Educație

Parintii cauta cele mai cu mot scoli din Focsani pentru clasa I

Gabriela Draghici
29 mar 2011 3002 vizualizări
Si in acest an, parintii care isi inscriu copiii in clasa I s-au orientat spre scolile cu renume din centru u Scolile Duiliu Zamfirescu , Stefan cel Mare si Anghel Saligny sint in top-ul preferintelor u aici locurile sint ocupate in proportie de 90% u foarte cautate sint clasele Step by Step, alternativa acestora fiind si programul After School

Inscrierea copiilor la clasa I este in toi. Cu toate ca inscrierile incep in martie si se incheie pe 3 mai, multe scoli au clasele ocupate. Parintii "pindesc" scolile cu trei-patru ani inainte, sa fie siguri ca micutii au locurile rezervate. Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) a definitivat situatia cu strazile arondate scolilor din municipiu, criteriu prioritar in inscrierea micutilor. Prestigiul invatatorilor si pozitionarea scolilor cit mai aproape de "buricul tirgului" sint insa elementele care primeaza de cele mai multe ori la alegerea scolii. Scolile din centru, "Duiliu Zamfirescu", "Stefan cel Mare", "Anghel Saligny", "Ion Basgan" si Scoala nr. 3 sint in topul preferintelor parintilor. Desi Scoala "Duiliu Zamfirescu" este singura din judet care scoleste elevii in trei schimburi, din lipsa de spatiu, ramine o unitate aleasa de multi parinti. La momentul actual, scoala mai are circa 30 de locuri, din cele 125 disponibile. "Cadrele noastre didactice sint cele care atrag populatia scolara. Cel mai probabil si anul viitor vom invata tot in trei schimburi, doar daca se va intimpla o minune si vom avea bani ca in jumatate de an sa reusim extinderea", ne-a spus directorul unitatii, Mitrita Dumitrache. Si Scoala "Stefan cel Mare" e in topul preferintelor parintilor. Aici mai sint 40 de locuri, din 150 disponibile. Unitatea este numita "scoala vedetelor", intrucit nu exista an in care aici sa nu fie inscris copilul vreunei personalitati locale. Scoala este aleasa de parinti pentru ca are profesori titulari foarte buni si elevi care au continuat performantele si in liceu si facultate. Foarte multi parinti au optat pentru anul scolar viitor si pentru Scoala "Ion Basgan", unde 127 de elevi au fost inscrisi pina in prezent, desi sint 120 de locuri disponibile.


Clasele Step-by-Step, inlocuite de After School?


La nivel de tara sint peste 5.000 de elevi care beneficiaza de alternativa educationala "Step by Step". La noi in judet insa, sint doar patru unitati care mai au astfel de clase. Este vorba despre Scoala nr. 3, Scoala "Anghel Saligny", Scoala "Duiliu Zamfirescu" si Liceul Pedagogic "Spiru Haret". Cum incepind cu anul scolar curent finantarea sistemului de educatie se face pe cap de elev, veniturile scolilor au intrat considerabil "la apa", clasele "step by step" fiind la un pas de desfiintare. La fiecare astfel de clasa sint doua invatatoare care se ocupa de copii, inclusiv pentru temele de a doua zi. Pentru aceste clase din Focsani au fost depuse nenumarate cereri, insa nu se stie inca daca vor fi aprobate toate. La Scoala nr. 3 spre exemplu, din cei 80 de elevi inscrisi, 50 de cereri sint pentru clasele "Step by Step", desi planul de scolarizare prevede o singura clasa. "Era nesiguranta cu plata per elev si de aceea am hotarit sa infiintam doar una. Insa noi functionam pentru a servi copiii si parintii si, daca cererile exista, cred ca va trebui sa functionam cu doua. Zilele acestea vom discuta cu ISJ pentru a se lua o decizie", ne-a precizat directorul scolii, Tincuta Apostu. Multe cereri pentru clasele "Step by Step" sint si la Scoala "Anghel Saligny", unde din cei 89 de elevi inscrisi, 27 sint cereri pentru aceste clase. Ca raspuns la problemele presante ale parintilor, scolile au creat si programul "After school", desfasurat dupa programul normal de scoala. In Focsani, scolile "Ion Basgan", nr. 3, 7 si"Anghel Saligny" deruleaza astfel de cursuri. "Acest program poate lua locul alternativei educationale Step by Step. Nu se plateste nimic, este o actiune de voluntariat ce vine in ajutorul parintilor", ne-a declarat Lina Vlasceanu, inspector pe invatamint primar din cadrul ISJ.


Scoli supraaglomerate versus scoli pustii


Potrivit legislatiei in vigoare, o clasa nu trebuie sa depaseasca limita de 30 de elevi. Desi inscrierile sint in toi, unele scoli nu au reusit sa stringa cereri nici pentru o singura clasa. Este cazul Liceului Pedagogic "Spiru Haret" Focsani, care a inscris deocamdata 12 elevi, cit sa formeze singura clasa de "Step by Step" propusa pentru anul scolar urmator. "Anul trecut nu am facut clasa I, dar anul acesta speram sa se inscrie elevii", ne-a declarat directorul Carmina Corbeanu. De putine cereri are parte si Scoala nr. 7, care are propusa o clasa I traditionala cu program "after school", dar la care nu s-au inscris decit 17 copii. De la anul, copiii de 6 ani vor putea fi inscrisi atit in grupa pregatitoare, cit si in clasa I, urmind ca in anul scolar 2012-2013 sa fie inscrisi direct in clasa I. Desi populatia scolara este in scadere, iar posturile de invatatori sint cele mai afectate de restringerile de activitate, oficialii ISJ asigura ca nu vor exista probleme si nu va ramine nici un copil neinscris la scoala. (Gabriela DRAGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 16 ore, 8 minute, 8 secunde
La focsani sunt cei mai multi snobi pe metru patrat!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.