Educație

Centrul Biblionet, lansat la Năruja într-o împletire a tradiţiilor cu modernul

Mihaela Beșleagă
20 nov 2011 3453 vizualizări
Zilele trecute s-a lansat Centrul de Internet pentru Public de la biblioteca Năruja, eveniment care s-a transformat într-o adevărată sărbătoare locală

Anul 2011 este pentru comunitatea din Năruja un an jubiliar, deoarece se împlinesc 100 de ani de activităţi culturale la Năruja şi 75 de ani de la înfiinţarea primei biblioteci în comună de către folcloristul Simion Hârnea, în 1936. Pentru a marca acest an aniversar, Biblioteca Publică Năruja a încercat să convingă că nu este o bunicuţă, ci, din contră, este tot mai tînără şi ţine pasul cu noul. Zilele trecute a avut loc deschiderea oficială a Centrului de Internet pentru Public de la bibliotecă, eveniment ce a avut ca motto „Şi totuşi... la Năruja timpul nu stă pe loc !”. Biblioteca a fost dotată cu patru computere cu căşti audio şi camere web, precum şi cu imprimantă, scaner, videoproiector, ecran de proiecţie, un router şi software-ul aferent pentru funcţionarea acestora. Totul în cadrul proiectului „Biblionet”, realizat în colaborare de către Fundaţia IREX, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor publice din Romania, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, Primăria şi Biblioteca Publică Năruja. Lansarea a avut loc în sala mare a Căminului Cultural, unde oaspeţii au fost întîmpinaţi în mod tradiţional cu pîine şi sare de micuţii cititori ai bibliotecii, îmbrăcaţi în straie vrînceneşti. Au fost prezenţi Florin Micu-Iliescu, directorul Direcţiei pentru Cultură Vrancea, de loc din comună, reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene, Cristian Panţuş, primarul comunei Năruja, dar şi Ion Gogoriţă, primarul comunei vecine, Nistoreşti, alături de cadre didactice,  bibliotecari şi elevi. Într-un cadru decorat autumnal, bibliotecara Adriana Bratie a amenajat expoziţiile „Tradiţii româneşti-patrimoniu european” şi  „100 de ani de activitate culturală  şi 75 de ani de la înfiinţarea primei biblioteci la Năruja”. „Mare parte din materialele şi documentele expuse fac parte din colecţia regretatului învăţător Nicolae Popescu şi au fost puse cu drag la dispoziţia bibliotecii de către fiica acestuia, doamna Carmina Costing”, a menţionat bibliotecara Adriana Bratie. A urmat lansarea cărţii „Vrancea-Ghid de biblioturism”, autor Veronica Crăciun, şeful Biroului Metodic al Bibliotecii Judeţene, dar şi lansarea de către bibliotecă a proiectului „Năruja-locurile, oamenii şi poveştile lor”, prin care se doreşte crearea unei memorii a comunităţii cu toate aspectele ei: cultural, social, economic. Evenimentul a continuat cu un program artistic oferit cu umor şi talent de cei mai tineri utilizatori ai bibliotecii, şezătoarea „Frînturi de viaţă străbună”. Autorităţile au tăiat apoi panglica la noua Sală Media, o încăpere proaspăt reabilitată, iar toţi cei prezenţi au vizitat apoi  biblioteca. (Mihaela BEŞLEAGĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.