Educație

Elevii de la scoala din Bahnele intra in iarna pe intuneric

Mihaela Beșleagă
16 oct 2008 1159 vizualizări
Scoala nu are centrala termica si calorifere, acoperisul este invelit cu carton, nu s-a pus in functiune reteaua de curent electric, iar exteriorul cladirii este descoperit u Avem nevoie de bani ca de aer! , spune edilul din Vintileasca

Aproape 200 de elevi si prescolari care invata in Scoala din satul Bahnele, comuna Vintileasca, risca sa inghete de frig in clase la iarna si sa invete la lumina opaitului, pentru ca lucrarile de reabilitare a unitatii nu sint finalizate, din lipsa banilor. Primarul comunei, liberalul Marian Georgescu, spune ca situatia este disperata, intrucit apropierea iernii ar prinde elevii intr-o cladire care nu are centrala termica si calorifere, acoperisul este invelit cu carton, nu s-a pus in functiune reteaua de curent electric, iar exteriorul cladirii este descoperit. "Exteriorul nu este facut, asa ca ne asteptam ca din cauza ploilor, a umezelii, sa avem si bureti pe pereti la primavara. Acoperisul este invelit cu carton, un vint mai puternic ia scoala cu totul. Mai trebuie dat drumul si la curent. Pina acum a mai mers cum a mai mers, dar de acum vine frigul, se scurteaza ziua, se intuneca mai repede. Sintem obligati sa facem clase simultane, sau sa mutam elevii la scoala de centru, Vintileasca", spune edilul Marian Georgescu. La Scoala din Bahnele invata 180 de copii in clasele I-VIII si la gradinita din satele Poiana Stoichii, Dupa Magura si Bahnele. Reabilitarea scolii costa 600.000 RON, cu fonduri primite de la Guvern. O prima transa, de 200.000 RON, a fost alocata in luna mai a acestui an, bani care au acoperit refacerea interiorului si a structurii de rezistenta a imobilului. Intre timp, primaria a acumulat o datorie de 250.000 lei in contul constructorului. Primarul Marian Georgescu spune ca a batut de nenumarate ori la usa Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) pentru a solicita fonduri, dar afirma ca s-a lovit de acelasi raspuns: "nu sint bani". "De vreme ce hotarirea de Guvern este data de doua luni, inseamna ca ai si finantare si lichiditate. Dar raspunsul de la Inspectorat este ca nu mai vin banii de la Guvern. Avem nevoie ca de aer de acesti bani, macar cele 2,5 miliarde de lei vechi ca sa acoperim datoriile si inca 2 miliarde ca sa izolam cu polistiren si sa dam o prima tencuiala la exterior", mai sustine edilul liberal din comuna de munte. Colegul de partid, inspectorul general Iordache Bostan, argumenteaza ca fondurile de la Guvern au fost distribuite proportional, in functie de necesitati, pentru toate localitatile in care s-au reabilitat scoli. "Va dati seama ca eu sint intre ciocan si nicovala. Primarul de la Vintileasca a primit bani, dinsul ar fi vrut sa ia toti banii o data, dar asa ceva nu se poate. Fondurile au fost impartite proportional pentru toate primariile, cu prioritate acolo unde a fost nevoie mai mare. Nu ne putem intinde mai mult decit ne este plapuma. E de inteles si dinsul, copilul care nu plinge, nu primeste de mincare", afirma "generalul" scolilor, Iordache Bostan. Acesta a adaugat ca la sfirsitul lunii octombrie va mai veni o transa de finantare de la Guvern si bani ar putea ajunge si la Vintileasca. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.