu caractere mai mari la proba de competenţe, iar la proba scrisă am solicitat să se permită ca eleva să stea într-o bancă situată langă fereastră şi să poată intra în examen cu lupa specială”, ne-a precizat directorul Colegiului Tehnic  “Gheorghe Asachi”, Mihaela Horeangă. Într-o situaţie similară s-au aflat şi 9 candidaţi de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Elena Doamna” Focşani care au avut nevoie de interpret pentru a comunica mai bine cu examinatorii de la proba de competenţe lingvistice.


Cinci absenţi la prima probă a bacalaureatului


Prima probă a examenului de bacalaureat a continuat ieri. Mai mulţi candidaţi de la Colegiul Tehnic  “Gheorghe Asachi” (seral/ frecvenţă redusă) şi unul de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” nu s-au prezentat. Potrivit metodologiei de concurs, aceştia pot participa la celelalte probe ale bacalaureatului, fără să li se recunoscă examenul pană la sesiunea din vară, cand va trebui să susţină această probă. Ieri în Vrancea 1.300 elevi şi-au arătat nivelul de competenţe lingvistice de comunicare în limba romană, în cele mai multe centre finalizandu-se această probă. Astăzi se mai susţine examen în patru centre: Colegiul Tehnic „Valeriu D, Cotea”, Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu şi Grupul Şcolar „Simion Mehedinţi” Vidra, unde sunt programaţi 211 candidaţi. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
optometrica visual, acum 4335 zile, 2 ore, 46 minute, 9 secunde
ptr ca oamenii e bine sa se ajute intre ei o invit pe fata la cabinetul nostru situat in spatele magazinului coral pe b-dul unirii nr 48 sa vedem daca o putem ajuta cu o pereche de ochelari
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.