Educație

Temele suplimentare, chinul elevilor

Iulia Crețu
29 iul 2005 765 vizualizări
Elevii il inlocuiesc pe Vasile Alecsandri cu "Harry Potter". Ca de obicei, matematica este "necazul cel mai mare" al elevilor de gimnaziu. Majoritatea scolarilor lasa pe ultima suta de metri rezolvarea temelor de vacanta. Danut Popoiu nu este adeptul temelor de vacanta

Scolarii care nu au sustinut in aceasta vara examenul de capacitate sau de bacalaureat nu au scapat de "stes si de griji". Chiar daca anul scolar s-a incheiat cu o binemeritata vacanta, profesorii de la clasa au avut grija ca invataceii sa nu uite notiunile elementare de la algebra si geometrie sau sa uite de placerea unei lecturi si le-au dat zeci sau chiar sute de teme. Listele de exercitii suplimentare pentru vacanta de vara au reprezentat dintotdeauna un "of" pentru cei mai multi dintre elevi. Desi ei nu-si dau seama de insemnatatea lucrului individual acum, dascalii sustin ca mai tirziu copiilor le va prinde bine. "Bineinteles ca le-am dat o lista suplimentara cu lecturile pe care trebuie sa le parcurga pentru noul an scolar. Titlurile nu sint obligatorii, elevii avind libertatea de a alege si de a inlocui anumite carti care nu le plac cu altele. Daca dupa primele 30-50 de pagini ei considera cartea respectiva a nu fi pe placul lor, o pot schimba. Nu ii poti cere unui copil sa-i placa Alecsandri, Cosbuc, Calistrat Hogas sau literatura medievala, carti care nu mai reprezinta orizontul de cunostinte al unui copil. Vremurile s-au scimbat, modelele de asemenea. «Comoara din insula» a lui Stevenson a fost inlocuita de «Harry Potter». Dar aceasta schimbare nu este rea daca elevul citeste. Important este ca cei mici sa gaseasca placerea lecturii prin intermediul unei literaturi potrivite virstei lor", ne-a spus Anisoara Pitu, profesoara de limba romana la Scoala "Duiliu Zamfirescu" din Focsani. Nici macar numarul mare de pagini al povestii micului vrajitor nu-i mai sperie de elevi. Ei spun ca ar prefera sa citeasca mii de pagini despre peripetiile copilului-magician decit sa se uite la televizor sau sa rezolve probleme de matematica. "Harry Potter-mania" i-a cuprins pina si pe cei care de abia descopera placerea lecturii. De la clasa I, toti pustii sint innebuniti dupa aventurile de la scoala de vrajitorie Hogwards. "Am o lista mare de lecturi, dar nu le voi citi pe toate. Unele carti nu imi plac, dar probabil ca voi fi nevoit sa le citesc in timpul anului scolar. In schimb, mi-au placut mult «Aventurile lui Huckelberry Finn» si «Harry Potter». Mai am si la mate cam o suta de probleme si exercitii de care nu-mi prea face placere sa aud, dar sa le mai si rezolv... Cred ca o sa fac ceva din ele inainte de a incepe scoala. Pina atunci poate se va pierde culegerea si n-o sa mai trebuiasca sa le rezolv", spera Dragos Nedelcu, un elev cam "rebel".


"Nu-si aduc si ei aminte ca au fost copii"

Si profesorii sint constienti ca cei mici nu prea au chef de teme in vacanta, dar spun ca cei buni la invatatura isi gasesc timp si pentru o recapitulare la matematica si pentru lista de lecturi de la romana. "Fiecare elev de-al meu lucreaza la matematica in vacanta, in functie si de notele pe care le lua la clasa. Este normal ca cel de 10 sa lucreze mai mult decit cel de 7, iar cel de 4-5 sa nu prea scrie nimic. Rezolvarea exercitiilor o lasa de obicei pe ultima parte a vacantei. Temele suplimentare sint bune pentru elevi, mai ales pentru cei care au trecut a VIII-a si au de dat un examen. Ii ajuta sa-si puna in ordine cunostintele", ne-a spus si Gicuta Dochioiu, profesoara de matematica la Scoala "Duiliu Zamfirescu". Danut Popoiu, "generalul" scolilor vrincene, tine partea copiilor si spune despre profesorii care incarca programul elevilor cu teme suplimentare ca "au uitat ca au fost si ei cindva copii. Dragoste cu sila nu se poate! Daca elevul nu-ti lucreaza din proprie initiativa, ceea ce faci tu prin aceste teme se numeste tortura. Daca nu inoculeza copiilor dragostea de lectura sau placerea de a rezolva exercitii de unii singuri, atunci nu are rost sa le dea sute de teme pentru vacanta. Orele de la scoala sint deja prea multe, iar vacanta este menita pentru a-si odihni creierul. Eu unul nu sint pentru aceste teme si le transmit profesorilor un mesaj pe care l-am tot spus: toti oamenii mari au fost cindva copii, dar putini isi mai aduc aminte", ne-a spus Danut Popoiu, inspector scolar general. De altfel, inca de la instalarea in functie, acesta a propus Ministerului Educatiei si Cercetarii sa reglementeze temele pentru vacante.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.