Educație

Tinerii se maturizeaza mai repede

Marius Grigorescu
25 iul 2005 738 vizualizări
Noi reglementari pentru eliberarea cartilor de identitate

Prima carte de identitate eliberata adolescentilor la virsta de 14 ani va avea o valabilitate de numai 4 ani, perioada dupa care va fi preschimbata. Masura a fost adoptata recent de executiv printr-o Ordonanta de Urgenta ce vizeaza evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani. Decizia a fost motivata pe de o parte de modificarile fizice ale tinerilor, dar si de obtinerea unor noi drepturi, cum ar fi dreptul electoral. Actul normativ mai modifica si perioada de valabilitate a cartilor de identitate pentru persoanele cu virsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani, potrivit noilor reglementari legale. Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern mai stabileste ca, dupa implinirea virstei de 25 de ani, cartile de identitate au o valabilitate de 10 ani, iar dupa implinirea virstei de 55 de ani, cartea de identitate are termen nelimitat. Actul normativ mai stabileste ca o persoana care gazduieste neintrerupt pe o perioada de 15 zile o alta persoana are obligatia de a anunta Politia sau Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor de la locul unde este situat imobilul. De asemenea, persoana care locuieste temporar, in mod neintrerupt, mai mult de 15 zile la o alta adresa decit cea de domiciliu este obligata sa solicite Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor inscrierea in actul de identitate a mentiunii de stabilire a resedintei. Conform vechilor reglementari, aceasta obligativitate o aveau persoanele care locuiau mai mult de 45 de zile la o alta adresa decit cea de domiciliu. Ordonanta mai introduce principiul domiciliului efectiv si ofera posibilitatea oricarui cetatean sa-si stabileasca domiciliul acolo unde locuieste statornic, chiar si in absenta unui document de spatiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.