Educație

Invenţiile elevilor vrînceni, premiate la un concurs naţional la Iaşi

Mihaela Beșleagă
7 sep 2011 3837 vizualizări
Ionuţ Lungu şi Bogdan Mitrea au fost premiaţi şi anul trecut pentru invenţiile lor: una dintre invenţii: un pix detector de poli magnetici.Trei elevi inventivi din Vrancea au obţinut premii I şi II cu invenţii care de care mai originale, la concursul naţional tehnico-ştiinţific “Învăţăm să inventăm” de la Iaşi

“Cel ce nu se pasionează să prindă fluturi pînă la şapte ani, să adune timbre pînă la zece, să facă avioane şi bărci pînă la paisprezece, să repare radiouri pînă la şaisprezece, să scrie versuri pînă la optsprezece, va sosi în pragul profesiunii prin fatalitate demonică, nu prin vocaţie”, spunea matematicianul Micea Maliţa, citat care relevă esenţa activităţii de inventică. Cîţiva elevi pasionaţi de electronică aplicată de la Palatul Copiilor din Focşani, care şi-au pus la lucru creativitatea, au fost premiaţi recent la un concurs de inventică de la Iaşi. La concursul naţional tehnico-ştiinţific “Învăţăm să inventăm”, care a avut loc în capitala Moldovei în perioada 2-4 septembrie, au participat cu lucrări şi referate echipe de elevi din 16 judeţe din toată ţara. Echipa din judeţul Vrancea, alcătuită din trei elevi, care au prezentat patru lucrări, au ocupat locuri fruntaşe pe podiumul concursului, dînd dovadă de creativitate şi spirit practic.

Premiul întîi a fost obţinut de doi elevi. Bogdan Mitrea, elev în clasa a X-a la Colegiul Tehnic “Ion Mincu” din Focşani, a obţinut două premii I. Primul a fost pentru lucrarea tehnică “Mobile omniposition with vacuum”, care prezintă un dispozitiv minge care se deplasează pe toţi pereţii unei încăperi cu ajutorul unei telecomenzi şi al doilea pentru referatul “Multifocus – Distanţă focală continuu reglabilă”, care prezintă o lentilă la care se ataşează o membrană care, pe măsură ce este umplută cu un lichid îşi modifică forma şi astfel şi distanţa focală. Premiul I a obţinut şi Ionuţ Lungu, elev în clasa a XII-a la Liceul “Simion Mehedinţi” din Vidra, cu lucrarea tehnică “Piezogen – generator electric piezo”, în care s-a folosit de principiul declanşator de la brichetă pentru obţinerea curentului electric. Şi al treilea elev din echipa vrînceană, Georgian Beşleagă, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” din Focşani, a fost recompensat cu premiul al doilea pentru lucrarea tehnică “Magnedet – detector de poli magnetici”, care prezintă un dispozitiv sub formă de pix care identifică polii magnetici în locuri mai puţin accesibile. De altfel, elevii Ionuţ Lungu şi Bogdan Mitrea au fost premiaţi şi anul trecut la Concursul Interjudeţean de creativitate ştiinţifică şi tehnică Inventica, care a avut loc la Suceava, atunci preşedintele comisiei fiind cunoscutul scriitor şi jurnalist ştiinţific Alexandru Mironov.

 


Înscrieri pînă pe 1 octombrie la Cercul de electronică aplicată


Şi profesorul Vasile Diaconu, care i-a îndrumat pe aceşti copii inventivi, a fost premiat la Iaşi cu o diplomă din partea Forumului Inventatorilor Romani, înmînată chiar de preşedintele prof. univ. dr. Ion Sandu, pentru promovarea creativităţii. De asemenea, profesorul Diaconu îi aşteaptă pe elevii pasionaţi de inventică să se înscrie la cercul care funcţionează la Palatul Copiilor din Focşani. “Pînă pe 1 octombrie cei interesaţi se pot înscrie la Cercul de Electronică Aplicată şi Foto-Film de la Palatul Copiilor din Focşani, care are sediul actual la Liceul nr. 2 (Colegiul Tehnic “Gh. Asachi”, n. r.). Sînt nouă grupe a cîte 10 elevi”, ne-a spus profesorul Vasile Diaconu.  Astfel, dacă sînteţi curioşi, inventivi şi îndemînatici din fire merită să vă ocupaţi în mod util şi plăcut timpul la Palatul Copiilor. În final, motto-ul Cercului: “Tineri şi neliniştiţi…săracii (!) inventatori!”. (Mihaela BEŞLEAGĂ) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
G. Chelaru, acum 4615 zile, 18 ore, 29 minute, 44 secunde
Baietii astia arata ca exista minti stralucite si in Vrancea. Sper sa-si termine studiile in tara, apoi sa specializeze la o universitate din strainatate, pentru a-si putea implini tot potentialul de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.