Educație

Piaţa Independenţei din Focşani la 1917

Sorin Tudose
1 mai 2012 16690 vizualizări
focsaniulvechi.ro publică o poză inedită cu Piaţa Independenţei

Site-ul dedicat Focşaniului de odinioară a publicat ieri o deosebită fotografie cu Piaţa Independeţei realizată de armata germană în 1917, ocazie cu care au fost realizate nenumărate poze cu oraşul nostru. Pentru cei mai tineri care nu au prins urbea de dinaintea blocurilor sau care şi-o mai amintesc prea puţin, facem o succinctă descriere a imaginii. În prim plan se vede eleganta clopotniţă a Bisericii Domneşti care a fost construită în 1866 şi a servit ca foişor pentru pompieri pînă în 1872. Ulterior, pompierii au trebuit să se mute deoarece epitropul bisericii tocmai comandase un ceas de la Viena pe care urma să îl monteze în clopotniţă. În spatele ei era Biserica Domnească ridicată în 1665-1670 de Doamna Dafina, consoarta Domnului Moldovei Eustraţie Dabija. Fatidicul cutremur din martie 1977 a servit ca pretext pentru demolarea celor două corpuri şi de altfel a întregii zone. În clădirea cu etaj de lîngă clopotniţă funcţiona în 1917 magazinul lui Dumitru N. Vlădescu, iar în anii 1940 farmacia Aurelia Goangea, aşa cum se vede din alte fotografii. În clădirea lunguiaţă din stînga clopotniţei erau, printre altele, magazine de încălţăminte şi de lumînări. Fotografia a fost făcută aproximativ din zona Hala Moldova spre magazniul Milcov. Pe locul bisericii este acum o parcare, iar pe locul clopotniţei este cel mai probabil un bloc, dar încă mai trist este e că foarte mulţi nu ştiu cîtă istorie se află în aceste locuri… (Sorin TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
focsanean, acum 4377 zile, 9 ore, 19 minute, 47 secunde
oras pitoresc in cateva fotografii...restul...o mahala plina de noroi, asemenea unui cartier mizerabil din Marasesti (ironia sortii este ca Focsani-ul de astazi este condus de un om din citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.