Educație

Jale mare la bacalaureatul de toamna, cu sub 25% promovati!

Gabriel Sava
6 sep 2010 1254 vizualizări
Cei mai multi dintre candidatii picati s-au ingramadit sa depuna contestatii in speranta ca vor promova la recorectare u rezultatele slabe nu sint doar urmarea unei pregatiri slabe ci si a modului in care s-a calculat media , spune presedintele comisiei judetene de bacalaureat

Ieri dupa amiaza, la momentul afisarii rezultatelor la bacalaureatul de toamna, abia daca gaseai pe o lista doua - trei nume de candidati in dreptul carora sa figureze rezultatul "reusit". Cei mai multi au picat cu brio si nu pentru ca nu au obtinut note de trecere ci pentru ca media nu a fost de minim 6, potrivit regulamentului. In mai multe cazuri, candidatii ar mai fi avut nevoie si de 15 sutimi. "Mie nu mi-a iesit media cu 15 sutimi, de la nota de la biologie. Voi contesta teza de la biologie dar ma gindesc sa fac contestatie si la celelalte doua probe scrise, poate obtin nota mai mare. Sint constienta ca risc sa primesc chiar si nota mai mica, dar asta este. Nu ma pot impaca cu ideea ca am picat pentru nici un sfert de punct. Daca eu nu mai fac contestatie, cei carora nu le iese media si cu un punct ce sa mai conteste?", ne-a declarat Simona, o candidata "picata" de la Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea". Alti candidati care s-au vazut pe lista celor respinsi, cu o diferenta destul de mare, au recunoscut ca au depus contestatia si eventual o mare minune le va aduce promovarea. "Am luat medie de trecere la toate, dar am luat minim la mate. Acolo am si contestat, poate ca fiind mai multi, cine stie, se indura de noi si trecem. Am vorbit cu alti colegi care au luat si note mai mici si fac contestatii. Mergem cu totii la gramada, cine stie, poate trec", ne-a spus si Marius, absolvent de la Colegiul Tehnic "Ion Mincu" din Focsani.


Calificativele au scazut mediile


Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) a raportat un procent de promovabilitate inainte de depunerea contestatiilor de doar 24,73%, ceea ce situeaza insa Vrancea pe un loc mediu, comparativ cu judete care nu au avut nici macar 15% procent de reusita. "Rezultatele slabe nu sint doar urmarea unei pregatiri slabe ci si a modului in care anul acesta s-a calculat media, prin cumularea doar a notelor de la probele scrise. Pentru ca la probele orale s-au acordat calificative, acestea, chiar daca au fost echivalentul unor note bune, nu s-au mai luat in calcul la media celor trei note de la probele scrise. Subiectele nu au fost atit de dificile incit sa justifice un procent atit de mic de promovabilitate", a declarat Maria Lupu, presedinta comisiei judetene de bacalaureat. La nivel de cifre, la cea de a doua sesiune de bacalaureat din acest an au fost inscrisi 1.167 de candidati, au fost prezenti 1.104, promovati 273 si 831 de candidati respinsi. Cele mai multe victime le-a facut, conform listelor, examenul de matematica si subiectul la biologie. Nici limba romana nu a adus insa multe rezultate bune, dar pe ansamblu s-a promovat cel putin la limita. Contestatiile urmau sa fie depuse pina aseara, la orele 20.00, urmind ca tezele sa fie secretizate si repartizate comisiei care, incepind de miine, va recorecta lucrarile. Comparativ cu anul trecut, cind promovabilitatea la bacul de toamna a fost de peste 85%, rezultatele din acest an pot fi catalogate ca dezastruoase. Ramine de vazut cit de mult se vor schimba in urma contestatiilor. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.