Educație

Copiii de la Casa de Cultură l-au jucat pe Caragiale într-o piesă inedită

Ziarul de Vrancea
30 ian 2012 1697 vizualizări
Marele dramaturg este omagiat şi pe 9 februarie, cînd o trupă de teatru de la Galaţi va juca “D-l Goe” la Casa de Cultură Pentru a marca 160 de ani de la naşterea marelui dramaturg I. L. Caragiale, Atelierul de teatru de la Casa de Cultură a Sindicatelor „Leopoldina Bălănuţă” a pus în scenă ieri o piesă de teatru inedită.

Actori au fost 16 copii cu vîrste cuprinse între 5 şi 13 ani, care au intrat în pielea personajelor lui „Nenea Iancu”, înconjuraţi de părinţi, care au fost aproape de micii actori, pe scenă. Piesa s-a intitulat „Veşnica pomenire a lui Caragiale” şi a cuprins un colaj de schiţe, cu elemente de Comedia dell Arte. “Copiii au încercat să îl «coloreze» pe Caragiale prin mesajul transmis”, ne-a spus Olimpia Săpunaru, coordonatoarea Atelierului de teatru. În această perioadă, Casa de Cultură  găzduieşte în holul instituţiei şi o expoziţie de documente şi fotografii dedicate lui I. L. Caragiale, care poate fi vizitată timp de două săptămîni. În seria manifestărilor omagiale intră şi piesa de teatru musical “D-l Goe”,  un colaj de schiţe, adusă pe 9 februarie la Casa de Cultură din Focşani de Teatrul Muzical “Nae Leonard” din Galaţi. Preţul unui bilet este de 10 lei. Anul 2012 a fost desemnat anul Cargiale în Romania. Născut la 30 ianuarie 1852 la Haimanale, în judeţul Prahova, I. L. Caragiale a devenit dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic şi ziarist. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg roman, după ce a parodiat moravurile epocii sale şi unul dintre cei mai importanţi scriitori romani. Dintre cele mai cunoscute opere ale sale amintim „O noapte furtunoasă”, „O scrisoare pierdută”, „D-l Goe”, „Lanţul slăbiciunilor” şi „Căldură mare”. Schiţele sale sînt actuale şi astăzi, datorită tipologiilor umane prezente şi în societatea noastră. Caragiale a decedat în 1912 la Berlin. (Mihaela BEŞLEAGĂ)

Anul Caragiale, sărbătorit la Biblioteca Adjud


Biblioteca Muncipală Adjud l-a celebrat ieri pe dramaturgul Ion Luca Caragiale, printr-o activitate organizată cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la naşterea acestuia. Elevii clasei a VI-a împreună cu profesorul Ramona Chiper de la Liceul „Emil Botta” au vizionat schiţa „Vizită” şi au participat şi la o expoziţie de carte realizată de bibliotecari cu ocazia acestui eveniment. La final, elevii au vizitat Biblioteca şi au răsfoit cele mai frumoase cărţi şi poveşti la Secţia pentru copii. (S. T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Matisan Razvan, acum 4174 zile, 1 ora, 21 minute, 31 secunde
Pe bune?!?
Matișan Rareș, acum 4253 zile, 23 ore, 24 minute, 20 secunde
Bună!Eu sunt Rareș Matișan și am participat in acest spectacol.Eu nu mă pot vedea în imagine că eu sunt abia in spate:((.Experiența pe acea scenă a fost pentru mine cel mai frumos lucru pe citeste integral
Matișan Rareș, acum 4253 zile, 23 ore, 29 minute, 8 secunde
Eu am participat.Dar eu sunt abia in spate.Nu mă pot vedea:((
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.