Educație

Dezvelire de bust în cinstea marelui inginer şi istoric “Gh. Balş“

Gabriela Draghici
30 oct 2011 2575 vizualizări
Evenimentele culturale şi artistice de la Adjud au cinstit memoria academicianului Gheorghe Balş (1868 - 1934), care a lucrat şi la construcţia podului de la Cernavodă

La sfîrşitul săptămînii trecute, în cadrul Zilelor Municipiului Adjud, Colegiul Tehnic “Gh. Balş“ a organizat cea de-a doua ediţie a Simpozionului “Gheorghe Balş“, eveniment ce a avut ca acţiune centrală dezvelirea bustului inginerului şi istoricului de artă roman. Lucrarea a fost realizată de sculptorul Grigore Minea, sub egida “Valori - între prezent şi trecut”. Evenimentul a cuprins şi concursul “Viaţa şi opera lui Gh. Balş“, lansarea albumului dedicat primei ediţii a simpozionului din 2008, lansarea revistei şcolare “Mozaic” şi expoziţia de desen şi grafică “Gh. Balş“, cu lucrări realizate de elevii colegiului. Evenimentul a avut parte de invitaţi speciali, nepoţii inginerului, Ion şi Marina Acarici Balş, arhitectul Alexandra Chiliman şi profesorul universitar Jana Suler. “Impresionantă manifestare, de la mic la mare, în cinstea bunicului nostru”, a ţinut să precizeze nepoata lui Balş. De la eveniment n-a lipsit nici inspectorul general Iordache Bostan, primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, deputatul Ciprian Nica, reprezentanţi ai Academiei de Artă - profesorii universitari Grigore Minea şi Vlad Ciobanu. Evenimentul a continuat cu un inedit spectactol, susţinut de Ansamblurile folclorice “Ţara Vrancei” şi “Muguraşii din Paltin”. Istoric şi inginer, academicianul Gheorghe Balş (1868 – 1934) s-a născut la Adjud, fiind membru titular al Academiei Romane. A lucrat, printre altele, la construcţiile podului de la Cernavodă şi portului Constanţa, iar în colaborare cu arhitectul Nicolae Ghica-Budeşti la construirea Institutului „Luis Pasteur” din Bucureşti. Evenimentul de la Adjud a fost sponsorizat de Consiliul Local, SC Vrancart Adjud, SC Somaco Grup, Editura “Docuprint” Bacău şi deputatul Ciprian Nica. (Gabriela DRĂGHICI) 




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.