Educație

Elevii sint asteptati in scoli murdare si nesigure

Mihaela Beșleagă
3 sep 2009 2086 vizualizări
227 de unitati scolare din judet vor incepe anul scolar fara autorizatie sanitara, pentru ca nu au apa curenta sau canalizare u din noua cantine scolare deschise pentru liceeni, numai sase au avize sanitar-veterinare u alte 27 de scoli de la tara nu sint pazite deloc u investitiile in scoli vor face obiectul unui control realizat de o comisie mixta de la Prefectura, care va verifica modul in care s-au cheltuit banii si stadiul lucrarilor u deocamdata nu se stie daca anul scolar va incepe pe 15 septembrie intrucit sindicatele ameninta cu proteste din cauza masurilor anti-criza

Noul an scolar va incepe in Vrancea sub auspicii nu tocmai optimiste. Problemele sint aceleasi de la an la an si s-au perpetuat si pentru anul scolar 2009-2010, intrucit nu au mai fost bani pentru igienizari temeinice. Mai multe scoli, in special din mediul rural, nu sint pazite, nu au asigurat combustibilul pentru incalzirea claselor in sezonul rece, peste 200 nu au autorizatii sanitare de functionare, din cauza lipsei apei curente sau a canalizarii si cele mai multe isi vor intimpina elevii cu acelasi mobilier vechi de ani buni. In plus, elevii nu au intrat inca in posesia manualelor, chiar daca cele mai multe sint contra-cost. Peste toate acestea, sindicatele din Educatie ameninta cu proteste, nemultumite de scaderile salariale cu care sint intimpinati dascalii la inceputul anului scolar. Potrivit unor propuneri facute de ministrul Ecaterina Andronescu, in schimbul celor zece zile de concediu fara plata, dascalii s-ar putea alege cu diminuarea mai multor sporuri, in conditiile in care li se traseaza sarcini suplimentare la clasa, prin majorarea normei didactice.


Inspectorul scolar general Iordache Bostan a prezentat ieri, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, un raport privind stadiul pregatirilor pentru deschiderea scolilor la 15 septembrie. Un punct nevralgic il constituie, ca in fiecare an, conditiile improprii in care vor invata mii si mii de copii. Multe scoli nu au primit autorizatii sanitare, din cauza lipsei apei curente si a canalizarii. Astfel, 227 unitati vor incepe anul scolar fara autorizatie, iar 280 sint in curs de autorizare, in timp ce doar 94 corespund din punct de vedere al conditiilor de igiena. "în majoritatea cazurilor autorizatia nu se poate obtine din pricina lipsei apei curente in incinta scolii. Cred ca Directia de Sanatate Publica pune conditii prea dure. Intr-adevar, existau si unii directori care nu se implicau pentru obtinerea autorizatiei de functionare, pe acestia i-am inlocuit prin detasare, sper ca noii directori sa se achite mai bine de aceasta sarcina", a declarat Iordache Bostan. De asemenea, dintr-un total de noua cantine scolare, numai sase au avize sanitar-veterinare. Pina la 10 august a.c. igienizarea a fost finalizata in 112 unitati si este in curs de finalizare in celelalte 489. O alta problema este siguranta elevilor in scoli. Astfel, 27 de unitati din cele 601 in total de la nivelul judetului nu sint pazite. "Aceasta situatie se intilneste la scolile din mediul rural, unde nu exista postul de paznic. Insa cu ajutorul primariei si al politiei s-au detasat paznici pe timp de noapte, pentru ca in timpul zilei nu exista risc criminogen ridicat", a mentionat seful ISJ Vrancea. Alte 364 de scoli sint imprejmuite (34 in urban si 328 in rural) si 239 neimprejmuite (9 urban, 230 rural). Au securitatea asigurata 574 unitati (492 cu paznici, 61 cu camere video si sisteme de alarma, 21 cu sprijinul politiei si jandarmeriei). Alte 58 de scoli nu au inceput aprovizionarea cu combustibili, din cauza lipsei fondurilor. De asemenea, la acest moment, manualele scolare sint achizitionate in proportie de numai 52,8%, insa seful ISJ sustine ca daca se mentine ritmul, achizitia acestora se va incheia pina la 15 septembrie. De precizat ca doar o mica parte dintre elevi va beneficia de manuale gratuite tot din cauza crizei care a "muscat" serios si din bugetul educatiei.


75 de locuri libere la o gradinita fara mobilier


Cit priveste gradul de ocupare al locurilor la gradinita, 168 de copii nu au prins un loc. O parte dintre acestia insa vor putea merge la Gradinita cu Program Prelungit Nr. 2 Focsani, unde exista un numar de 75 locuri disponibile deoarece s-a reabilitat nivelul I si II al internatului arondat Liceului Pedagogic "Spiru Haret". Nivelul doi este atribuit pentru asigurarea locurilor elevilor proveniti de la Liceul Pedagogic, iar la nivelul I spatiul va fi intrebuintat pentru functionarea a sapte grupe de gradinita. "Cu sprijinul Primariei si al MECI speram sa obtinem finantarea pentru dotarea cu mobilier a celor sapte grupe. Teoretic ar mai fi 63 solicitari neonorate, dar s-a constatat ca unele dintre ele sint solicitari multiple, iar o parte dintre ele sint solicitari pentru prescolari cu virsta intre 2 si 3 ani", a specificat Bostan. De asemenea, la nivel primar, 883 clase propuse au fost realizate, la gimnaziu 753 clase propuse au fost si realizate, iar la nivel liceal, din cele 135 clase propuse 123 au fost realizate.


Investitiile in scoli, la control!


In cadrul aceleiasi sedinte de Colegiu Prefectural, prefectul Raluca Dan a anuntat ca investitiile realizate in scoli vor face obiectul unui control realizat de o comisie mixta de la nivelul Prefecturii. Verificarile vor viza modul in care s-au cheltuit banii si daca lucrarile s-au realizat la parametri de calitate asumati prin contract. Comisia va fi alcatuita din specialisti de la ISJ, Prefectura, Inspectoratul de Stat in Constructii si Directia Generala a Finantelor Publice. Rezultatele raportului privind investitiile in scoli vor fi prezentate la nivel central. Dupa cum se stie, scolile vrincene au beneficiat in ultimii ani de reabilitari de zeci de milioane de euro, insa la ora actuala nimeni nu are o situatie exacta a acestora, intrucit finantarile au venit in judet pe mai multe filiere. Prefectul a mai recomandat inspectorului scolar general sa puna la dispozitia Consiliului Judetean lista cu localitatile unde scolile si gradinitele au probleme cu deschiderea anului scolar, pentru ca autoritatile locale sa se implice in probleme administrative, precum repararea gardurilor sau paza in scoli. In plus, Raluca Dan a facut un apel si la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor si la Directia Sanitar Veterinara sa se implice in controale tematice in scoli privind calitatea produselor alimentare de genul lapte si corn, dar si a curateniei generale in unitatile de invatamint.


Cititi si: Sindicalistii din Educatie nu accepta reducerile propuse de guvernanti


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.