Educație

Ultima zi de inscriere pentru testele nationale

Camelia Stănilă
26 mai 2006 743 vizualizări
Circa 3.900 de elevi de clasa a VIII-a sint asteptati sa sustina examenul. Testele nationale conteaza in proportie de 50% in media de repartitie la liceu.

Astazi este ultima zi in care viitorii absolventi de clasa a VIII-a se mai pot inscrie pentru sustinerea testelor nationale, organizate in vederea evaluarii, selectiei si repartizarii elevilor in clasa a IX-a, la

liceu si la Scolile de Arte si Meserii (SAM ). La testele nationale se pot inscrie si prezenta atit promovatii clasei a VIII-a de gimnaziu din seria curenta, cit si cei din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de capacitate, indiferent de virsta candidatului. Elevii romani care au studiat in strainatate se pot inscrie la sustinerea testelor nationale numai dupa echivalarea studiilor si promovarea examenelor de diferenta stabilite de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC). De asemenea, toti elevii au dreptul de a sustine aceste examen fara taxa. "Se interzice cu desavirsire colectarea unor fonduri materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice alta persoana, indiferent de pretextul invocat", mai atrag atentia responsabilii din MEdC. Testele nationale se organizeaza intr-o singura sesiune. Potrivit oficialilor din invatamintul vrincean, in acest an sint asteptati sa sustina examenul circa 3.900 de absolventi de gimnaziu. Pentru seria curenta, listele de inscrisi vor fi actualizate la finele anului scolar, prin eliminarea candidatilor corigenti, repetenti, cu situatia neincheiata sau exmatriculati. Elevii clasei a VIII-a mai au doar circa 3 saptamini de scoala, avind in vedere ca pentru ei cursurile se vor incheia pe 9 iunie. Prima proba a testelor nationale, cea la limba si literatura romana, se va desfasura pe 19 iunie. Elevii isi vor demonstra apoi cunostintele la matematica, pe 21 iunie, si la istorie sau geografie pe 22 iunie. Examenele de la finalul clasei a VIII-a se vor desfasura in 25 de centre, cu patru mai putin fata de anul trecut. Probele vor avea loc incepind cu ora 9.00, iar durata alocata pentru rezolvarea subiectelor va fi de 2 ore. Rezultatele vor fi cunoscute pe 25 iunie, tot in aceeasi zi putind fi depuse si contestatii, intre orele 16.00- 20.00. Rezultatele finale vor fi afisate pe 29 iunie. Testele nationale conteaza in proportie de 50% la media de admitere in liceu, alaturi de media de absolvire a claselor V- VIII. Pentru admiterea la liceele vocationale s-au dat deja probe de aptitudini, elevii avind doar obligatia promovarii testelor nationale. In caz de nepromovare a examenului, elevii de clasa a VIII-a pot fi repartizati pe locurile existente in scolile de arte si meserii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.