Educație

Prichindeii din Vintileasca merg la gradinita de acasa de la Tanti Tiluta

Iulia Crețu
8 iun 2010 2471 vizualizări
20 de copii invata sa numere si sa cinte Alunelu in camere inchiriate de la sateni u mutarea prescolarilor in gradinitele de acasa a fost considerata solutia optima, pentru a evita ca micutii sa mearga pina la 7 km pe dealuri sau ca parintii sa renunte la educatie u constructia unei gradinite noi a inceput in 2008 in Vintileasca, dar s-a oprit pentru ca nu mai sint bani

Mergind pe ulitele rasfirate pe dealurile verzi din Vintileasca, trecind pe linga case de lemn ca din povestile lui Creanga, auzi la un moment dat un cintecel de copii. Te incearca nostalgia. Il stii de undeva si te apuci sa ingini in minte. Nu vrei sa strici cu vocea de adult veselia din casa.

Te apropii de poarta si"¦ nu seamana nici cu o gradinita, dar nici cu o scoala. Totusi, la geamul unei camere stau insirate jucarii de plus, de la un toc la celalalt. Semn ca inauntru e puzderie de copii. La intrare vezi o chiuveta improvizata, care este amplasata mult prea jos pentru a fi utilizata de oameni mari. Pasesti fara a face vreun zgomot pe treptele de piatra unde stau buchetele de flori adunate de prin curte. Inauntru, pe hol, te intimpina un rind vesel de papucei colorati. Te amuzi si iti ridici privirea. Un nou rind, la fel de colorat, dar mult mai amuzant. Ghiozdane minuscule si toate cu animalute cusute pe buzunarul cel mare. Simti ca intri si mai mult in poveste si iti vine sa pui mina. "E de-adevaratelea sau imi inchipui?", iti spui in minte. Deschizi usa din dreapta si minunatia continua.


Zece scaunele de gradinita cu zece copii care-si continua cintecelul vesel. Linga ei, "doamna". Iti spui: "educatoarea, desigur", asa pare pentru ca ii urmareste cu privirea si incuviinteaza blind cu o miscare a capului ca versul cintat de micuti este cel bun. Totusi, la intrarea in casa nu era nici o tablita care sa iti spuna ca dincolo de porti este o gradinita.


Gradinite in gazda


Explicatia vine de la tanti Tiluta: "copiilor le era greu sa mearga atita drum pe jos pentru a merge la gradinita. M-am ingramadit si le-am facut loc in casa. Este o bucurie sa-i aud si sa-i vad, mai ales pentru mine, la etatea mea. Toti sint frumosi si imi place sa-i am aici. Gradinita stringe copii din 3 sate". Deci, la tanti Stanica Staruiala, sau tanti Tiluta cum ii spun cei mici, din Bahnele de Jos, in comuna Vintileasca, este o "gradinita acasa la om". O gradinita cu chirie, cu alte cuvinte. Copii si-au amenajat potrivit de vesel si gradina la tanti pentru ca, intr-un copac in fata camerei unde cinta si socotesc, si-au pus seminte la incoltit in bidoane de plastic taiate. Edilii din Vintileasca spun ca mai este una la fel, tot o casa vesela, cu o gradinita in ea, la Tanasari. Si acolo se string vreo 10 copii, dintre care doua fetite sint ale gazdei. Veselia este la fel de mare cind deschidem usa. Asta pina cind mezina Georgiana sau "Geana", cum ii spune mama, se sperie de camera de filmat si de aparatul foto si, in mijlocul unei demonstratii de matematica prescolara, incepe sa plinga. N-a prea inteles ce cauta oamenii iscoditori la ea in "gradinita de acasa". Totusi, motivul pentru care cei mici, printre care si Geana, isi aranjeaza papuceii in rind colorat la usa este acelasi. Casele rasfirate din satele comunei nu ingaduie ca unitatile de invatamint prescolar sa fie la kilometri departare de locuintele celor mici. Parintii se tem de drumul lung, anevoios primavara si toamna si aproape imposibil iarna. Strabatind kilometri intregi, cei mici risca sa se intilneasca si cu jivinele care salajluiesc prin padurile din zona. "De doi ani functioneaza gradinita la mine acasa. A venit si m-a rugat domnul primar sa se faca aici o camera. Si fetitele mele invata aici si imi este la indemina. S-au strins 10 copii, cu doamna educatoare, si aici este gradinita", ne-a spus gazda, mama Georgianei, Catalina Tanase.


Casele prind viata cu zeci de copii in ele


La Vintileasca, lupta dintre utilul modern pe care l-ar aduce construirea unei gradinite si practicul oferit de localnici, prin acceptul de a-si pune la dispozitie casele pentru copii, in schimbul unei chirii, inclina catre gradinitele de acasa. Primarul Marian Georgescu sustine ca in comunitatea pe care o reprezinta sint aproape 100 de prescolari. O parte dintre acestia isi urmeaza cursurile in doua case ale satenilor, la tanti Tiluta si doamna Catalina Tanase, iar altii vin la gradinita din fata Primariei, in localul Bibliotecii. Ar mai fi si o grupa care invata in cladirea unei scoli. Pe ei, cei care nu ar ajunge la Vintilesca, i-ar considera privilegiati. Asta pina ajungi sa vezi si sa auzi ce se intimpla la gradinitele inchiriate. In ciuda spatiului mic, procesul de educatie se desfasoara normal. Iar autoritatile guvernamentale, prin faptul ca nu trimit fonduri pentru continuarea lucrarilor la gradinita noua de la Bahnele de Jos, chiar linga gospodaria lui tanti Tiluta, pastreaza ineditul si povestea din jurul unor case care prind viata gazduind micutii. "Daca nu ar fi fost amenajata gradinita aici (n.r. la tanti Tiluta), cei mici ar fi fost nevoiti sa mearga pina la 7 km. Vara i-ar fi adus, dar iarna e pericol. Va dati seama, multi parinti ar fi renuntat sa-i mai aduca la gradinita. Nu ne deranjeaza ca micutii vin la gradinita cu chirie", ne-a spus o mamica in timp ce-si astepta copilul sa termine cursul.


Pe cind o gradinita "acasa la ea"?


Primarul comunei, Marian Georgescu, spune ca a inceput sa toarne fundatie la o gradinita "acasa la ea", dar la un moment dat fondurile nu au mai venit pentru ridicarea peretilor sau dotarea ei. Si atunci a convenit sa caute picilor si doamnelor educatoare "gazda" in sat. "La Vintileasca sint 5 gradinite in 6 sate. Una singura functioneaza intr-un spatiu corespunzator, intr-un local construit special pentru activitatea educationala. Pentru restul am cautat alte posibilitati, fie localuri ale Primariei, cum este cel unde functioneaza si Biblioteca, in centrul comunei, fie la oameni, cu chirie. La acestea platim lunar o chirie cuprinsa intre 500.000 si un milion lei vechi. In 2008 am inceput constructia unei noi gradinite, am turnat numai fundatia. In prezent, dupa numeroase solicitari pe la institutiile abilitate pentru fonduri, nu am primit decit un singur raspuns: «nu sint bani». Iar constructia s-a oprit", a precizat gospodarul din Vintileasca. Micutii nu fac insa diferenta si par a se simti ca acasa in "gradinitele de acasa". (Iulia CRETU)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 6 ore, 54 minute, 28 secunde
Sunt convinsa ca acesti copii, care cresc si invata in conditiile expuse de d-stra, sunt crescuti si invatati in frica de Dumnezeu , cu mult respect si toleranta.Cred ca acesti copii stiu ce este citeste integral
, acum 739400 zile, 6 ore, 54 minute, 28 secunde
Am cunoscut copii din Vintileasca. Sunt copii cuminti, educati, respectosi si cu frica lui Dumnezeu. Cred ca pentru cadrele didactice din comuna (educatori, invatatori, profesori) este o placere sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.