Educație

Dreptul Iov, exemplul rabdarii crestine

Valentin Muscă
6 mai 2008 1277 vizualizări
Este unul din cele mai cunoscute personaje biblice Dreptul Iov este exemplul clasic al acceptarii suferintelor. Paradoxal, Dreptul Iov, personaj al istoriei biblice a Vechiului Testament, a devenit una din cele mai populare figuri ale crestinismului.

Istoria suferintelor Dreptului Iov si felul in care acest intelept al lumii antice a reusit sa infrunte dificultatile vietii au facut ca acest evreu sa devina modelul crestin de comportament in fata situatiilor limita. Din Sfinta Scriptura aflam ca Iov traia intr-o cetate de la marginea desertului Arabiei, era un mare proprietar de animale si avea sapte fii si trei fete. Intr-o lume in care sclavii depaseau numeric oamenii liberi, iar discrepanta sociala era bine definita, Iov primea la masa slujitorii, pe cei saraci si neputinciosi. Altfel spus, pentru morala noastra de astazi, ar insemna ca Iov era un om cu frica de Dumnezeu. Ei bine, tocmai acestui om cu viata aleasa i se intimpla cele mai mari necazuri si din cartea sfinta aflam cum diavolul cere voie lui Dumnezeu sa-l ispiteasca, numai de viata lui Dumnezeu interzicindu-i sa se atinga. Si diavolul il ispiteste, aducindu-i cele mai cumplite vesti dreptului Iov, de la distrugerea averii pina la moartea fiilor, sperind ca Iov sa cada in ispita si sa aduca vorbe de ocara Celui de Sus. La cea din urma veste, Iov si-a sfisiat hainele, s-a aruncat cu fata la pamint si s-a inchinat lui Dumnezeu zicind "Domnul a dat, Domnul a luat! Precum a voit Domnul, aºa a făcut. Fie numele Domnului binecuvintat de acum ºi pină-n veac". Vazind ca u poate sa-l ispiteasca diavolul i-a adus lepra 7 ani si jumatate, sperind ca Iov il va ofensa pe Dumnezeu pentru aceasta suferinta. Si a rabdat Iov incercare, traind la marginea societatii, ca nici ciinii nu se atingeau de el. Si Sfinta Sciptura mai adauga ca vazind Dumnezeu credinta lui Iov l-a ridicat din neputinta, redindu-i demnitatea cea dintii, i-a insutit averile, i-a dat alti 7 fii si 3 fiice. Istoria dreptului Iov este, din acest punct de verere cea mai buna lectie de educatie crestina si face mai mult decit toate manualele de morala si tonele de predici apocaliptice. Nu intimplator, de doua mii de ani, atitudinea sa stoica in fata dificultatilor a fascinat mintile scriitorilor care l-au luat ca model de viata. (Valentin MUSCA)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.