Educație

Trei vrânceni în enciclopedia ”Personalități române și faptele lor”

Mihaela Beșleagă
3 oct 2009 1920 vizualizări

Ioana Andrei, scriitoare și inovatoare în artă decorativă, poetul Hristache Lungu și Aurel Stanciu, scriitor, epigramist și jurnalist, sunt cele trei nume vrâncene incluse în volumele declarate patrimoniu național.Cel mai recent volum, cu numărul 38, a fost lansat luni, la București, în prezența a peste 250 de personalități.

După o viață întreaga dedicata culturii și frumosului, trei vrânceni au privilegiul de a fi incluși în trei din cele 37 de volume ale enciclopediei "Personalități române și faptele lor 1950-2000", realizată de academicianul ieșean Constantin Toni Darțu. Sub motto-ul "Tot ce suntem este rezultatul celor ce am gândit și făcut", volumele cuprind culegeri ale vieților, faptelor și operelor unor "eroi reali ai timpului nostru" din România și alte 16 țări ale lumii, din 32 de domenii. Cel mai recent volum, cu numarul 37, a fost lansat luni, 28 septembrie 2009, la Casa Armatei din București, în prezența a peste 250 de personalități, printre care s-au numărat Stela Popescu și Alexandru Arșinel. În acest volum este inclus și vrânceanul Aurel Stanciu, scriitor, epigramist, jurnalist, care face parte din școala literară din anii '50.Născut în satul Găgești, comuna Bolotești, în anul 1934, Stanciu și-a dedicat viața activităților de pe mai multe planuri, fiind cunoscut și prin pseudonimul AS Milcovin sau ASM. În paginile dedicate lui se regăsesc fragmente din opera sa, un dialog cu maestrul Nicolae Botgros, dar și fotografii sugestive pentru cariera sa. În volumul 36 este prezentat un alt vrâncean de seamă, poetul și jurnalistul Hristache Lungu, caracterizat ca cel care "scrie cu sufletul", în stilul lui Gheorghe Tomozei sau al lui Grigore Vieru. Născut în anul 1933, Lungu a păstrat toată viața amintirea satului natal, Rădești, din județul Galați. Un alt element care i-a marcat viața a fost prietenia cu poetul Nicolae Labiș, descrisă în paginile volumului, alături de câteva poezii scrise cu inima. "Este o mulțumire sufletească nemarginită, acum, la apus de soare, apariția în această mare enciclopedie. Pot spune că se trage pătura întunericului de peste mine. Din păcate până acum nu am avut bani de publicare. Am fost prieten cu Labiș și știți cum se spune, sub un gorun mare mulți puieți cresc", ne-a mărturisit cu modestie Hristache Lungu, colaborator vechi al ziarului nostru.


"Există o rețetă a fericirii pentru fiecare om"


A treia personalitate din județul Vrancea prezentă în enciclopedia "Personalități române și faptele lor", volumul 30, este o doamnă, Ioana Andrei, profesoară, poetă, prozatoare și, mai ales, artistă inovatoare în artă decorativă, prin folosirea pietrelor, tehnică folosită care i-a adus succes atât în țară, cât și peste hotare. Ioana Andrei, originară din Măicănești, este și membră a Ligii Scriitorilor de expresie română de pretutindeni, dar și a Corului Pastorala. "Este dificil să găsesc un răspuns pe măsura sentimentelor care mă încearcă ori de cate ori mă gândesc la acest eveniment care a avut loc ân viața mea.Vă pot spune doar că includerea numelui meu în acest dicționar enciclopedic, alături de personalităti marcante contemporane, mă onorează și mă emoționează dincolo de cuvinte. Este pentru mine un semn că trecerea mea prin aceasta lume a avut un rost care va dăinui în urma mea, confirmarea că această dorință de a sluji arta și frumosul, pe care am simțit-o de timpuriu în viață mi-a fost pe drept încredințată de Dumnezeu și astfel prin creațiile mele mi-am îndeplinit menirea. Există o rețetă a fericirii pentru fiecare om. Personal cred că singurul lucru care mă face cu adevărat fericită în afară de cel în care creez, este cel de a împărtăși celorlalți ceea ce eu am descoperit. De aceea intenționez să deschid o clasă specială de tineri talentati care să învețe din tainele creației mele", ne-a spus Ioana Andrei, care publică momentan în revistele Agora Literara din Cluj-Napoca, Moldova Literară Iași, Epigrama UER și în ziarul Actualitatea Brăila. Enciclopedia "Personalități române și faptele lor 1950-2000" este declarată patrimoniu național, autorul Constantin Toni Dartu, președintele filialei Iași a Ligii Scriitorilor din România, mărturisindu-ne că lucrează intens la cel de-al 38-lea volum, care va vedea lumina în ianuarie 2010. (Mihaela Beșleagă)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 2 ore, 45 minute, 42 secunde
, acum 739400 zile, 2 ore, 45 minute, 42 secunde
Ma bucur foarte tare caci am un unchi, care scrie poezii, in ciuda faptului ca autoritatile nu iau nici o masura de a-si arata curiozitatea macar, sa-i intrebe pe acesti pensionari, daca, atunci cand citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.