Educație

Elevi mutati in biserica si in caminul cultural, la Ploscuteni

Camelia Stănilă
18 sep 2008 2996 vizualizări
Micutii sint nevoiti sa invete pe unde apuca, pentru ca lucrarile la acoperis au fost abandonate citeva zile, din lipsa de materiale u elevii din 20 de scoli au fost mutati in alte spatii, pe perioada reabilitarilor, Bostan considerind ca e nevoie si de sacrificii pentru a avea conditii bune

Santierele din scoli dau peste cap primele lectii predate elevilor. Conducerea Inspectoratului Scolar recunoaste situatia, insa considera ca acolo unde firmele chiar lucreaza este nevoie si de ceva sacrificii, in vederea obtinerii de conditii bune de studiu. O situatie mai deosebita a aparut la Ploscuteni, unde elevii au fost mutati intr-o anexa a bisericii sau in caminul cultural, in conditiile in care acoperisul scolii este in lucru, iar ploile din prima parte a saptaminii au facut imposibila efectuarea de cursuri in salile de clasa, ba chiar au mai cauzat si stricaciuni. Aici, constructorul nu a finalizat lucrarile la timp, ba chiar acestea au fost abandonate citeva zile, din lipsa materialelor. Pina la finalizarea reparatiilor, elevii invata in sali improvizate. Potrivit inspectorului general Iordache Bostan, exista circa 20 de situatii in care elevii au fost mutati in alte spatii, pe perioada lucrarilor efectuate in scoli. "Unde lucrarile de reabilitare sint in curs s-au gasit spatii complementare, care au fost igienizate pentru a-i primi pe copii. La Paunesti, de exemplu, elevii au fost mutati in vechea scoala, ce fusese abandonata. Acum s-a revenit acolo cit scoala noua e in reparatii. La Ploscuteni abia s-au dat banii, nici nu exista aviz, licitatie, lucrarile nu puteau incepe mai devreme. Daca vrei conditii mai bune, trebuie sa suporti o perioada si conditii mai rele. Toata lumea zice ca, gata, cade schela pe elevi. Dar bine ca exista schela in scoala, asta inseamna ca se face ceva. Fata scolii se va schimba, insa constructiile au si ele un termen, nu se pot face intr-o zi ""doua. S-au mai aminat si unele licitatii, ca sint anumite reguli de asteptat, au mai fost intirzieri insa nu e vina directorului sau a primarului. Asa e in Romania. Poti sa detii controlul? De altfel, constructorii au si ei probleme, le-au plecat multi muncitori in Italia", motiveaza inspectorul general Iordache Bostan.


"Mult zgomot pentru nimic!"


Seful Inspectoratului Scolar este de parere ca prea se politizeaza aspecte legate de reparatiile din scoli sau de numarul autorizatiilor de functionare, in conditiile in care recent si senatorul PSD de Vrancea, Angel Tilvar, a facut referire la starea proasta in care se afla sistemul de invatamint. Tilvar si-a aratat public dezaprobarea fata de modul in care au demarat cursurile, considerind guvernarea de dreapta direct responsabila de proastele conditii din scoli. "Nu stiu daca acest lucru se datoreaza neputintei, incompetentei, lipsei de viziune, incapacitatii manageriale, proastei gestionari a fondurilor alocate pentru investitii in educatie sau tuturor acestor factori la un loc. Parintii, elevii, profesorii s-au saturat sa fie subiectul unor experimente nereusite si nefericite care nu au facut altceva decit sa compromita din ce in ce mai mult increderea pe care societatea o acorda sistemului de invatamint romanesc", a criticat Angel Tilvar. Senatorul de Vrancea a adaugat pe lista nemultumirilor si problemele legate de nemultumirile salariale ale cadrelor didactice, multitudinea posturilor vacante, indeosebi in localitati indepartate, unde doar necalificati sau pensionari accepta sa predea. Seful ISJ a replicat, considerind ca se face "prea mult zgomot pentru nimic". "Se vorbeste de numarul mic de autorizatii sanitare, de parca in anii trecuti au fost conditii mai bune, iar acum exista un dezinteres general. Prea mult se politizeaza pentru nimica toata. Scolile au functionat si pina acum fara autorizatie. Noi am raportat cifra reala de autorizatii, nu am vrut sa fie altceva in teren. Situatia este insa mai buna de la an la an, unele autorizatii se reinnoiesc, multe se mai obtin si pe parcurs", a tinut sa precizeze Bostan, completind ca lucrarile de investitii isi urmeaza cursul, chiar daca in unele localitati mai exista destule sincope in utilizarea banilor. (Camelia STANILA)


CASETA:

Bani retrasi de la 5 unitati


Cinci unitati de invatamint care nu au reusit sa-si utilizeze fondurile alocale de Ministerul Educatiei au ramas ieri fara bani. Pentru ca directorii nu au reusit sa prezinte devize de lucrari, circa 200 mii lei au fost retrase de ISJ de la Palatul Copiilor Focsani, Scolile Ciorasti, Bordesti, Nistoresti si Grupul Scolar Dumitresti. "Noi nu tinem banii blocati la ISJ. Am trimis banii la Scoala nr. 7, pentru ca acolo chiar s-a facut treaba. La Dumitresti nu s-a facut nimic, nici macar licitatie", a spus nemultumit inspectorul general. Situatia de la Scoala nr. 7 trebuia deblocata, in conditiile in care constructorul a realizat lucrari in avans de circa 730 mii lei si cu toata intelegerea nu mai putea continua reaparatiile, avind datorii mari la furnizori. Desi pe ultima Hotarire de Guvern, aprobata in urma cu trei saptamini, li s-au alocat 700 mii lei, banii nu au sosit nici acum la nivel de judet. De mentionat ca la Scoala nr. 7 mai trebuie pregatite doua sali de clasa pentru prescolari, pina la 1 octombrie. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.