Educație

Elevii romi au sarbatorit ziua etniei pe scena Teatrului

Ciprian Fânaru
9 apr 2009 1545 vizualizări
Peste 100 de copii de la scolile din judet au pus la cale un spectacol cu dansuri si cintece specifice etniei, dar si scenete comice

Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia" Focsani a gazduit ieri un spectacol de muzica si dans al elevilor romi din Vrancea, in cinstea Zilei Internationale a Romilor de Pretutindeni, care se serbeaza pe 8 aprilie. Organizat in premiera cu sprijinul Prefecturii, Consiliului Judetean, in colaborare cu Inspectoratul Scolar si Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu", la manifestare au luat parte peste 100 de elevi. Totul a inceput firesc, cu acorduri din imnul tiganilor, "Gelem, gelem", consemnindu-se cu aceasta ocazie si incheierea concursului "efotografiamea". Au urcat pe rind pe scena teatrului grupul "Prietenia" de la Scoala "Mihail Armencea" Adjud, "Fluierasii" din Timboesti si copii de la Scoala Chiojdeni, care au interpretat cintece populare. Scoala Nr. 2 din Marasesti a prezentat un carnaval de personaje, printre care s-a aflat si Spiderman sau emirul din Dubai. Cel mai mare entuziasm in sala a fost stirnit de grupul vocal din Slobozia Bradului, cu melodii precum "Trec tiganii" sau "Caravanele" si costumele lor autentice, dar si de dansul tiganesc al copiilor de la Scoala Siretu Marasesti. Publicul a apreciat dansul modern al elevilor din Maicanesti, dar s-a aratat incintat si de cintecele interpretate cu maiestrie de copiii de la Liceul de Arte "Gh. Tattarascu". Un pusti a reusit sa-i faca sa rida in hohote pe parinti si pe copii cu interpretarea sa haioasa a celebrei scene "La cirese" din povestirile lui Creanga. La final, toti au primit diplome. Cu toate acestea, problemele cu care se confrunta romii sint multe si persista. Desi proportia tinerilor romi inscrisi in sistemele de invatamint a crescut in unele state membre, in mare masura nivelul calificarilor acestora ramine inca inferior mediei UE, arata un raport recent al Parlamentului European. în lipsa unor calificari oficiale, pozitia romilor pe piata muncii poate fi imbunatatita si prin crearea unui sistem de recunoastere a aptitudinilor practice. Potrivit unor statistici din anul 2007, in judetul Vrancea traiesc 6.800 de persoane de etnie roma. Ziua Internationala a Romilor a fost proclamata in 1971, cu prilejul primului Congres international al romilor de pretutindeni. în statele din Europa de Est, inclusiv Romania, data de 8 aprilie a fost consacrata Zilei romilor, inca din anul 1990. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.