Educație

Mos Nicolae a trecut si pe la copiii cu deficiente de la Elena Doamna

Gabriela Draghici
7 dec 2010 817 vizualizări
Pentru copiii de la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Elena Doamna , Mos Nicolae a venit cu tolba plina de cadouri si zimbete

Si copii cu rinte educative speciale cred in Mos Nicolae, care nu s-a ratacit in drum spre ei. Nerabdarea si curiozitatea, impletite cu bucuria de a gasi cadoul dorit in ghetutele pregatite cu grija, s-au putut citi pe chipurile celor 256 de copiii gazduiti de Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva "Elena Doamna" din Focsani. La usa institutiei a batut ieri dimineata un Mos Nicolae deghizat in reprezentanti ai primariei si elevi ai Colegiului National "Unirea", veniti cu desaga plina de cadouri. "Au si ei aceeasi bucurie ca ceilalti. Copiii nu simt departarea de casa, desi le este foarte greu la inceput, mai ales ca sint copii cu probleme, iar unii necesita tratament medicamentos. Si familia noastra aici este. Au nevoie de liniste, iubire si asta incearca scoala sa faca", ne-a declarat directoarea Paraschiva Sandulachi. Zeci de sacose pline cu dulciuri si fructe si-au facut tiptil loc sub bradul copiilor si mai apoi, in minutele entuziaste ale celor mici. Scoala Speciala "Elena Doamna" din Focsani tine loc de mama, tata si bunici pentru multi dintre copiii care petrec noua luni de zile pe an aici. Cu virste cuprinse intre trei si 21 de ani, scoala gazduieste copii veniti din toate judetele tarii si din Vrancea, copiii cu probleme deosebite, de la autism, sindromul Down, la hipoacuzici. Pentru ca provin din familii cu posibilitati financiare reduse, multi dintre ei nu apuca sa isi vada parintii mai mult de doua ori pe an, gasindu-si refugiul in ce stiu ei ca inseamna acasa, adica scoala. Aici sint normali, gasesc intelegere, rabdare, sprijin si dragoste. Aici cresc sub ochii pedagogilor care ii ajuta sa se formeze si multi dintre ei reusesc sa-si depaseasca conditia si sa se integreze atit social cit si profesional in societate.


Egalii copiilor fara dizabilitati


Nu putine au fost cazurile cind copiii "crescuti" de "Elena Doamna" au mers mai departe la facultati mari din tara, studiind teologia, asistenta sociala, biologia sau tehnica dentara. Un astfel de exemplu il reprezinta cu mindrie Stefan Manole, bobocel la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi, unde invata Psihopedagogie speciala alaturi de auzitori, desi sufera de hipoacuzie. Pentru Rares Gheorghita, in virsta de sapte ani, lucrurile nu sint chiar atit de usoare. Diagnosticat cu sindromul Down, se afla inca la gradinita, neputind fi integrat in clasa I. Cadourile au reusit sa-i fure un zimbet. Pentru el, cuvintul "mama" e mai greu decit pare si nu vrea sa-si faca loc pe buzele lui, cel putin deocamdata. Face pasi mici, dar siguri. Adora pufuletii si daca ar putea, ar dansa toata ziua, singurul lucru care il calmeaza. "Sint sigura ca o jucarie muzicala si-a gasit cu siguranta locul printre cadourile primite. E singurul lucru care il linisteste. Am ramas o data fara casetofon la scoala si ne-am chinuit toti cu telefoanele sa-i punem muzica", ne-a declarat profesoara Iulia Carp, care ii sta alaturi noua ore pe zi. Pufuletii de la Mos Nicolae si-au facut cu prisosinta datoria si poate ca Mos Craciun va fi mai darnic si ii va creiona un zimbet mare pe chip, atit lui cit si tututor copiilor din scoala, pentru care astfel de zile inseamna mult mai mult decit simple sarbatori. (Gabriela DRAGHICI)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.