Educație

Monografia Batinesti s-a lansat sub nuc

Mihaela Beșleagă
30 iun 2008 2083 vizualizări
Citeva zeci de fii ai satului au primit prima monografie a Batinestilor, la 585 de ani de atestare documentara a satului

La umbra si racoarea nucului din curtea scolii din satul Batinesti, lume adunata roata. Batrini cu riduri adinci, fii ai satului reveniti dupa zeci de ani in locurile natale, dar si vreo doi nepoti vioi, in total vreo citeva zeci de persoane, s-au adunat laolalta duminica la prinz pentru a primi monografia Batinestiului, scrisa de profesorul Toader Visan, in virsta de 75 de ani. "Am vrut sa lansez aceasta monografie in cadrul unei adunari populare, pentru ca oamenii sa isi aminteasca cum se intruneau pe vremuri si petreceau la bal sau la hora satului. Multumesc lui Dumnezeu ca m-a ajutat sa termin aceasta lucrare, la care am lucrat din tot sufletul", a spus batinestenilor autorul, Toader Visan, care le-a relatat consatenilor sai momente importante din istoria locului. Pe rind, au fost invitati sa ia cuvintul preotii, dar si fiii satului care si-au adus contributia la evolutia comunitatii. "Este o zi frumoasa, de bucurie, pentru toti batinestenii. Cartea este binevenita si pentru noi, preotii, pentru ca ne-a dezvaluit din trecutul religios al satului, despre bisericile care au fost demolate", a spus preotul Gheorghe Ifrim, de la Parohia II din Batinesti. "Este o carte la care domnul profesor a muncit foarte mult, este o carte de amintire pentru stranepoti. Inca nu am citit-o, dar vreau sa mi-o citeasca nepotii", ne-a spus si Panaite Angheluta, in virsta de 83 de ani, unul dintre batrinii satului care au contribuit cu amintiri despre propria experienta de viata la conceperea lucrarii. Monografia satului Batinesti a vazut lumina tiparului doar prin efortul autorului, familiei acestuia si cu sprijinul material al sponsorilor. "Pe oficialitatile locale nu le-am invitat, pentru ca nici ei nu m-au ajutat cu nimic. Din "˜60, cind am plecat din sat, nu s-a facut nimic", a mai spus profesorul Visan, aprobat de satenii adunati sub nuc. Scoala in paragina si drumul pietruit si plin de gropi stau marturie incremenirii timpului. Lucrarea, lansata la 585 de ani de atestare documentara a localitatii, cuprinde 11 capitole: atestari documentare si arheologice, cadrul natural, organizarea politico-administrativa, repere istorice, din istoria vietii taranilor, spiritualitate si cult, invatamintul si cultura, primaria, asistenta medico-sanitara, viata spirituala - obiceiuri si etnografie. Toti satenii prezenti la aceasta lansare au primit gratuit monografia, prima si singura despre Batinesti. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.