Educație

Sindicalistii sar la gitul guvernantilor

Iulia Nicolaie
8 iul 2009 1054 vizualizări
Dascalii de la FEN si FSLI critica dur guvernul PSD-PDL, pentru nerespectarea promisiunilor de crestere a salariilor

Federatia Educatiei Nationale a conceput zilele trecute o scrisoare deschisa adresata presedintelui Senatului si al partidului social-democrat, Mircea Geoana. "Va mai aduceti aminte urmatoarea declaratie pe care ati facut-o pe 19 noiembrie 2008: «Eu va spun ca legea PSD de crestere a salariilor din educatie se va aplica retroactiv de la 1octombrie din prima zi a guvernarii noastre», dar aceasta pe care ati facut-o cu ocazia vizitei la Festivalul Lalelelor: «Dascalilor nostri "" salarii mai mari, domnule prim ministru. Stringem cureaua, dar nici chiar asa. Doamne, ajuta!»"¦. Va mai aduceti aminte, domnule Geoana, aceste fraze sau le-ati uitat la 5 minute dupa ce le-ati rostit? Au trecut citeva luni de la ultima declaratie, timp in care salariile personalului didactic nu numai ca nu au crescut dar sint localitati in care au fost diminuate prin anularea unor drepturi cistigate", a afirmat secretarul general al FEN, Constantin Ciosu. Scrisoarea apare in conditiile in care legea pentru majorarile salariale nu a fost aplicata, iar dascalii au fost dezamagiti din nou si prin legea unitara a salarizarii angajatilor din invatamint. "Membrii PSD au reusit sa ne dezamageasca din nou. Dupa toate negocierile, dupa zilele pierdute, ne-am trezit ca ministrul Muncii, Marian Sarbu, si subalternul acestuia, Valentin Mocanu, au redus, fara a ne consulta, cu circa 40% coeficientii reper conveniti. Astfel, nu numai ca salariile cadrelor didactice nu se vor mai putea majora in perioada imediat urmatoare, dar mai multe categorii de personal vor avea de pierdut din punct de vedere financiar", se mai arata in epistola celor de la FEN. Sindicalistii ii solicita lui Geoana sa le retraga sprijinul politic celor doi demnitari, care "au ingenuncheat sistemul educational", afirmind ca urmarile acestor actiuni se vor vedea, printre altele, si la alegeri. Si sindicalistii de la FSLI ii critica dur pe guvernanti, pentru blocarea legii de marire salariala si reducerea fondurilor pentru investitii si cheltuieli de personal. "în urma rectificarii bugetare din luna aprilie, invatamintului i-au fost luate, in mod samavolnic si inconstient, peste 1,4 miliarde de lei de la investitii si cheltuieli de personal, ceea ce a generat grave disfunctionalitati in sistemul educational. în timp ce in tarile conduse de oameni responsabili, in perioada de criza s-a investit masiv in educatie, la noi acest domeniu continua sa fie subfinantat cronic. în schimb, Guvernul a gasit de cuviinta sa aloce fonduri substantiale unor ministere "agreate", care isi permit sa arunce sume considerabile pentru organizarea de actiuni cu puternic iz electoral, fara a fi abilitate in acest sens", a declarat liderul FSLI Aurel Cornea. (Iulia NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739411 zile, 17 ore, 48 minute, 46 secunde
Nu vreau sa le adresez guvernantilor si clasei politice decat un lucru: RUSINE! Ne-am scarbit de atata ipocrizie si demagogie. Nu veti mai putea schimba ceva in tara asta nici macar intr-o suta de ani citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.