Educație

Tablele electronice sint ultima moda in materie de materiale didactice

Gabriela Draghici
12 nov 2010 1920 vizualizări
La Poiana Stoichii, elevii scriu cu creta pe tabla mostenita de la generatiile trecute Scolile din Vrancea, intre abac si table electronice

Daca la tara elevii invata in regim simultan, in banci vechi de ani de zile, scolarii "privilegiatii" de la Colegii au acces la metode moderne de invatare, precum table electronice si videoproiectoare u pretul unor astfel de echipamente moderne poate depasi 1.400 de lei

Unii elevi vrinceni, in special cei din scolile de la sate, invata si acum in banci mostenite din fostul regim, alaturi de o simpla numaratoare, in timp ce elevii privilegiati ai marilor colegii de la oras beneficiaza de tot ce si-ar putea dori: cabinete diferentiate pe materii si table electronice. Invatatoarea de la Poiana Stoichii vine de la kilometri distanta pentru a-i invata tainele cartilor pe patru copii, in conditii improprii, intr-o casuta din lemn, construita in urma cu 40 de ani. Singurele "arme" de care dispune invatatoarea sint creionul si catalogul, iar ce le mentine spiritul acestor copii este setea de cunoastere. Tabla este una clasica, iar pe pereti se gasesc lucrarile pline de viata ale copiilor si citeva planse didactice, primite prin diverse programe.

Lasind in urma peisajele desprinse parca din vis ale satelor vrincene si simplitatea calda a cadrelor didactice si a elevilor pe care ii formeaza, pasim in aglomeratia si praful orasului, intr-un liceu de elita, Colegiul National "Al. I. Cuza", printre primele 10 cele mai bune scoli din tara. Aici, salile de curs arata ca in scolile europene, tabla clasica este depasita si a fost inlocuita cu cea electronica, pauzele devin inundate de muzica radioului scolii, iar atmosfera este cea de care ar trebui sa se bucure fiecare copil dornic de a invata. Corpul B al cuzistilor este impinzit de table electromagnetice, cite doua in fiecare clasa. Pretul la care se ridica astfel de echipamente moderne poate depasi suma de 1.400 de lei, iar avantajele sint incontestabile. "Am achizitionat tablele electronice si cele magnetice in urma cu trei ani. Nici nu putem face comparatie, acestea sint foarte rezistente si durabile, au un oarecare grad de flexibilitate, se sterg foarte repede si putem folosi creta cerata sau markere. Au costat 600 lei fiecare tabla electromagnetica, avem in jur de 30 si urmeaza sa cumparam si pentru corpul C al cladirii, unde inca folosim table clasice", ne-a declarat Maria Tirlea, contabilul unitatii. Colegiul Cuza dispune si de un laborator fonic, dotat cu o tabla electronica, un videoproiector, casti si boxe pentru fiecare banca. Si Colegiile "Unirea" si "Valeriu D. Cotea" din Focsani si "Gh. Bals"din Adjud au pornit initiativa de achizitionare a unor astfel de materiale didactice moderne, unii limitindu-se la citeva, fie din lipsa de fonduri, fie pentru ca nu le considera indispensabile si prioritare. "Avem doua table electronice, insa dupa parerea mea, cel mai bine le servesc celor mici, nu mi se par necesare elevilor de liceu. Le folosim mai mult la lectii demonstrative sau cind au copiii vreo tema mai complexa", ne-a spus Maria Birla, directoarea Colegiului Tehnic "Gh. Bals" din Adjud. Uniristilor le sint puse la dispozitie doua astfel de table moderne, in timp ce Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea" a reusit sa achizitioneze doar una, acum trei ani, din fonduri primite de la minister. (Gabriela DRAGHICI)


Catalogul virtual, noua moda in licee


"Spaima" elevilor, catalogul virtual, a fost deja introdus in unele unitati scolare din Vrancea. De acum, elevii nu mai pot ascunde atit de usor notele proaste sau chiulul de la scoala, parintii putind afla notele si absentele copiilor, cu un singur click. "Catalogul internautic" nu inlocuieste sedintele cu parintii, insa vine in ajutorul parintilor ocupati sau care sint plecati in strainatate. Dupa mari "batalii" si rugaminti fierbinti adresate dirigintilor ca sa nu spuna tot parintilor, unii elevi se afla acum sub lupa lor, la orice ora din zi. Tot ce trebuie sa faca un parinte, este sa se aseze comod in fata calculatorului, sa tasteze o parola si astfel, afla tot ce a facut copilul lui la scoala. Clasa a XII-a B a Colegiului National "Al. I. Cuza" este singura clasa la momentul actual care gestioneaza notele, absentele si situatia scolara a elevilor. "La initiativa profesoarei Emilia Poll de anul trecut, colegul meu Alexandru Cobuz l-a realizat si impreuna il gestionam pentru colectivul clasei noastre. Elevii il pot accesa utilizind codul numeric personal, la fel si parintii sau profesorii", ne-a spus Madalina Ivanciu, eleva a clasei a XII-a B. Si Colegiul Tehnic "Gh. Bals" din Adjud a achizitionat pentru un abonament de 120 lei anual soft-ul pentru un catalog virtual, urmind ca in urmatoarele zile sa fie introdusa baza de date. Efectele pozitive ale acestui sistem sint clare, elevii vor fi mult mai responsabili stiind ca ii controleaza cineva, iar parintii, pe linga faptul ca vor invata sa utilizeze computerul, pot afla in timp util ce face copilul la scoala. Exista insa pericolul ca parintilor sa li se para suficient de comod incit sa renunte la a mai trece pe la scoala. "Sint de acord ca parintii sa aiba acces rapid la informatiile copiilor. Este un lucru benefic, in special pentru elevi, parintii ar fi informati in timp real si la fel de repede ar putea sa ia si deciziile. Accesul public nu este indicat, ar trebui ca datele sa fie in regim protejat", sustine inspectorul de informatica, Marilena Oprea. (Gabriela DRAGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 6 ore, 57 secunde
Lasa ca e buna si aia veche. eu cu asia m-am facut om mare si acum sunt mandru ce-am ajuns...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.