Educație

35 de elevi focsaneni participa la experimentul PISA

Iulia Crețu
12 feb 2009 1369 vizualizări
PISA este unul dintre cele mai performante tipuri de evaluare a cunostintelor elevilor de 15 ani, care se bazeaza pe analizarea modului in care elevii pot folosi in viata cunostintele acumulate la scoala Grupul Scolar de Transporturi Auto Focsani a fost ales pentru a ne reprezenta anul acesta la o testare internationala prin 35 de elevi ce vor fi selectati pina pe 18 martie.

Este vorba despre o cercetare a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) care a demarat un proiect de evaluare in care au fost incluse 60 de tari. Din Romania participa elevi alesi aleatoriu din 38 de judete. OCDE efectueaza o evaluare standardizata international (testul PISA) care acopera trei domenii principale ale educatiei: citire/lectura, matematica si stiinte. Elevii vor primi o brosura de test cu durata de doua ore, continind itemi de investigare a competentelor de citire/lectura. Itemii de citire/lectura constituie 2/3 din totalul itemilor, in vreme ce itemii de Stiinte si Matematica sint domenii secundare investigate in acest ciclu de testare. De asemenea, elevii vor primi si un chestionar de mediu socio-educational, cu durata de 40-45 de minute. Potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii, programul OECD-PISA evalueaza in ce masura detin elevii aflati catre finalul educatiei obligatorii unele dintre competentele-cheie, cunostintele si deprinderile de baza esentiale atit pentru continuarea studiilor, cit si pentru participarea deplina la viata sociala sau pentru integrarea pe piata muncii. Administrarea instrumentelor de evaluare este complet externa scolilor, se face pe baza unui manual de proceduri, iar notele finale nu vor fi trecute in catalog. Programul va fi coordonat la nivel local de inspectorul Daniela Sirghie. Si in anii trecuti, Vrancea a participat la acest proiect, cu peste 400 de elevi chestionati. In urma interpretarii rezultatelor, se realizeaza un profil de baza al cunostintelor si deprinderilor elevilor. Aceste informatii urmeaza sa fie puse la dispozitia factorilor de decizie in vederea adaptarii programei scolare, dar si a publicului larg. Romania participa in Proiectul international PISA incepind cu luna septembrie 2000. Specialistii spun ca PISA este unul dintre cele mai performante tipuri de evaluare a cunostintelor elevilor de 15 ani, care se bazeaza pe analizarea modului in care elevii pot folosi in viata cunostintele acumulate la scoala. Initialele PISA reprezinta Programme for International Student Assessment (Programul pentru Evaluarea Internationala a Elevilor). (Iulia NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.