Educație

Istoria Focsaniului, intr-o carte eveniment

Mihaela Beșleagă
22 mai 2010 1842 vizualizări
Renumitul profesor Cezar Cherciu a lucrat sase ani la lucrarea Focsanii - O istorie în date si marturii (sec. XVI- 1950) (Editura Andrew , 2010) u cartea a fost lansata ieri la Biblioteca Judeteana, fiind apreciata drept o lucrare eveniment, care ar trebui sa existe in casa fiecarui vrincean

"Din dorinta de a ne reintilni cu trecutul nostru dedic aceasta carte concetatenilor mei si dragilor mei parinti". Cu aceste cuvinte isi incepe profesorul de istorie Cezar Cherciu lucrarea manual intitulata "Focsanii "" O istorie in date si marturii (sec. XVI- 1950)", aparuta la Editura Andrew , 2010. Aceasta carte eveniment, rodul a sase ani de munca asiduua prin arhivele din Focsani, Bucuresti si Iasi este o istorie in date a orasului in care traim, cu care autorul va ramine in memoria posteritatii. Lansarea cartii, care a avut loc ieri, de sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena, la sala de lectura a Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu", s-a realizat in prezenta unei audiente numeroase, formata din intelectuali, prieteni si cunoscuti ai profesorului, dar si reprezentanti ai autoritatilor judetene. Primul dintre cei care au prezentat lucrarea a fost prof. Gheorghe Zaharia, care a catalogat-o drept o "carte eveniment". "Incep prin a lauda munca autorului, este o lucrarea exhaustiva, mii de documente au stat la baza ei.Tehnica aleasa de autor este anul-documentul, ca in letopisetul de altadata.

Este o carte de umanizare a unui oras, o carte care se citeste cu mare placere", a marturisit prof. Zaharia. Acesta a relatat si un amanunt interesant din cuprinsul cartii, respectiv acela ca Focsaniul era orasul cu cel mai mare numar de biserici pe cap de locuitor din lume. Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei, a apreciat si el aparitia acestei lucrari. "Cartea asta este ca un indreptar, ne ofera o satisfacte intelectuala. Felicitari pentru ceea ce ati realizat, e sufletul dvs pus pe masa", a spus Horia Dumitrescu. Directorul Editurii Andrew din Focsani, Ion Ailincutei, care a scos la lumina aceasta carte-monument, a spus ca ar fi normal ca fiecare focsanean sa aiba in casa o asemenea lucrare. De asemenea, acesta a mentionat faptul ca profesorul Cherciu a suportat in totalitate costurile tiparirii acestei lucrari, in prim tiraj de 300 de exemplare. Directorul Directiei Judetene de Cultura, Florin Micu Iliescu, a declarat ca institutia pe care o conduce va achizitiona pentru fiecare biblioteca din judet cite un exemplar din aceasta carte "document de patrimoniu". Cuvinte de apreciere despre munca profesorului Cezar Cherciu au rostit si prof. Gheorghe Neagu si vicepresedintele Consiliului Judetean, Mircea Diaconu.


Focsanii de altadata


Emotionat, autorul a inceput sa vorbeasca despe cea mai recenta lucrare a sa, a VI-a, facind referire la memoria tatalui sau, "primul meu profesor de istorie", apoi a reluat firul conceperii acestei carti. "Astazi m-am descarcat sufleteste de o povara pe care o duc greu de 6 ani de zile. Este o carte document care il ineaca pe cititor in informatii, care trezeste constiinta fata de inaintasi. I-as ruga pe oficiali sa ma ajute ca aceasta carte sa patrunda in bibliotecile comunale si scolare", a spus profesorul de istorie Cezar Cherciu de la Colegiul "Al. I. Cuza", un dascal de exceptie care a indrumat destinele multor generatii de tineri si a sadit in sufletul acestora dragostea fata de valorile culturale si istorice, cu severitatea pedagogului dedicat vocatiei sale. Intr-o forma grafica originala, lucrarea "Focsanii "" O istorie in date si marturii (sec. XVI- 1950)", aduna pe parcursul a 600 de pagini documente, fotografii, marturii si date istorice despre trecutul urbei de pe Milcov. Este interesant de stiut faptul ca prima mentiune documentara despre Focsani dateaza din anul 1546, in registrul de vama al Brasovului. Cartea se bucura de o prefata semnata de academicianul Valeriu D. Cotea. Cei care isi doresc in biblioteca un exemplar din aceasta lucrare de anvergura o pot achizitiona la pretul de 55 lei de la una din librariile din Piata Moldovei. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 16 ore, 19 minute, 39 secunde
Iata temelia orasului nostru. Cred ca aceasta este cartea - manual de istorie care ne arata cum s-au ridicat Focsanii in timp. Maiestria profesorului Cezar Cherciu nu are opreliste: doreste sa se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.