Educație

Americanii au facut o scoala si un WC de 25 de mii de dolari

Iulia Crețu
22 iun 2006 960 vizualizări
Americanii au inaugurat ieri investitiile finantate prin programul Romanian Flood Recovery. Prezent la ceremonia de la Bontesti, conservatorul Horia Furtuna a incurcat Cirligele cu Cotestiul

Ieri, americanii au sosit in sfirsit in Vrancea. Dupa ce batrinii i-au asteptat inca de la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial, reprezentantii Pamintului Fagaduintei au poposit ieri la Bontesti, comuna Cirligele, si la Rachitasu, comuna Andreiasu de Jos, pentru a inaugura doua scoli si o gradinita. Unitatile la care invata sute de copii au avut de suferit de pe urma inundatiilor si au fost reabilitate cu ajutorul USAID (Agentia Statelor Unite pentru Dezvolatare Internationala) si CHF (organizatie nonprofit care a oferit prin intermediul programului Romanian Flood Recovery asistenta pentru 80 de comunitati afectate de inundatii). Vrancea a beneficiat de un ajutor de 280.000 USD pentru oblojirea ranilor provocate de furia apelor, printre localitatile finantate numarindu-se Gura Calitei, Vrincioaia, Mera, Chiojdeni, Milcovul, Vidra, Reghiu sau Valea Sarii. La ceremonia taierii panglicii de la Scoala Bontesti au participat Devin O\'Shanghnessy, project manager RFR-CHF, si Graham Kerr, USAID, Horia Furtuna, vicepresedintele CJ, Stefan Moscu, primarul comunei Cirligele, Ion Budescu, directorul Scolii "Episcop Mitrofan", dar si cadre didactice, elevi, parinti ori bunici. Conform spuselor directorului scolii, unitatea a incheiat deja curatenia de vara, elevii fiind asteptati din toamna intr-un local curat, placut si cu iz americanesc. Investitia de 25.000 de dolari de la Bontesti a constat in refacerea a doua sali de clasa, in construirea unei scari de acces pentru elevi, dar si a unui grup sanitar. WC-ul vechi si insalubru din fundul curtii a fost inlocuit cu unul din caramida, care a si fost slujit ieri de un preot. Lucrarile au fost efectuate de firma Izo Construct Galati.


Americanii i-au cintat "multi ani" primarului


In ziua in care vrincenii i-au servit pe americani cu piine si sare, comunitatea locala i-a cintat "La multi ani" si primarului Stefan Moscu, care si-a serbat duminica implinirea celor 45 de ani. Putin stinjenit, primarul a primit felicitarile. Comunitatea locala a ajutat cu 160 de milioane de lei la refacerea cladirii unde invata copii din ciclul gimnazial. "Urez bun venit reprezentantilor USAID in mijlocul nostru, colaborarea cu acestia dovedindu-se rapida si fructuoasa. Din peste 130 de proiecte, noi am fost acceptati cu doua. Investitia era o necesitate si, cum la noi posibilitatile sint mici, sprijinul lor a fost ca o gura de oxigen", a precizat primarul. Americanii au apreciat lucrarile si au declarat ca se simt mult mai bine in Vrancea, decit in Bucurestiul "incins si prafuit". Acestia au mai precizat ca au lucrat foarte bine cu comunitatea locala si ca ceea ce s-a realizat in Vrancea poate fi luat ca exemplu bun de alte locatii unde USAID si CHF au ajutat financiar. "E o mare placere sa fiu aici. Nu am intilnit in multe localitati unde am ajutat cu bani rezultate la fel de bune ca aici. Calitatea lucrarilor a fost asigurata si prin contributia firmei de constructii, a primarului, a inginerilor, a CHF, dar si din partea reprezentantilor Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii", a precizat Graham Kerr. Vicepresedintele CJ Vrancea, Horia Furtuna a luat si el parte la ceremonie, Cirligele, dar cu gindul era in alta localitate, mai de la podgorie ... Cotesti. Rectificarea a venit rapid din partea localnicilor, nu lipsita insa de un val de zimbete si susoteli dezaprobatoare. "Iata ca dupa 60 de ani de asteptare, au venit in sfirsit americanii si au lasat urme benefice pentru aceasta localitate, pentru Cotesti", a concluzionat Horia "Cotesti" Furtuna.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.