Educație

Elevii invata in 76% din scoli fara autorizatie sanitara

Gabriela Draghici
22 nov 2010 1486 vizualizări
In Vrancea anului 2010, doar 24% din scoli detin autorizatie sanitara de functionare u 461 de scoli din judet isi desfasoara procesul de invatamint in conditii primitive, cu grupuri sanitare aflate in curtea unitatilor, fara apa potabila sau materiale dezinfectante

Elevii si prescolarii din judetul Vrancea au inceput anul scolar in aceleasi conditii improprii ca si in anii trecuti, iar situatia nu pare sa dea semne de imbunatatire in viitorul apropiat. Conform unei statistici a Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea, 461 de scoli din totalul de 601 din judet functioneaza in continuare fara autorizatia sanitara de functionare. Majoritatea sint din mediu rural, unde posibilitatile financiare sint cu mult mai reduse, in top-ul problemelor regasindu-se lipsa apei potabile, personalul neinstruit, lipsa materialelor de igienizare si grupurile sanitare care in continuare sint situate in curtile unitatilor de invatamint. Astfel de situatii au fost intilnite in Homocea, Adjudu Vechi, Chiojdeni, Dumbraveni, Ploscuteni, Racoasa, Calimanesti, Reghiu, Corbita, Cindesti, Haret, iar lista ar putea continua. Scoli care de ani buni au ramas "prinse" in proiecte de reabilitare care au fost sistate din lipsa de fonduri, acoperisuri in pragul colapsului, toate si-au gasit drept "victime" elevii care doresc sa invete, sa-si depaseasca conditia, spre un viitor mai bun. Un exemplu elocvent este Scoala nr. 1 de la Mera, pe unde n-au poposit anul acesta ultimele alocari de fonduri, tavanul unitatii nemairezistind intemperiilor, facind loc ploilor in incinta. Scolii cu clasele I-VIII din Bordesti insa, pare sa-i fi suris norocul, cel putin provizoriu. In urma documentelor depuse pentru primirea autorizatiei sanitare din partea DSP, unitatea de invatamint a primit in urma cu o saptamina un aviz provizoriu, asumat pe propria raspundere, urmind ca pina in martie 2011 sa indeplineasca doua conditii, si anume construirea unui grup sanitar corespunzator in incinta scolii si raschetarea parchetului. Demersurile in acest sens au fost incepute deja de directorul unitatii, Alexandru Rotaru. "Avem deja un proiect pentru grupul sanitar, activitatea este in desfasurare, mai ramine parchetul, pentru care avem nevoie de ajutor din partea primariei. Ne-au promis ca la o rectificare ne vor ajuta in functie de ce bani vor avea", ne-a declarat acesta. La momentul actual, scoala adaposteste 120 de suflete.


Copiii se spala pe miini"¦ fara apa calda si sapun


Nici scolile din comuna Maicanesti nu au autorizatie. Gradinita din comuna este singura care in zilele ce vor urma isi va primi autorizatia, fiind proaspat reabilitata. Lucrurile nu stau la fel de roz pentru celelalte scoli si gradinite. Atit Scoala gimnaziala din Rimniceni, gradinita si scoala cu clasele I-IV din Tupina, cit si Scoala de Arte si Meserii (SAM) din Maicanesti, functioneaza fara autorizatie. "Nici nu cred ca vom primi autorizatie prea curind, cu toate ca noi functionam la parametri normali. Insa sint foarte exigente conditiile celor de la DSP si pe buna dreptate, doar ca pentru indeplinirea lor sint necesare investitii serioase", a comentat directorul Ionel Goleanu Neculai. Nici problema lipsei materialelor de igienizare nu pare sa-si gaseasca rezolvarea prea curind, pusculita primariilor fiind "golita". Un astfel de caz a fost semnalat in urma cu citeva luni la Scoala nr. 1 din Marasesti, unde fondurile alocate nu au fost suficiente pentru achizitionarea materialelor dezinfectante necesare. Astfel, elevii nu au parte nici de apa calda, nici de sapun in "vizitele" la grupurile sanitare. Mai mult de atit, personalul este nevoit sa faca curatenie in urma pustilor, folosind ca "arsenal", o galeata plina cu apa... chioara. Reprezentantii DSP au inspectat la inceputul anului scolar 58 de unitati scolare, dintre care au trecut testul doar 17, care au intrunit toate conditiile. Desi in mod normal, aceste scoli ar trebui inchise, acestea continua sa functioneze in astfel de imprejurari vitrege, pentru ca sute de suflete sa nu fie private de dreptul la invatatura. Unii dintre cei care au in grija lor unitatile de invatamint, bazindu-se pe faptul ca autoritatile sanitare nu vor lasa copiii fara scoala, par ca nici nu s-ar sinchisi suficient de mult pentru ca acesti copiii sa beneficieze de conditii normale de desfasurare a procesului de invatamint, la care au dreptul. (Gabriela DRAGHICI)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.