Educație

Titularizarea ne-a decimat profesorii

Camelia Stănilă
21 iul 2008 2767 vizualizări
Rezultatele sint printre cele mai slabe obtinute in ultimii ani u din cele 455 de note facute publice de simbata, doar un sfert au fost peste 7.00 u nici macar acestea nu vor asigura titularizarea, in conditiile numarului limitat de posturi u 21 de invatatori au trecut aceasta limita, insa au doar noua posturi titularizabile u cea mai mare nota s-a obtinut la religie - 9,80 u a abundat insa de note de 1 si 2, dezastru fiind la franceza, dar si la educatie fizica

Concursul national de titularizare a "taiat in carne vie" in acest an, lasindu-ne fara profesori calificati. Primele rezultatele care au fost afisate inca de simbata au dat emotii, dar mai ales tristete candidatilor sositi la Inspectoratul Scolar pentru a vedea ce sanse au la repartitie. Titularizarea a adus una din cele mai slabe "prestatii" din ultimii ani, caci a plouat chiar si cu note de 1.00, 1.07, 1.40 sau 1.90. Nu mai spunem de 2 si 3. Doar aproximativ un sfert din cele 455 de note afisate simbata au fost peste 7.00. Bilantul facut ieri de Inspectoratul Scolar arata 358 de note peste 5.00, ceea ce inseamna aproape doua treimi din numarul de teze, din acestea doar 142 asigurind titularizarea. Oricum mult mai putine decit numarul de posturi. Nici macar toate notele peste 7.00 nu vor asigura titularizarea, in conditiile in care au aparut tocmai acolo unde numarul de posturi este limitat. 21 de invatatori au obtinut note peste 7.00, insa posturile titularizabile sint doar in numar de noua. Si la istorie s-au luat 13 astfel de note, cu toate ca exista doar doua posturi, la care se mai adauga doua de istorie-geografie. Singurul candidat de la fizica a luat 7.15, insa nu are post. 23 de educatoare se vor bate de asemenea pe 19 posturi, in timp ce 24 de profesori de romana trebuie sa se multumeasca cu 22 de catedre titularizabile. "La aceste discipline sint probleme cu posturile de ceva vreme. Pe total vor ramine posturi la suplinire, chiar daca la unele discipline, cum e religia de exemplu, s-au luat note mai frumusele decit anul trecut. La engleza avem 24-25 de posturi titularizabile si noua candidati cu note peste 7.00. Sint multi absolventi care au luat note bune, insa in general rezultatele sint destul de slabe in conditiile in care multe facultati se fac acum «la SRL». Multi din cei cu note sub 5 nici nu trebuiau sa apara pe lista, puteau sa se retraga. Mai evitam niste cheltuieli, pentru fiecare teza fiind platita suma de 45 lei", a apreciat inspectorul de resurse umane, Cristi Stiru.


Religia a "saltat" notele pina la 9.80


Centrul de evaluare de la Constanta a fost primul care a trimis rezultatele de la titularizare, pentru a fi afisate de simbata, atit la sediul ISJ, cit si pe site-ul institutiei, http://isjvn.vn.edu.ro. Spre nemultumirea generala, cele mai mari note au fost 9,35 "" una inregistrata la educatoare de catre Ancuta Vlase din Botirlau si una la istorie de Ionel Antimirescu din Valea Sarii. Pina spre seara, rezultatele au fost "saltate" de Lica Musat din Homocea, care a luat 9.80 la religie. La restul disciplinelor, notele au fost mediocre, cu toate ca din prima zi s-au afisat si rezultatele de la romana, invatatori, educatoare, engleza, franceza, chimie, biologie, istorie, matematica, muzica, arte vizuale si citeva discipline tehnice. La romana, din 78 de candidati, 63 au luat note peste 5.00, insa notele necesare titularizarii au fost doar 24. Cu cel mai bun rezultat se poate lauda Gina Spoiala din Focsani, care a obtinut 9,02. La invatatori, insa, 66 din 86 de candidati au luat note peste 5.00, din care 21 cu punctaje foarte strinse vor intra in prima repartitie, din 30 iulie. Cel mai bun rezultat a fost insa un 8.60, obtinut de Mioara Cristea din Ciocani. Dezastru a fost si la educatie fizica, unde cea mai mica nota a fost fix 1. Din 35 de candidati, doar 18 au luat peste 5.00, iar sase peste 7.00. In "virf" s-a aflat Claudica Roinita din satul Haulisca, cu 8.15. La chimie s-au luat doua note peste 7.00, la sase candidati, la biologie sapte note peste 7.00, la 12 candidati, insa la muzica, arte vizuale si matematica nimeni nu se va putea titulariza din cauza rezultatelor slabe, care n-au depasit 6.35. Ieri, inspectoratul Soclar nu primise nota de la o singura teza, cea de la prelucrarea lemnului, care a fost evaluata la Brosov. In rest s-au mai primit rezultatele de la informatica, unde doar patru note au fost peste 7.00. Din cauza subiectelor dificile, cel mai bun rezultat a fost un 7.75, obtinut de Andreea Ionita din Focsani. Note foarte mari nu s-au obtinut nici la consiliere psihopedagogica sau psihopedagogie speciala, dar nici la geografie, unde Ionelia Morunglav a fost prima pe lista cu 7.50. Aceasta a fost de altfel singura nota peste pragul de 7.00.


Limbile straine, bata-le vina!


Desi la bacalaureat aproape 90% din absolventi ies cu nota maxima din examenul de limbi straine, titularizarea ne readuce la realitate, aratindu-ne ca nu sintem chiar asa priceputi in limbile lui Shakespeare sau Voltaire. Desi posturi exista foarte multe la engleza si franceza, candidatii lasa mult de dorit, cu toate ca dupa alte testari ajung totusi sa predea elevilor. Nemultumirea fata de calitatea tinerilor care vin in invatamint a fost exprimata si de conducerea ISJ, adjunctul Emil Onea fiind de parere ca "nu e permis sa iei sub 5 cind de-abia ai terminat facultatea. Multi pretind ca nu stiu metodica, insa de fapt sint slab pregatiti stiintific. Unele facultati dau diplome pe banda, ceea ce spune multe despre pregatirea care se face". La limba engleza s-au prezentat la examen 47 de profesori si viitori profesori, din care 30 au reusit sa ia macar un 5.00. Noua candidati au trecut de pragul notei 7.00, minim pentru a se putea titulariza. Ana Maria Grigore din Odobesti s-a clasat pe primul loc, cu 8.79. La franceza situatia a fost mult mai dezastruoasa, din 31 de candidati doar opt au trecut de nota 5. De altfel, doar primii trei au obtinut note de titularizare, in frunte cu Ionut Tandara din Focsani, care a luat 7,15. Apoi, a patra nota a fost 5.07. Subiectele au dat mult mai mult de furca in acest an, lucru recunoscut si de concurenti. Multi s-au mirat ieri de notele obtinute, facind comparatie si cu rezultatele de anul trecut. Astfel au si luat cu asalt Compartimentul de managementul Resurselor Umane, pentru a depune contestatii. Pentru rezultatele afisate simbata la prima ora, solicitarile de recorectare s-au depus simbata si duminica. Pentru restul notelor, contestatiile se mai depun azi si miine, pina la orele 15.00. Ieri erau inregistrate circa 45 de solicitari de reevaluare a lucrarilor.


Diferente de maxim 1 punct, tolerate la contestatii


Marea noutate a metodologiei miscarii personalului didactic din acest an se refera reevaluare, unde s-a micsorat marja acceptata intre corectura initiala si cea de la contestatii. Daca pina acum era permisa o diferenta de 1,5 puncte intre cele doua evaluari, acum maximul este de 1 punct. Toate lucrarile care depasesc aceasta limita trebuie sa treaca printr-o a treia corectura, facuta de o comisie noua, care va decide de altfel si nota finala. O alta noutate vizeaza notele intre 6.50 si 6.99, care daca sint contestate vor fi inlocuite de nota de la recorectare, indiferent de diferenta. Pina acum, aceasta prevedere se atribuia numai notelor contestate intre 4.50 - 4.99 si cele peste 9.50, care nu aveau nevoie de minim 50 de sutimi pentru a fi inlocuite de nota de la contestatii. Notele finale ale titularizarii din acest an vor fi cunoscute pe 25 iulie, pentru ca apoi pe 28 si 29 iulie candidatii care au peste nota 7.00 sa faca optiuni pentru catedra vizata, la ISJ intre orele 9.00- 15.00. Repartitia se va face computerizat, pe 30 iulie. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.