Vrincenii, premianti la Pomana Porcului
Vrincenii care au participat la Festivalul International "Pomana Porcului" au ocupat la finalul "intrecerii" pozitia secunda. Evenimentul, ajuns la a patra editie, a fost organizat la finalul saptaminii trecute in statiunea covasneana Balvanyos din comuna Turia. La festival au participat 17 echipe din toata Romania, dar si din Ungaria, Croatia si Slovacia. Scopul festivalului a fost prezentarea, promovarea si pastrarea traditiilor gastronomice, culturale si folclorice de iarna. Piftia moldovenesca, rulada de muschi de porc cu cirnati sau cu cascaval afumat, sarmalele, lebarul si caltabosii au fost bucatele cu care vrincenii i-au dat gata pe membrii juriului si chiar pe primul om in stat. Printre cele o mie de persoane care au asistat la pomana porcului colectiva s-a numarat si presedintele tarii, Traian Basescu. Desi in euro "" regiunea ANTREC Sud Est sint incluse judetele Braila, Galati, Buzau, Tulcea, Constanta si Vrancea, doar echipa din judetul nostru si cea din Buzau au concurat la festival. "Au fost cinci categorii de premiere. Echipei noastre i-a fost recunoscuta maestria. In cinci ore am preparat sapte produse traditionale la fata locului. Locul intii la produse traditionale l-a luat o echipa din Ungaria, urmata de noi. Presedintele Traian Basescu a fost la standul nostru, ne-a felicitat, a gustat din preparate. I-am pus si citeva intrebari legate de turism si a insistat pe accesarea fondurilor europene, mai ales ca acum avem si un minister al turismului", ne-a declarat Vasile Bostiog, presedintele ANTREC Vrancea si coordonatorul echipei. Primarul din Turia a fost martor la prestatia echipei vrincene si a avut cuvinte de apreciere la adresa acesteia. "La majoritatea echipelor care au mai fost si la editiile anterioare, printre care si cea din Vrancea, s-a vazut foarte mult diferenta fata de cei care au fost pentru prima oara. Este o gasca foarte buna, ca sa zic asa, cu dl Bostiog in frunte, deja ii cunoastem. In plus fata de produsele traditionale, vrincenii au prezentat si o expozitie de vinuri, iar apicultorii au venit cu miere, cu propolis. In acest fel dumnealor au reprezentat tot judetul Vrancea si au primit medalia de argint", ne-a dezvaluit Attila Daragus, primarul comunei covasnene Turia, presedintele ANTREC Covasna si unul dintre organizatorii festivalului. Instrumentele necesare prepararii produselor traditionale au fost asigurate de catre fabrica "Aurora" Odobesti, in timp ce firma Vranlact a achitat taxa de participare la concurs in valoare de 150 de euro. Urmatorul eveniment major din domeniu, Tirgul de Turism al Romaniei, va fi la sfirsitul lunii martie la Bucuresti. (Ciprian FANARU)
.