Educație

Ministerul Educatiei, sensibilizat doar de cazurile din presa centrala

Camelia Stănilă
5 feb 2008 734 vizualizări
Conducerea invatamintului cauta solutii pentru elevii care parcurg zilnic kilometri pe jos, pina la scoala u Iordache Bostan spune ca va vorbi astazi cu parintii de la Tauca- Paulesti, dar si cu cei de la Pavalari - Spulber

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) cauta rezolvari urgente doar la cazurile semnalate in presa nationala. Cel putin asa lasa de inteles graba cu care a solicitat rapoarte cu solutii concrete de la Inspectoratul Scolar, atit in privinta situatiei elevei de la Scoala "Duiliu Zamfirescu" jignita de colegi, cit si in mai recentul caz al elevilor navetisti de la Tauca- Paulesti si Poiana Stoichii - Vintileasca, aparut saptamina trecuta in "Jurnalul National". Reprezentantii Ministerului l-au somat ieri pe seful ISJ, Iordache Bostan, sa spuna ce solutii a gasit in cazul acestor copii care merg 3, respectiv 7 km pe jos pina la scoala, desi o situatie similara relatata de "Ziarul de Vrancea" de la Pavalari-Spulber si Poduri- Nereju, inca din noiembrie 2007, nu a primit nici o reactie din partea MECT. Iordache Bostan a sustinut insa ca problemele, fiind similare, pot avea aceeasi rezolvare... mai exact transferul elevilor la Vidra, unde micutii au posibilitati de cazare si masa. Mai trebuie insa acceptul parintilor si ceva fonduri de la Minister, in caz ca acesta aproba planul facut de ISJ. De altfel, inspectorul general Iordache Bostan spune ca va merge chiar azi sa vorbeasca cu parintii copiilor navetisti. "Este vorba de o fetita de clasa a III-a din Tauca, un catun al comunei Paulesti, care face naveta 3 km pina la Haulisca. Ea mai are doi frati de clasa a V-a si a VII-a, care fac 7 km pe jos pina la Paulesti. E o familie fara posibilitati financiare. Conditii pentru transport, pentru un microbuz, nu exista si ramine solutia sa convingem parintii ca cei trei copiii sa fie cazati la Vidra, unde sa primeasca si masa. Si sa vina acasa la o saptamina-doua, mai ales ca sint cam 30 km pina la Vidra. Trebuie gasita insa o solutie, eventual niste burse speciale urgente, pentru acesti copii", a mentionat Iordache Bostan referitor la cazul de care s-a interesat MECT.


"Sint intre ciocan si nicovala"


Intrebat de ce este nevoie de o mediatizare nationala pentru a-i "sensibiliza" pe cei de la Minister, cu referire directa la cazurile semnalate de "Ziarul de Vrancea", Iordache Bostan a mentionat ca problemele de la Spulber si Nereju sint avute in vedere, insa cum acolo e vorba de un numar mult mai mare de elevi, la mijloc sint si cadrele didactice. Elevii din Pavalari, un catun al comunei Spulber, fac 7 km dus, 7 km intors pina la scoala din Nereju, pentru ca oricum drumul pina la scoala din Spulber e mult mai greu. Pe o portiune este drum forestier astfel ca mare poarte din an se poate intra si cu masina, insa introducerea unui microbuz scolar inca este discutata, cum naveta se face intre doua localitati. Conducerea ISJ spune ca solutia ar fi si realizarea unui microinternat la Spulber, pentru elevii navetisti. "Daca duc 20 de copii la Vidra, perturb activitatea din comuna Spulber. Acolo nu se vor mai putea face clasele si profesorii ramin fara catedra. Va trebui sa explic Ministerului de ce platesc cadrele diodcatice care ramin acolo, daca sint 2 copii intr-o clasa, trei in alta... Sint intre ciocan si nicovala", a mai spus seful ISJ. Insa si din satele Sahastru si Poduri - Nereju, zeci de copii merg distante similare zilnic, uneori prin padure si pe drumuri uitate de lume. Iordache Bostan a promis ca va cauta solutii impreuna cu reprezentantii Ministerului, dupa ce va vorbi si cu parintii din aceste localitati. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.