Educație

Patru elevi de la sat vor invata cot la cot cu scolarii oraseni

Mihaela Beșleagă
20 oct 2008 656 vizualizări
Elevii cu performante scolare, dar cu venituri modeste, vor primi o bursa guvernamentala si vor studia intr-o clasa de la Colegiul National Unirea

Doar patru elevi cu rezultate deosebite la invatatura, care studiaza la sat, vor beneficia in acest an scolar de programul prin care primesc o bursa din partea Guvernului si vor fi integrati intr-o clasa in una din unitatile scolare din Focsani. Desi directorii scolilor din mediul rural au fost informati de proiectul privind infiintarea unor clase de performanta pentru elevii dotati intelectual, dar care nu au posibilitati materiale sa studieze in scoli de elita, putini elevi au fost inscrisi in acest program, spune Iordache Bostan, seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ). In urma testelor au fost selectionati patru elevi de la tara in clasa a V-a, din cei aproximativ 25 care s-au inscris initial. Pentru ca numarul acestora este prea mic pentru a forma o clasa de excelenta, cei patru au fost distribuiti intr-o clasa de la Colegiul National Unirea (CNU), singura unitate de invatamint care s-a aratat dispusa sa se implice in proiect. Elevii care vor beneficia de oportunitati egale de acces la educatie ca si colegii lor din mediul urban sint: Mihai Emanuel Plesa de la Scoala de Arte si Meserii (SAM) Garoafa, Lorena Andreea Robu de la SAM nr. 2 din Straoane, Elena Rachieru de la Scoala cu clasele I-VIII Pitulusa si Ionut Grigore de la Scoala cu clasele I-VIII din Pufesti. Acestia urmeaza sa fie cazati la internatul Grupului Scolar de Industrie Usoara din Focsani. Din pacate, clasele de elita care ar fi trebuit infiintate din acest an scolar in fiecare judet pentru a-i reuni pe elevii de clasa a V-a din mediul rural cu performante la invatatura reprezinta deocamdata un semiesec, aceeasi situatie ca in Vrancea existind la nivel national. Inspectorul general Iordache Bostan spera insa ca anul viitor programul sa "prinda" mai bine. (Mihaela BESLEAGA)


Liceele isi vor etala siglele si mascotele in concurs


Elevii din cele 20 de licee din Vrancea urmeaza sa isi promoveze imaginea si identitatea in cadrul unui concurs special. La prezentarea organizata sub forma de oferta educationala vor fi amenajate 20 de standuri pentru fiecare liceu in parte, care isi va etala semnele distinctive, precum sigla, imnul, mascota, uniforma, materialele personalizate si, de ce nu, majoretele, imbracate in culorile liceului. Concursul urmeaza sa se concretizeze intr-o revista, care va promova liceele din judet. "Acest proiect vizeaza conturarea si impunerea imaginii scolii in comunitate, cu ce are ea reprezentativ. Toate cele 20 de prezentari vor fi prinse intr-o revista, care urmeaza sa fie distribuita gratuit elevilor din gimnazii, pentru a le inlesni alegerea liceului la care vor sa isi continue studiile. Mi-au sclipit ochii la aceasta revista a CJE (Consiliul Judetean al Elevilor, n.r.), m-am gindit sa se numeasca «Ethosul Scolar»", a spus Lidia Dumbrava, inspector pentru activitati educative in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean, care a remarcat in mod pozitiv uniforma elevilor de la Liceul Teoretic "Ioan Slavici" Panciu. In functie de fonduri, proiectul CJE va demara pina in luna decembrie. (M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.