Educație

Elevii ocolesc învăţămantul profesional

Ziarul de Vrancea
5 iun 2012 1032 vizualizări
Doar o treime dintre locuri au fost ocupate

Elevii vranceni nu sunt atraşi de învăţămantul profesional, la o primă vedere. Din cele 308 locuri în şase unităţi de învăţămant din judeţ, numai 107 locuri au fost ocupate. Cea mai mare căutare o are specializarea mecanic auto de la Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş” Adjud, unde din cele 56 de locuri au fost ocupate 55, şi de la Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” unde, din 28 de locuri au fost ocupate 27. La aceeaşi specializare, dar de la Colegiul Tehnic Auto “Traian Vuia” din Focşani, nu s-au ocupat decat 12 dintre cele 28 de locuri disponibile, iar la Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” doar 10 din cele 28 de locuri. Căutare nu au avut deloc calificările de tinichigiu vopsitor auto, electronist aparate şi echipamente, operator la fabricarea cherestelei şi ospătar-vanzător în unităţi de alimentaţie, niciunul dintre locurile disponibile nefiind ocupat.
Inspectorul pentru învăţămant tehnic, Tincuţa Zahariuc, se aşteaptă ca planul să fie realizat în Vrancea la următoarele două etape de înscriere. Programul “Alege-ţi drumul!” a fost introdus anul acesta şi vizează integrarea mai uşoară a absolvenţilor pe piaţa muncii. El se adresează tuturor elevilor clasei a IX-a cuprinşi în învăţământul liceal care doresc o profesionalizare accelerată, prin trecerea la un program specializat. “Este prima dată cand apare o astfel de formă de învăţămant, iar impactul este mai dificil, elevii nu ştiu unde să o apuce”, a declarat Zahariuc. Vina pare să fie şi a agenţilor economici, în opinia reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar, întrucat nu dialoghează cu şcolile, mai ales că ele sunt beneficiarele directe ale acestui proiect. Cei care urmează învăţământul profesional, prin programul "Alege-ţi drumul!", pot dobândi o calificare profesională care le permite să obţină mai rapid un loc de muncă şi vor beneficia, prin intermediul unui program naţional de susţinere a învăţământului profesional, de o bursă de studiu lunară în cuantum de 200 lei. În program pot intra elevii care sunt înscrişi în clasa a IX-a a liceului, indiferent de filieră, profil sau domeniu de pregătire. Pot accede, de asemenea, elevii care au promovat cel puţin clasa a IX-a de liceu, dar care au abandonat ulterior studiile, precum şi elevi din seriile anterioare care au finalizat şcoala de arte şi meserii. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.